Imunitatea poate fi înţeleasă ca un mecanism extrem de complex, care se ocupă cu apărarea organismului atât de agresorii externi, cât şi de cei interni. Modalităţile de reglare a acestui sistem sunt extrem de fine, iar orice perturbare poate să ducă la apariţia a numeroase afecţiuni (de la cele infecţioase până la neoplazii).
În plus, stilul de viaţă haotic, stresul zilnic, alimentaţia săracă în principii nutritive şi sedentarismul sunt răspunzătoare de slăbirea, în timp, a sistemului nostru imunitar. Multe afecţiuni pot fi prevenite prin diverse măsuri luate la timp. Să ai un sistem imunitar puternic este un ideal valabil oricând, nu doar în sezonul răcelilor şi gripei sau în timp de pandemie cu COVID-19. Aşadar, în cele ce urmează vă vom prezenta câteva sfaturi practice pentru a întări imunitatea, dar şi obiceiuri de introdus în viaţa cotidiană.
Antioxidanţii, de nelipsit
Antioxidanţii sunt o categorie de compuşi care sunt implicaţi în neutralizarea radicalilor liberi ce pot dăuna celulelor organismului. Cu cât există o acumulare mai mare a radicalilor liberi, cu atât creşte riscul de deteriorare celulară, în această etapă fiind necesari antioxidanţii pentru a contracara aceste efecte negative. Organismul uman dispune de antioxidanţi proprii, însă nu trebuie neglijat faptul că aceştia pot fi aduşi în organism prin intermediul alimentaţiei. Cele mai comune substanţe cu rol antioxidant sunt vitaminele C, E, A, beta-carotenul, flavonoidele, resveratrolul, luteina, seleniul şi zincul. Pentru a oferi organismului doza necesară de antioxidanţi, alimentaţia trebuie bazată, în principal, pe consumul de fructe şi legume proaspete.
Mişcarea şi imunitatea „merg“ mână în mână
Activitatea fizică regulată este, poate, una dintre cele mai eficiente metode de a ne menţine sănătoşi. În pofida acestui lucru, nu trebuie să exageraţi cu sportul. Probabil că cea mai corectă recomandare este de a face mişcare în limita gradului de toleranţă, pentru a nu vă suprasolicita organismul. În timpul unei activităţi fizice inima bate mai tare, muşchii se contractă, are loc transpiraţia şi, în acest fel, creşte rezistenţa întregului organism. Pentru un sistem imunitar care să funcţioneze la parametri maximi, vă recomandăm sporturile în aer liber.
Atenţie la ce mâncaţi!
Cu cât alimentaţia este mai haotică, cu atât riscul de îmbolnăvire vor fi mai mari. O mare parte a sistemului imunitar se regăseşte la nivelul tractului digestiv, astfel încât putem explica de ce persoanele care nu acordă atenţie alimentelor consumate sunt mai predispuse la infecţii, tulburări digestive şi multe alte probleme de sănătate. Alimentele bogate în zahăr, carnea procesată şi alcoolul sunt alimente care, în timp, afectează performanţa sistemului imunitar.
Imunitate de fier pentru un sezon rece altfel
Odihna şi relaxarea fac casă bună
Nu trebuie să lipsească din rutina zilnică. Astfel, respectaţi 7-8 ore de somn pe noapte şi luaţi-vă un moment de respiro oricând se poate. Persoanele care nu se odihnesc suficient şi care încearcă să reziste cu ajutorul băuturilor pe bază de cofeină sunt predispuse la surmenaj. Şi, nu în ultimul rând, pentru sănătatea dumneavoastră şi a celor din jur, spălaţi-vă des pe mâini, purtaţi mască de protecţie şi respectaţi distanţarea fizică!