Indiferent de cat de puternici ni se par oamenii, acestia au o multime de temeri. Frica de esec este una din ele si este foarte raspandita. Unii dintre noi o tin bine ascunsa, in timp ce in cazul altora este destul de evidenta. Cum ia nastere aceasta teama si de ce este asa puternica?
Teama de esec poate aparea inca din copilarie, cand erai certat, chiar pedepsit pentru o nota mica. Sau poate copiii radeau de tine cand nu realizai ceva bine. Toate acestea te faceau sa te simti rau, nepriceput, inferior, mai ales daca parintii dadeau ca exemplu alti copii care pareau mai buni decat tine. In timp, ai evitat sa mai faci diverse lucruri de teama ca te vei face de ras sau pentru a te feri de critica celorlalti. Frica de esec este legata de teama de penibil, care este cea mai puternica teama a oamenilor. Poate ca aceasta teama a aparut cand erai deja adult. In toate aceste cazuri, teama de esec a pornit de la o situatie reala, concreta.
Strategii pentru a combate frica de esec
- Ganditi pozitiv
Gandurile noastre au puterea sa transforme realitatea. Asa ca, daca ne canalizam toata energia pe ceea ce este mai rau, rau vom atrage. Mai bine ne imaginam ca lucrurile vor merge bine, ca vom fi laudati si apreciati. Ori ca macar noi vom fi multumiti de rezultatele muncii noastre. Pana la urma, cel mai important om a carui parere conteaza esti tu. Daca faci un lucru care chiar iti place inseamna ca este un lucru bun si va fi apreciat, chiar daca nu acum. Nu poti impaca toate parerile si toate gusturile.
- Intotdeauna in orice rau este si ceva bun
Nu exista pierdere absoluta, asa cum nu exista nici castig absolut. Chiar daca nu iese ceea ce ti-ai propus, poate exista si ceva bun. Poti cunoaste oameni importanti in calatoria prin viata sau poti descoperi alte lucruri despre tine – talente, deprinderi despre care nu aveai habar. In pierdere oricum nu vei iesi. Mai mult, daca vei esua, vei sti unde ai gresit si iti vei revizui actiunile. Esecul inseamna evolutie. Altfel, cum am concepe un alt plan de actiune, mereu mai bun decat anteriorul?
- Imaginati-va cel mai rau lucru care se poate intampla
De multe ori, ne temem, dar nu stim exact de ce. Sa nu iasa prost. Chiar daca ar iesi nu tocmai bine, ce ar insemna acest lucru, mai exact? Cum v-ar schimba viata? Ati mai putea trai? Sigur ca da, pentru ca lucrurile nu sunt niciodata atat de groaznice pe cat ne place sa ni le imaginam. Tot timpul se gaseste o solutie, o rezolvare chiar si pentru cea mai cumplita situatie.
Exista si situatii in care, din cauza perfectionismului, apare aceasta teama: mai bine nu mai facem lucrurile deloc daca nu le facem pefect. Si refuzam sau evitam sa mai facem lucruri noi, sa mai evoluam, sa mai parasim zona de confort. Pentru ca acolo este cald si bine. Insa, in acest timp, viata trece pe langa noi.
Psiholog Loredana Andrei