Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Cum afectează sindromul inflamator multisistem copiii, o afecţiune legată de SARS-CoV-2

9 noiembrie 2020
Share
Exclusiv online
Cum afectează sindromul inflamator multisistem copiii, o afecţiune legată de SARS-CoV-2

Sindromul inflamator multisistem (MIS-C) sau sindromul pediatric multisistem inflamator (PIMS) este o boală care afectează copiii şi este legată de infecţia cu noul coronavirus. În România, primul copil afectat de MIS-C este din Buzău şi are 9 ani şi 11 luni. Atât el, cât şi părinţii au fost testaţi pozitiv cu SARS-CoV-2.

La fel ca în alte cazuri citate de literatura de specialitate, copilul din România are aproape toate organele inflamate. Ce este sindromul pediatric multisistem inflamator, care sunt semnele şi simptomele şi cum se tratează aflaţi din materialul următor.

Ce este sindromul inflamator multisistem şi de ce apare?

Sindromul inflamator multisistem este o afecţiune rară, dar care poate pune în pericol viaţa copiilor. Inima, vasele de sânge, rinichii, sistemul digestiv, creierul, pielea sau ochii se inflamează. În multe cazuri documentate, testele de SARS-CoV-2 au ieşit negative, dar anticorpii pozitivi din analize arată că micuţii au fost infectaţi în trecut.

MIS-C poate fi confundat cu boala Kawasaki, o condiţie medicală ce afectează copiii sub cinci ani, din cauza simptomelor similare de inflamaţie. În acest moment, oamenii de ştiinţă încearcă să afle dacă este o legătură între boala Kawasaki şi sindromul inflamator multisistem. Legat de cauza apariţiei acestuia, principala ipoteză, considerată cea mai plauzibilă, este că SARS-CoV-2 este factor declanşator.

A doua ipoteză este că după vindecarea de COVID-19 se produce un dezechilibru al sistemului imun, care permite instalarea sindromului. Mai ales că, spun specialiştii, sindromul inflamator multisistem apare la aproximativ 40 de zile după vindecarea de COVID-19.

Următoarea ipoteză arată că doar anumite mutaţii ale coronavirusului pot duce la această complicaţie.

A patra ipoteză susţine că genetica joacă un rol important, în condiţiile în care în Asia sindromul nu a fost întâlnit.

Trucuri pentru a creste imunitatea copiilor

Semnele şi simptomele sindromului inflamator multisistem

Nu toţi copiii dezvoltă aceleaşi semne şi simptome ale sindromului inflamator multisistem, dar în general, cele mai frecvente sunt vizibile, ceea ce permite părinţilor să caute ajutor medical.

Simptome uşoare

  • Febră care depăşeşte intervalul de 24 de ore
  • Vărsături
  • Diaree
  • Dureri de stomac
  • Erupții cutanate
  • Ochii devin roșii
  • Buzele şi limba se înroşesc şi se umflă
  • Apare o senzație de oboseală neobișnuită
  • Mâinile şi picioarele se umflă şi se înroşesc

Simptome grave

  • Inabilitatea copilului de a se trezi din somn şi de a se menţine treaz
  • Dificultăţi evidente de respiraţie
  • Stări de confuzie
  • Buzele şi faţa devin albăstrui
  • Durerile de stomac devin foarte puternice
sindromul inflamator multisistem, sindromul pediatric multisistem inflamator, coronavirus, copii, SARS-CoV-2, COVID-19,

Ce este de făcut dacă observaţi aceste simptome?

În cazul în care observaţi simptomele uşoare, contactaţi medicul de familie, care urmează să monitorizeze starea copilului şi să efectueze testele şi analizele necesare. În schimb, în cazul în care copilul dumneavoastră are simptome din categoria celor grave, este necesar să apelaţi numărul de urgenţă sau să duceţi copilul la spital. Prezenţa acestor simptome necesită ajutor medical neîntârziat.

Tratament şi posibilitate de contagiozitate

Sindromul inflamator multisistem în sine nu este contagios. Însă asocierea cu noul coronavirus înseamnă că micuţul poate fi purtător de SARS-CoV-2. De aceea, trebuie luate toate măsurile necesare de protejare a celor din jur. Tratamentul se bazează pe terapii care ţintesc sistemul imun şi au rolul de reducere a inflamaţiilor, în cazul organelor afectate. Cazurile documentate ne arată că în cele mai multe situaţii aceste tratamente funcţionează.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.