Revista care te menține sănătos

Îngrijire

Cum evitam aparitia petelor pigmentare?

27 martie 2018
Share

Petele hiperpigmentate sunt pete de culoare mai inchisa comparativ cu pielea normala, ce pot aparea oriunde pe suprafata corpului, in special pe fata, decolteu, maini. Substratul aparitiei lor este cresterea cantitatii de melanina de la nivelul pielii, ca urmare a intensificarii activitatii melanocitelor.

Melanina in exces se poate depune superficial (in epiderm) sau mai profund (in derm), ceea ce influenteaza raspunsul la tratament (pigmentul profund este mai dificil de tratat). Exista mai multi factori care pot induce acest comportament al melanocitelor, printre care expunerea la soare, hormonii, anumite afectiuni si unele medicamente. Acestia pot actiona separat sau impreuna, fiind descrise mai multe tipuri de pete pigmentare.

Melasma apare mai ales la nivelul fetei

Apare sub forma de pete maronii localizate la nivelul fetei (in special frunte, obraji), mai ales la femei. Cauzele sunt reprezentate de modificari hormonale: apare adesea in sarcina; uneori debutul se coreleaza cu administrarea contraceptivelor orale; poate fi consecinta administrarii tratamentelor hormonale, de exemplu la femeile aflate la menopauza care iau tratament de substitutie. Totodata, este provocata de unele medicamente, reactii la anumite produse cosmetice, fiind descrisa si o predispozitie genetica, iar soarele este un factor agravant.

Melanoza periorbitala si petele solare sau senile

Melanoza periorbitala este reprezentata de acele cercuri intunecate din jurul ochilor, frecvent insotite de edem („pungi”) sau de pierderea de volum. Pot fi cauzate de stres, oboseala, suprasolicitarea ochilor, inaintarea in varsta, fiind, de asemenea, descrisa o predispozitie genetica. Petele solare sau senile, denumite popular „pete hepatice”, nu au de fapt legatura cu functia ficatului, ci cu procesul de fotoimbatranire a pielii. Apar mai ales dupa 50 de ani, dar si mai devreme la cei care se expun excesiv la soare de la varste fragede si sunt localizate indeosebi pe fata si pe dosul mainilor.

Petele pigmentare ca semne ale unor boli interne

Hiperpigmentarea postinflamatorie este culoarea inchisa care ramane in urma vindecarii unor afectiuni dermatologice (de exemplu, acnee, dermatita de contact, eruptii postmedicamentoase), riscul fiind mai mare la cei cu pielea mai inchisa la culoare. Uneori, cauza tulburarilor de coloratie poate fi urmarea unor afectiuni interne, de exemplu boala Addison, cauzata de functia insuficienta a glandelor suprarenale. In acest caz, este necesar un tratament adresat bolii de baza.

Cum tratam hiperpigmentarea?

Primul pas in tratarea hiperpigmentarii este consultarea medicului dermatolog, deoarece o „pata” poate fi orice, de la o simpla pata solara pana la stadiul precoce al unui cancer cutanat. Dupa stabilirea diagnosticului, se poate institui tratamentul.

Petele pigmentare sunt destul de rezistente la terapie. Este utila intreruperea administrarii contraceptivelor orale sau a altor medicamente implicate in aparitia hiperpigmentarii, acolo unde este cazul. La circa o treime dintre pacienti se pot obtine rezultate satisfacatoare in tratarea hiperpigmentarii, folosind produse topice pe baza de hidrochinona, acid azelaic, tretinoin, acid glicolic, acid lactic si alti alfa-hidroxiacizi in combinatie cu fotoprotectoare eficiente. Insa trebuie sa evitati expunerea in exces la soare si sa folositi fotoprotectoare care contin dioxid de zinc sau dioxid de titaniu.

Dermato-cosmetica in tratarea petelor pigmentare

Daca produsele destinate ameliorarii petelor pigmentare nu ofera rezultatul dorit, se poate recurge la dermato-cosmetica, insa medicul dermatolog stabileste tipul de tratament, numarul de sedinte si intervalul dintre acestea. Iata cateva metode:

  • Peelingul chimic;
  • Dermabraziune si microdermabraziune;
  • Crioterapie (pentru petele mici);
  • Tratamentul cu lumina intens pulsata (IPL);
  • Electrostimularea;
  • Tratamentul laser.

Persoanele care se confrunta cu aceasta problema trebuie sa evite expunerea la soare in exces si sa stie ca, din pacate, exista si pete care fie nu raspund suficient la tratament, fie reapar. Solutia poate fi estomparea lor cu ajutorul produselor de machiaj speciale pentru tenul cu tulburari de pigmentare.

Dr. Madalina Geanta

Medic specialist dermatologie-venerolog

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.