Revista care te menține sănătos

Wellness club

Cum alegem termometrul potrivit?

17 mai 2024
Share

Temperatura este unul dintre parametrii fizicii care ne ofera informatii legate de starea de sanatate a organismului. Referindu-ne la copii, cresterea temperaturii corporale poate fi primul semn care sa ne atraga atentia ca ceva nu este in regula. In concluzie, masurarea temperaturii este foarte importanta.

De asemenea, exista o paleta larga de termometre pe piata, unele mai mult sau mai putin avantajoase. Pe care le alegem? Care sunt mai bune? Sunt intrebari la care vom incerca sa raspundem prin intermediul acestui articol.

Termometrele sunt dispozitive de masurare a temperaturii, cu aplicatii in multiple domenii de activitate practica a omului. Sunt dispozitive relativ simple, de constructie si precizie diferite, capabile sa acopere un domeniu larg de temperatura (intre -200° C si 3000° C). Termometrul corporal este dispozitivul prin care se masoara temperatura organismului.

Inventia termometrului este atribuita lui Galileo Galilei

Inventia termometrului este atribuita lui Galileo Galilei, desi termometrul etans nu a fost inventat decat in 1650. Termometrele clasice cu alcool si mercur au fost inventate de fizicianul german Gabriel Fahrenheit, care a propus si prima scala termometrica larg folosita, ce-i poarta numele, in care 32 F este punctul de inghetare a apei si 212 F este punctul de fierbere al acesteia la o presiune atmosferica normala. Ulterior, au fost propuse multe alte scari. In cea centi-grada (a lui Celsius), folosita de majoritatea, punctul de inghet se afla la 0° C, iar cel de fierbere la +100° C.

Termometre cat mai usor de citit si folosit

Exista o mare varietate de dispozitive pe piata. Principalele criterii de care trebuie sa tinem seama atunci cand alegem un anumit tip de termometru sunt:

  • Sa fie usor de citit. Spre exemplu, in cazul termometrelor cu mercur, lungimea coloanei de mercur sa se schimbe pronuntat si previzibil odata cu schimbarile temperaturii. Termometrul electronic dispune de un afisaj digital;
  • Acuratetea masurarii;
  • Sa fie cat mai sigure.

Termometre in functie de principiul fizic

In functie de principiul fizic care sta la baza functionarii lor, termometrele se clasifica in:

  • Termometre cu variatie de volum: termometrele de sticla cu lichid, termometrul cu gaz etc.;
  • Cele cu variatie de presiune: termometrele manometrice;
  • Termometre cu variatie a rezistentei electrice: termometre cu rezistenta electrica sau cu termistori;
  • Cele cu variatie a tensiunii electromotoare: termometrele cu termocuplu (senzor utilizat pentru masurarea temperaturii);
  • Termometrele cu variatie a energiei radiante: pirometre cu radiatie.

Termometre clasice, digitale, timpanice

Exista mai multe tipuri de termometre folosite pentru masurarea temperaturii corporale:

  • Termometrele clasice, cu mercur, sunt ieftine, dar nu intotdeauna usor de folosit. Exista riscul contaminarii cu mercur in cazul spargerii;
  • Termometrele digitale au avantajul de a oferi o masurare rapida, dar si o acuratete mai buna fata de cele cu mercur. Acestea pot avea si cap flexibil;
  • Termometrele timpanice ofera o masurare rapida (cateva secunde). Se recomanda utilizarea acestor tipuri de termometre dupa implinirea varstei de 3 luni.

Termometrul rectal ofera cea mai precisa valoare

In functie de locul masurarii temperaturii, termometrele se clasifica in:

  • Termometre rectale, folosite frecvent la sugari si copii mici, insa greu de suportat de copilul mai mare. Termometrizarea dureaza 2 minute, oferind valoarea corecta;
  • Termometre axilare la care termometrizarea dureaza 5-6 minute, fiind folosite mai des la copilul mare;
  • Termometre pentru uz oral, termometrizarea tinand 2-3 minute. Inainte de efectuarea masuratorii, copilul nu trebuie sa consume alimente reci sau fierbinti;
  • Termometre timpanice, unde masurarea nu este indicata la sugarul de pana in 3 luni (risc de lezare a timpanului). Valorile obtinute prin masurarea temperaturii timpanice sunt asemanatoare temperaturii orale.

Trebuie subliniat ca metoda rectala este standard si medicii o prefera ca fiind cea mai exacta. Daca se opteaza pentru alta metoda, trebuie ca valoarea masurata sa fie ajustata si comparata cu cea rectala.

Academia Americana de Pediatrie recomanda eliminarea din uz a termometrelor cu mercur

In ceea ce priveste controversa termometru cu mercur versus termometru digital, aceasta a fost transata de Academia Americana de Pediatrie (AAP). Ea recomanda eliminarea din uz a termometrelor cu mercur, in urma publicarii unei lucrari in numarul din iulie a revistei „Pediatria”, lucrare ce mentiona pericolele expunerii la mercur. Desi sunt in general sigure, termometrele cu mercur pot fi toxice in cazul in care termometrul se sparge, eliberand vapori de mercur in aer. Termometrele digitale sunt la fel de eficiente si nu prezinta riscuri pentru sanatate.

Alin Popescu,

Specialist medicina sportiva,

0726.777.137,

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.