Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Cu pistruii la control

8 martie 2012
Share

Nu degeaba se spune ca persoanele care au pistrui sunt speciale. Exista cateva vedete internationale care sunt pistruiate si care se mandresc cu acest lucru. Pistruii reprezinta mici pete circulare care se formeaza din cauza excesului de melanina, substanta responsabila de pigmentarea pielii.

Pistruii sunt de doua tipuri: efelidele, care apar de obicei pe timpul verii, si lentiginele – pistrui vizibili pe tot parcursul anului. Pistruii apar cel mai des pe fata, piept, spate, brate sau zone care sunt expuse soarelui.

Cauzele aparitiei pistruilor sunt in principal lumina soarelui, dar si predispozitia genetica. Pistruii se formeaza ca un raspuns de protectie impotriva razelor solare, si apar mai ales la persoanele care au pielea deschisa la culoare, melanina pielii acestor persoane fiind mai putin eficienta in protejarea impotriva razelor daunatoare. Asadar, daca aveti parul blond sau roscat, ochi albastri sau verzi, sunteti mai predispusi la a face pistrui.

Sunt pistruii periculosi sau nu?

Raspunsul este NU. Nu pistruii in sine sunt periculosi, insa, cu toate acestea, ei trag un semnal de alarma asupra faptului ca o persoana este mult mai sensibila la soare si ar trebui sa ia masuri de precautie pentru a evita pe viitor posibilele probleme cauzate de expunerea la ultravioletele care ar putea dauna pielii. Pistruii nu reprezinta un pericol pentru sanatatea pielii, sunt doar un semnal ca pielea are o rezistenta scazuta la ultraviolete, marcand un anumit tip de piele predispusa la dezvoltarea cancerelor cutanate.

Cum scapati de pistrui?

Daca nu sunteti impacati cu faptul ca aveti pistrui, exista modalitati de a-i elimina cu usurinta. Exista creme special destinate decolorarii, insa riscul este ca si pielea din jurul pistruilor sa se depigmenteze, iar pistruii pot deveni chiar mai vizibili decat la inceput. Aceste creme utilizate pentru albirea pielii contin de obicei arginina, vitaminele A si C, alfahidroxiacizi.

Peelingul chimic este o alta metoda la care puteti apela pentru a scapa de pistrui, insa reprezinta o metoda agresiva, ce poate provoca roseata, inflamatie sau chiar prurit. Tehnologia laser este, de asemenea, o alta modalitate prin care puteti scapa de pistrui. Lumina utilizata de laser este formata din culori diferite, fiecare culoare avand propria lungime de unda. Deoarece pigmentarea absoarbe anumite lungimi de unda, energia continuta in aceste lungimi este convertita in energie termica, distrugand celulele pigmentate. De asemenea, crioterapia ingheata pistruii cu nitrogen lichid.

Mai exista, desigur, remediile clasice, precum sucul de lamaie aplicat pe suprafata pistruiata sau sucul proaspat de patrunjel.

Pana la urma insa, pistruii nu ar trebui sa va deranjeze, pentru ca sunt un semn distinctiv. Trebuie sa invatam sa ne iubim pielea asa cum este si sa o ingrijim corespunzator.

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.