In ultimii ani, se observa ca in toata lumea exista o tendinta din ce in ce mai accentuata de interzicere a fumatului, cu precadere in locurile publice, ceea ce nu este rau deloc. Daca pana acum cativa ani intalneam evenimente si campanii out-door de promovare a fumatului, astazi acestea sunt interzise in mai toata lumea.
Mai mult, exista o preocupare din ce in ce mai mare privind efectele nocive ale fumatului. Sunt studii care au demonstrat legatura dintre diverse afectiuni ale cavitatii bucale si fumat, ceea ce a determinat o preocupare pentru constientizarea opiniei publice asupra efectelor nocive ale fumatului.
Din pacate, nu foarte multa lume ia in considerare faptul ca tutunul poate avea efecte devastatoare asupra dentitiei. De cele mai multe ori, caderea dintilor este rezultatul final al excesului de tutun. Sunt „voci” si chiar specialisti care sustin ca sensibilitatea dintilor, precum si predispozitia unor persoane de a dezvolta diverse probleme legate de dentitie s-ar datora codului si mostenirii genetice ale fiecaruia. Fumatul excesiv si pentru perioade indelungate determina aparitia anumitor afectiuni gingivale, cu efecte vizibile mai ales prin inflamarea zonelor bolnave, aceasta reactie avand ca rezultat slabirea rezistentei dintilor si, in final, pierderea acestora.
Fumatul favorizeaza formarea placii bacteriene
S-a demonstrat ca fumatul favorizeaza aparitia placii bacteriene. In principal, aceasta se formeaza la baza dintilor si are capacitatea de a actiona direct asupra maxilarului. Placa bacteriana este unul dintre principalii factori ce determina aparitia problemelor legate de dentitie. Aceasta situatie va duce in timp la scaderea rezistentei dintilor si, implicit, la caderea acestora. Fumatul nu face altceva decat sa favorizeze dezvoltarea bacteriilor la nivelul placii bacteriene, moment in care vor aparea inflamatii la nivelul gingiei.
Fumul de tigara accentueaza problemele gingiilor sensibile
Determina astfel o sensibilitate la alimente si bauturi fierbinti sau reci, in acelasi timp accelerand degradarea danturii. Unele tipuri de tutun de mestecat au aditivi abrazivi care se depun pe dinti, subtiindu- i si distrugandu-le smaltul sau provocand iritatii ale gingiilor. La nivel dentar, veti observa mici pete galbene sau maro aparute ca urmare a reziduurilor de gudron ce raman pe dinti, cateodata definitiv, eliminarea acestora fiind foarte dificila fara ajutor din partea unui specialist in domeniu. Clinic, rezolvarea acestei situatii costa mai mult decat costa tigarile pe care le cumparati intr-un an. Albirea dintilor necesita destul de multi bani si, cu siguranta, nu beneficiaza de asigurare medicala.
Halena sau respiratia urat mirositoare, efect secundar al fumatului
Genul de bacterie care initiaza acest proces are nevoie de un mediu lipsit de oxigen, acesta fiind motivul pentru care se cantoneaza in zone mai greu de igienizat, cum ar fi buzunarele din jurul dintilor si fisurile din limba. De asemenea, acumularea gudronului pe dinti reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriei. Numarul de ani in care persoana a fumat este un factor semnificativ in pierderea dintilor, gravitatea cariilor coronare sau de colet.
Fumatul poate duce si la o boala a gingiei numita parodontita. Aceasta reprezinta inflamatia tesuturilor de sustinere a dintilor si este o leziune ireversibila care, in timp, duce la pierderea dintilor de pe arcadele dentare. Totodata, poate duce la aparitia bolilor de inima sau a altor infectii. In ultimii ani au aparut dovezi care arata ca fumatul este un factor major de risc pentru parodontopatii, afectand extinderea si severitatea acestor afectiuni. Mecanismele prin care fumatul actioneaza in boala parodontala nu sunt pe deplin elucidate.
Dureri sau sangerari la nivel gingival in periajul dentar, halena, formarea unui abces gingival sau prezenta unor scurgeri purulente, umfalarea, inrosirea sau cresterea sensibilitatii gingiei pot fi simptome ale efectelor nocive cauzate de fumat. Numeroase studii au indicat o relatie directa intre fumat si cancerul mucoasei orale. Cercetari ale Asociatiei Americane Dentare au aratat ca aproape 75% dintre oamenii diagnosticati cu cancer oral sunt fumatori sau au fost pentru o lunga perioada de timp.
Dr. Realini Lupsa
Medic stomatolog