Revista care te menține sănătos

Investigații necesare

Cum depistam afectiunile colonului? 2

15 mai 2024
Share

In Romania 5.200 de persoane mor anual din cauza cancerului intestinului gros. Insa nici celelalte afectiuni ale colonului, mai putin grave, dar destul de incomode, nu sunt de ignorat. In momentul de fata exista tot felul de analize care pot stabili diagnosticul si, ulterior, tratamentul.

De obicei, motivul pentru care pacientii nu se trateaza la timp este jena de a-l lasa pe medic sa examineze o zona intima. Ar fi ideal ca persoanele care se confrunta cu sangerari anale, constipatie sau alte probleme ale colonului sa se prezinte de urgenta la un specialist. In urma discutiei cu pacientul (anamneza, istoricul afectiunii) si a examenului clinic (eventual insotit de anuscopie), medicul stabileste un diagnostic sau recomanda o investigatie amanuntita.

Iata cateva dintre investigatiile recomandate in cazul bolilor care afecteaza colonul:

 

Irigoscopia (clisma baritata)

O metoda de examinare a intestinului gros, irigoscopia sau clisma baritata consta in introducerea unei substante de contrast (bariu) in rect, cu ajutorul unui tub. Inainte de efectuarea testului, intestinul trebuie curatat bine prin administrare de laxative si clisma. Uneori, pentru a facilita patrunderea solutiei in tot colonul, se injecteaza un medicament care sa relaxeze musculatura. Apoi, se realizeaza cateva radiografii ale colonului, dupa care tubul este extras. Procedura dureaza circa 15-20 de minute si este indicata pentru a detecta mai multe afectiuni, de la polipi si fistule pana la adenom colorectal sau cancer de colon.

 

Colonoscopia

Cu ajutorul colonoscopiei, probabil cea mai moderna si mai eficienta metoda de diagnostic pentru cancerul de colon in momentul de fata, se urmareste evaluarea rezultatelor anormale de la examinarea cu bariu. De asemenea, ea reprezinta si un screening pentru cancerul colorectal sau al polipilor colonici incepand cu varsta de 50 de ani. Indicat este ca persoanele care prezinta factori de risc in ce priveste cancerul de colon sa faca investigatia chiar mai devreme, de la varsta de 40 de ani.

 

Videocapsula colonica

Videocapsula este o camera foto miniaturala, de unica folosinta. Este ideala pentru persoanele pudice, intrucat este o metoda de diagnosticare neinvaziva. Practic, pacientul va ingera videocapsula (de marimea unei pastile obisnuite), ce va arata imaginile din interior pe un monitor la care este conectata, iar dupa 24-48 de ore de la ingerare se va elimina pe cale naturala.

 

Rectosigmoidoscopia – investigatie pentru cancerul de colon

Rectosigmoidoscopia este un examen care permite explorarea vizuala a peretilor rectului, colonului sigmoid si a partii joase a colonului. Examenul tinde actualmente sa fie inlocuit de colonoscopia totala (exploreaza, prin aceeasi tehnica, intregul colon). Persoanele care vor sa faca aceasta analiza nu trebuie sa fi avut diaree sau constipatie recent, nici scadere in greutate sau anemie feripriva (prin lipsa de fier).

In scopul prevenirii si diagnosticarii precoce a cancerului de colon, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Liga Romana de Cancer au lansat anul acesta campania „Nu lasati neglijenta sa va desparta”. Mai multe detalii pot fi gasite pe: www.invingemcancerul.ro.

 

 

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Cezar Irimia,

Presedintele Federatiei Asociatiei

Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC)

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.