Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Cum afecteaza maternitatea sanatatea

19 decembrie 2012
Share

Perioada sarcinii si maternitatea reprezinta factori de risc in ceea ce priveste anumite boli, insa atunci cand o femeie devine mama, acest lucru o poate proteja impotriva altor probleme de sanatate. Venirea pe lume a unui copil duce la aparitia schimbarilor majore in viata mamei, lasand la o parte cele noua luni de sarcina.

Femeile care nu au copii sau care au primul lor copil dupa varsta de 30 de ani prezinta un risc mai mare de a suferi de cancer de san, spre deosebire de femeile care devin mame inaintea varstei de 30 de ani. Sarcina scade expunerea unei femei la hormonii produsi de catre ovare in perioada menstruala.

Totusi, nasterea scade riscul de cancer ovarian. Sa descoperim mai jos modul in care maternitatea afecteaza sanatatea.

Maternitatea, endometrioza si cancerul endometrial

Daca v-ati luptat cu endometrioza inainte de sarcina, starea dumneavoastra s-ar putea imbunatati. Endometrioza este o problema de sanatate in care celulele endometrului (tesutul care captuseste uterul) cresc in afara uterului, provocand dureri, sangerari si chiar infertilitate. Simptomele endometriozei se amelioreaza atunci cand estrogenul scade, iar din acest punct de vedere se pare ca sarcina poate fi de un real ajutor.

De asemenea, maternitatea intre 30 si 40 de ani v-ar putea proteja impotriva cancerului endometrial. Potrivit unui studiu realizat de catre expertii de la Universitatea din California de Sud, femeile care au o sarcina dupa 30 de ani prezinta sanse mai scazute de a dezvolta acest tip de cancer, spre deosebire de femeile care nasc inaintea varstei de 25 de ani. Cercetatorii sunt de parere ca celulele canceroase sau cele precanceroase din mucoasa uterina, mai frecvente la femeile in varsta, sunt indepartate in timpul sarcinii.

Depresia

Depresia postnatala este destul de intalnita mai ales in zilele noastre. Poate aparea plansul inexplicabil, problemele de somn, precum si probleme in luarea anumitor decizii. Foarte multe femei pun la indoiala modul in care au grija de copii. De obicei, dupa primele doua saptamani, astfel de chestiuni ar trebui sa dispara, insa daca dureaza mai mult, ar putea reprezenta o reala problema. De vina se pare ca ar fi scaderea nivelului de hormoni dupa nastere, oboseala, sentimentul de pierdere a libertatii, siluetei etc., precum si lipsa de sprijin.

Un factor la fel de important si deloc de neglijat in timpul sarcinii este aparitia kilogramelor in plus. In mod normal, o femeie nu ar trebui sa se ingrase mai mult de 12 kilograme intr-o sarcina. Problema apare in momentul in care o femeie incearca sa dea jos kilogramele acumulate si nu reuseste. In aceste cazuri, ajutorul de specialitate este mai mult decat necesar.

Schimbarile stilului de viata

Maternitatea poate aduce, de cele mai multe ori, aspecte pozitive in viata unei femei in ceea ce priveste renuntarea la alcool si tigari. De asemenea, femeile incep sa devina mult mai atente la alimentele consumate, mananca mult mai natural, mai sanatos. Joaca alaturi de copii le mentine in forma. In plus, dupa nastere, zonele creierului legate de motivatie si comportament se pare ca sa maresc, deoarece mamele devin mai motivate datorita copiilor. 

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.