Revista care te menține sănătos

Neurologie

Cum este afectat creierul dupa traumatismele craniene

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
29 noiembrie 2021
Share
Cum este afectat creierul dupa traumatismele craniene

Creierul este bine protejat impotriva multiplelor traumatisme. Straturile membranelor si lichidele din interior ofera si mai multa protectie. Insa, chiar si cu aceasta protectie naturala destul de eficace, creierul tot poate suferi anumite leziuni.

Orice tip de leziune poate afecta toate activitatile pe care le aveti, de la gandire pana la coordonarea miscarilor. O leziune traumatica a creierului poate fi orice lovitura la nivelul capului destul de puternica pentru a afecta functiile creierului. O lovitura puternica poate „scutura” creierul, rezultand spargerea vaselor de sange sau lezarea nervilor la acest nivel. Daca v-ati lovit la cap, este posibil ca la exterior sa nu se observe anumite leziuni, insa acest lucru nu exclude prezenta uneia la interior (leziune inchisa). O leziune deschisa a creierului apare atunci cand un obiect penetreaza craniul si ajunge la nivelul creierului.

Un traumatism cranian poate fi usor sau sever. O comotie poate fi un traumatism usor si are o recuperare rapida. Un traumatism sever poate produce deteriorari suficient de puternice pentru o perioada mai lunga de timp, ce pot duce chiar la coma sau deces.

Ce este o comotie cerebrala?

O comotie este cauzata de o lovitura puternica ce „scutura” creierul in interiorul craniului. Fie ca este vorba despre un accident de masina sau despre o lovitura cu mingea, pot duce la aparitia comotiei cerebrale. Desi comotia este considerata un traumatism mic, poate duce, uneori, la consecinte destul de grave, in special daca nu va odihniti suficient pentru a grabi vindecarea.

Comotia cerebrala poate aparea in urma unei caderi ori a unei lovituri si poate fi insotita sau nu de lesin. Mai mult, comotia poate fi insotita si de alte simptome, precum greata, varsaturile, incetosarea vederii, durerea de cap si tulburarile de gandire. Daca aveti aceste simptome in urma unui traumatism cranian, este necesar sa mergeti imediat la medic.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte, care are rolul de a susține activitatea sistemului nervos și buna funcționare a organismului.

Vindecarea dupa comotia cerebrala

Vindecarea unei comotii cerebrale necesita odihna din plin. Este indicat sa reluati pas cu pas activitatile zilnice, dupa ce va simtiti mai bine. Mai mult, este indicat sa evitati orice sport ce implica mingea si sa fiti atent sa nu cadeti. Un al doilea traumatism poate lasa in urma consecinte ireparabile.

secundara_traumatisme_cerebrale_inainte de FRACTURILE CRANIENE

Fracturile craniene

Craniul este destul de dur insa, daca lovitura este prea puternica, acesta se poate crapa. In acest caz, poate fi vorba despre o fractura craniana. Daca marginile ascutite ale oaselor fracturate ating creierul, se poate ajunge la distrugerea tesuturilor delicate si sangerarea la acest nivel. Unul dintre semnele clare ale fracturilor craniene este sangele sau un lichid transparent care curge din urechi sau nas.

Tulburarile de echilibru: ce sunt si de ce apar

Hemoragia cerebrala

Creierul poate sangera daca sufera un traumatism si vasele sangvine din interior sunt lezate. Sangele se poate acumula, formand un hematom. Daca sangerarea apare la nivel superficial, poate sa apara o umflatura sub piele, insa daca este un hematom profund, acesta nu poate fi observat din exterior. Daca hematomul exercita presiune asupra creierului, poate strange sau opri fluxul sanguin, necesitand interventie medicala de specialitate de urgenta. Semnele unui hematom includ durerile de cap, varsaturile si tulburarile de echilibru.

In urma unui traumatism cranian, sunt necesare anumite investigatii imagistice, dar si un examen fizic. Medicul va va pune intrebari legate de memorie, concentrare, va testa abilitatile de rezolvare a problemelor, precum si alte functii ale creierului. Daca aveti simptome mai severe sau de lunga durata, atunci pot fi necesare o tomografie computerizata sau un RMN (rezonanta magnetica nucleara).

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.