Igiena orala pentru persoanele mai in varsta este asemanatoare cu cea a adultilor mai tineri. Insa varstnicii ar trebui sa aiba mult mai multa grija de dantura, avand in vedere problemele gingiilor, placii dentare, ale manuirii unei periute de dinti etc. Totodata, acestia trebuie sa ia masuri in ceea ce priveste dintii lipsa sau sparti.
Placa dentara contine dinti falsi si poate inlocui toata dantura (completa) sau doar o parte (partiala). Ar trebui sa va ingrijiti placa dentara in acelasi mod in care v-ati ingriji dintii naturali. Este important, de asemenea, sa aveti grija si de gingii. Periati-va gingiile, limba si cerul gurii in fiecare zi cu o periuta de dinti moale.
Cum avem grija de placa dentara
- Atunci cand o scoateti, stati aplecat deasupra unui prosop sau a unui bol cu apa. In acest fel, daca o scapati, aceasta nu se va sparge.
- Depozitati-o peste noapte intr-un lichid special de curatare a placii dentare. Nu o puneti in apa fierbinte si n-o lasati sa se usuce.
- Inlocuiti-o la fiecare 5 ani. Folosind-o in fiecare zi, se va uza si trebuie inlocuita.
- Curatati-o in fiecare zi. Acest lucru impiedica formarea microbilor si va mentine igiena orala.
- Clatiti placa dentara pentru a indeparta resturile de mancare.
- Umeziti periuta de dinti si periati cu o lotiune speciala pentru placa de dinti. Puteti folosi si sapun de maini sau lichid pentru vase bland, insa nu folositi detergenti de menaj (ar putea fi prea puternici sau o pot decolora).
Cum avem grija de dinti si gingii
- Examinati-va gingiile in fiecare zi inainte de a pune placa dentara. Lasati gingiile rosii, inflamate sau umflate sa se vindece inainte de a pune placa. Daca roseata nu dispare in cateva zile, sunati-va medicul dentist.
- Lasati cavitatii bucale un timp de „odihna” de 6 ore. Aceasta se vindeca mai incet odata cu inaintarea in varsta si are nevoie de timp dupa urmele de frecare din perioada purtarii protezei dentare.
- Nu folositi o placa dentara care este prea mare, face un zgomot de „click” atunci cand mancati sau care nu este confortabila. Acomodarea cu o placa dentara necesita timp, insa, daca va face probleme dupa o saptamana de purtare, adesati-va medicului stomatolog.
Cum folosim periuta de dinti
Adultii mai in varsta cu artrita au, cateodata, probleme in periatul dintilor, deoarece nu pot tine cu usurinta periuta de dinti. Mainile acestora pot fi dureroase, slabite sau rigide. Iata ce puteti face in acest caz:
- Mariti manerul periutei de dinti prin infasurarea unui burete, unui bandaj adeziv sau banda adeziva in jurul acestuia.
- Introduceti manerul periutei de dinti printr-o minge facuta din spuma.
- Faceti manerul periutei de dinti mai lung si/sau mai gros prin atasarea unor spatule linguale (apasatoare de limba).
- Folositi o periuta de dinti electrica.
De asemenea, puteti achizitiona periute de dinti special concepute sau un recipient pentru pasta de dinti.
Iata ce ar trebui sa facem pentru a ne mentine dintii si gingiile sanatoase:
- Periajul dentar trebuie realizat cu o pasta de dinti cu fluor de doua ori pe zi (dimineata si seara).
- Trebuie observate semnele afectiunilor gingivale – sangerarile.
- Controlul stomatologic trebuie facut la fiecare 6 luni.
- Foarte importanta este dieta bogata in fibre, fructe si legume, si saraca in grasimi saturate si sodiu.
- Renuntati la fumat – poate afecta sanatatea orala si pe cea generala.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie