O noua „moda” a cuprins lumea si asa foarte „aglomerata” de opinii contradictorii a nutritiei moderne: cea a asocierii alimentelor. Ca si cum nu era suficient ca trebuie sa tinem minte nutrienti, calorii si grupe de alimente, mai nou aflam ca, din pacate, combinatii vechi din vremuri imemoriale nu mai sunt bune.
Nu mai avem voie sa mancam cartofi langa friptura sau, daca am mancat legume, fructele nu trebuie consumate la desert. Va trebui sa asteptam doua ore (pe ceas!). Desigur, motivatii pseudostiintifice, aparent foarte solide, in care sunt implicate enzime de la diferite niveluri ale aparatului digestiv sau ale aciditatii insotesc sfaturile ce ne fac sa ne intrebam daca mai are rost sa incercam sa mancam sanatos. De multe ori, suntem indemnati sa mancam etapizat, esalonat, de exemplu, carnea la inceputul mesei, apoi, eventual, restul; dar mai tarziu, sa nu se intalneasca nutrientii si sa ramana nedigerati. Proteine cu grasimi nu e voie, nici proteine cu amidon, de stai uneori si te intrebi cum sa faci sa le separi.
Cum „construim” un pranz sanatos?
Pe vremea bunicilor, pranzul incepea cu o ciorba acra, menita sa deschida apetitul. Ea marea aciditatea gastrica, pregatind digestia felului doi, bogat in proteine. Acesta era compus, in perioada de post, mai ales din legume si leguminoase, iar in afara acestei perioade, dintr-un fel de carne si o garnitura din legume sau cartofi, ori branza adaugata la o baza cerealiera (mamaliga, paste, cartofi). Carnea nu era consumata foarte des, iar cand era prezenta pe masa, cantitatile erau mici.
Langa felul doi se lafaia o salata care sa „spele” grasimile greu de digerat, bogata in vitamine, fie ca era facuta din legume proaspete, fie din muraturi. Adultii incheiau astfel masa, iar copiii primeau uneori si ceva dulce sau un fruct. Vara, mesele erau mai simple. De multe ori, painea cu branza, rosii si ceapa tineau loc de doua feluri de mancare. Sa fi fost bune asocierile bunicii? Erau si sunt si astazi, cu o mentiune: bunica facea mult efort fizic, deci e util sa-i folosim „sugestiile”, consumand ambele feluri, dar in cantitati mult mai mici.
Painea, un aliment foarte util organismului atunci cand este pregatita cum trebuie (neagra sau intermediara, adesea din cereale diverse), este un tezaur de nutrienti, insa trebuie consumata cu moderatie de toata lumea.
Combinatii adecvate de alimente
Sugeram urmatoarele:
- Asociati alimente care se completeaza reciproc. Organismul are nevoie si de proteine, si de lipide, si de glucide (carbohidrati), deci nu putem, si nici nu e fiziologic, sa incercam sa mancam predominant proteine sau glucide. O combinatie clasica este cea a carnii sau a branzei – foarte bogate in proteine, dar cu extrem de putine glucide – cu paine, mamaliga, orez, paste, ce au multi carbohidrati. Nicio grija: enzimele tubului digestiv se descurca! Proteinele isi incep digestia in stomac, amidonul incepe sa fie digerat inca din cavitatea bucala. De grasimi se ocupa vezica biliara si pancreasul. Daca nu exageram cu cantitatile, nu se va intampla nimic rau.
- Nu asociati alimente care furnizeaza cam acelasi lucru. Multi fac greseala asta in post: mananca paine cu mancare de cartofi sau paste. Si painea, si cartofii aduc multi carbohidrati. Daca inlocuiti cartofii cu fasole sau linte, ce au un nivel ridicat de proteine, mancati sanatos.
- Singurele elemente care trebuie sa va influenteze asocierile sunt eventualele afectiuni de care suferiti (care au fost diagnosticate de un medic). Pancreatitele, colecistitele, gastritele sau colitele va pot obliga, atunci cand vine vorba de feluri de mancare, sa respectati propriile „directive”: mai putina grasime, fara galbenusuri crude si multe proteine sau fibre etc. De multe ori, nici in cazurile respective nu exista un regim care sa functioneze la toata lumea. In general se merge foarte mult pe toleranta individuala.
- La toate mesele puneti accentul pe alimentele de origine vegetala, indiferent de varsta pe care o aveti. Ele au numeroase avantaje nutritionale, se digera usor si va ajuta sa va mentineti o greutate normala.
Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie