Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Cu ce trece durerea de cap? Tratament în funcție de tipul durerii

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, medcare.ae, medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org, healthline.com, webmd.com
31 mai 2023
Share
Cu ce trece durerea de cap? Tratament în funcție de tipul durerii

Durerea de cap (cefaleea) poate fi atât o afecțiune individuală, cât și simptomul asociat unui alt tip de afecțiune. Colectiv, durerile de cap sunt cele mai frecvente tulburări ale sistemului nervos și au o prevalență de aproximativ 49% în populația generală. Durerea de cap afectează persoane de toate vârstele, etniile, indiferent de statutul socio-economic și are o incidență relativ crescută în rândul femeilor.

Întrucât durerea de cap poate fi extrem de debilitantă, cu impact semnificativ asupra calității vieții individului, de interes major în ziua de azi este cu ce trece durerea de cap. De menționat este că doar o mică parte din durerile de cap necesită intervențiile unui specialist.

Aproximativ 95% din populația generală acuză la un moment dat în viață simptome care pot fi asociate cu durerea de cap. Conform statisticilor, durerea de cap reprezintă 1:10 consultații ale medicului generalist, 1:3 trimiteri la medicul neurolog și 1:5 internări medicale acute. Conform OMS, cefaleea se află pe lista primelor 10 cauze debilitante, iar la femei se află pe lista primelor 5 cauze, având un impact similar artritei, diabetului, și chiar mai violent decât al astmului. Mai mult decât atât, deși impactul asupra calității vieții unei persoane este dificil de înregistrat, mai mult de 75% dintre pacienți raportează incapacitate funcțională în timpul atacurilor de durere.

Dureri de cap – tipuri și tratament

Pentru a ști cu ce trece durerea de cap, este esențial a se ști în prealabil tipul de durere acuzată. Există mai multe tipuri, implicit cauze, majoritatea dintre ele nefiind rezultatul unor afecțiuni, boli grave, deși unele pot rezulta din alte afecțiuni ce au potențialul de pune în pericol viața și starea de sănătate a pacientului. Deși durerile de cap pot fi dureroase și debilitante, majoritatea lor pot fi tratate cu analgezice simple, dispărând în câteva ore. Totuși, atacurile recurente, însă și anumite tipuri de dureri de cap, ar putea traduce o patologie anexă mult mai gravă, necesare fiind investigații suplimentare din partea medicului specialist.

International Classification of Headache Disorders surprinde mai mult de 150 de tipuri diferite de dureri de cap, împărțite în două categorii principale, după cauză: primare și secundare.

Dureri de cap primare

Tulburările primare de cefalee sunt cele mai frecvente, printre ele numărându-se și durerile de cap cauzate de tensiune (afectează 60-80% din populație), migrena, durerea de cap în ciorchine (tip cluster), precum și durerea de cap cauzată de supradozajul cu medicamente. Durerile care persistă în fiecare zi, deseori cu etiologie obscură, se înscriu în categoria durerilor primare. Din această categorie fac parte durerile de cap care nu se datorează unei afecțiuni conexe, ci durerea este afecțiunea însăși.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

remedii durere de cap, tratament dureri de cap, cauze dureri de cap, migrene, nevralgie, cefalee, tensiune arteriala,

Dureri de cap cauzate de tensiune

Durerea de cap cauzată de tensiune afectează majoritatea populației. Ele se prezintă ca o durere surdă, constantă, cu iradiere bilaterală, pe ambele părți ale capului. Simptomele includ senzația de tensiune oculară, sensibilitate la lumină și sunete, la nivelul feței, capului, gâtului. Depresia, stresul și anxietatea sunt factori declanșatori, pe lângă un stil de viață haotic, zgomotul puternic, deshidratarea, lipsa somnului. În general, durează între 30 de minute și câteva ore.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rehidrafort; supliment alimentar sub formă de săruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapidă a pierderii de minerale şi lichide.

Privitor la cu ce trece durerea de cap cauzată de tensiune, analgezicele fără prescripție medicală (ibuprofenul, paracetamolul, aspirina), precum și adoptarea unui stil de viață activ, sănătos, pot ajuta la stoparea și reducerea durerii. Cele mai multe dureri de cap trec de la sine în momentul în care persoana care le acuză se odihnește și se retrage într-un spațiu liniștit, plăcut.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar SomnControl care prin ingredientele sale ajută la reducerea stresului şi la îmbunătăţirea calităţii somnului, fiind un remediu eficient pentru insomnie.

Migrenele

O migrenă implică adesea o durere pulsatilă intensă localizată unilateral, pe o parte a capului. Acest tip de durere de cap se manifestă și printr-o sensibilitate exacerbată la lumină, sunet. De asemenea, frecvente pot fi și greața și vărsăturile. Evoluția migrenelor prezintă mai multe faze, una dintre ele fiind „faza cu aură”, când persoana experimentează tulburări vizuale, senzoriale, precum pierderea parțială a vederii, vederea unor linii în zig-zag, a unor lumini sau pete. Există și persoane care acuză amorțeli și furnicături. Migrenele tind să fie recurente, iar atacurile pot dura între câteva ore și câteva zile.

Factorii declanșatori includ: stresul și anxietatea, modificările hormonale, tulburările de somn, stările de deshidratare, expunerea la lumini și zgomote puternice. Opțiunile de tratament includ medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, aspirină, paracetamol, naproxen), dar și triptani (sumatriptanul), antiemetice (metoclopramida), dar și adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos (somn regulat, exerciții fizice, hidratarea optimă).

O durere de cap primară nu se datorează unei alte afecțiuni – este afecțiunea însăși. Exemplele includ migrena și durerile de cap de tensiune. În schimb, o durere de cap secundară are o cauză subiacentă separată, cum ar fi un traumatism cranian sau retragerea bruscă a cofeinei.

Dureri de cap de tip cluster (în ciorchine)

Aceste dureri „în ciorchine” sunt severe și recurente, bărbații find mult mai predispuși. Printre simptome se descrie și o durere intensă unilaterală, în spatele sau în jurul unui ochi. De obicei, ochiul afectat este roșu, lăcrimează și prezintă pleoapa căzută. Persoana este neliniștită, agitată, iar aceste dureri de cap apar de obicei brusc, cu durată între 15 minute și 3 ore. Există cazuri în care s-au raportat chiar și 8 atacuri pe zi ale acestui tip de dureri de cap.

Cauza pentru care persoanele se confruntă cu dureri de cap de tip cluster este necunoscută, dar s-a observat că are o incidență mai crescută la fumători și alcoolici. Tratamentul are drept scop reducerea severității și frecvenței atacurilor, incluzând: oxigenoterapie, sumatriptan, verapamil și melatonină, însă la recomandarea medicului.

remedii durere de cap, tratament dureri de cap, cauze dureri de cap, migrene, nevralgie, cefalee, tensiune arteriala,

Dureri de cap cauzate de efort

Aceste dureri de cap se datorează exercițiilor fizice intense. Printre factorii declanșatori se pot număra: alergările, săriturile, antrenamentele cu greutăți, accesele de tuse și strănut, întreținerea de raporturi sexuale. De obicei, sunt de scurtă durată, prezentându-se ca o durere pulsatilă care este extinsă la nivelul întregului cap. Pentru tratament se utilizează analgezice.

Dureri de cap continue

Există dureri de cap cu durată deosebit de lungă, una dintre ele fiind hemicrania continuă. Are o durată de cel puțin 3 luni, cu intensitate care fluctuează de-a lungul zilei. Tratamentul pentru acest tip de dureri de cap este elaborat de către medicul specialist.

Dureri de cap secundare

Dureri de cap secundare acuză bolnavii care prezintă o afecțiune medicală subiacentă ale cărei simptome și semne se traduc și prin dureri de cap. Cu ce trece durerea de cap secundară implică tratamentul afecțiunii de bază.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita. Este recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Cele mai comune afecțiuni care duc la dureri de cap secundare sunt:

  • traumatisme craniene;
  • hipertensiune arterială;
  • boli asociate vaselor de sânge;
  • infecții;
  • congestie a sinusurilor;
  • tumori;
  • probleme dentare;
  • intoxicații;
  • encefalita;
  • gripa (deseori tradusă prin dureri de cap);
  • deshidratarea;
  • supradozajul cu medicamente;
  • nevralgia de trigemen (dureri de cap severe, cu debut brusc).

Tratamentul acestor dureri de cap necesită diagnosticarea corectă a cauzei principale, după care instalarea protocolului terapeutic (de obicei medicamentos).

remedii durere de cap, tratament dureri de cap, cauze dureri de cap, migrene, nevralgie, cefalee, tensiune arteriala,

Dureri de cap – diagnostic

Cele mai multe dureri de cap sunt ușor de tradus de către pacient, în special când vine vorba de dureri de cap primare. Anamneza este esențială, iar examenul neurologic presupune efectuarea unui examen clinic, cu întrebări specifice. Dacă este vorba despre dureri de cap secundare, care apar ca urmare a prezenței unei afecțiuni conexe, se fac și alte teste în vederea depistării cauzei principale:

  • analize hematologice;
  • teste de imagistică (RMN, CT);
  • radiografii ale sinusurilor;
  • angigrafie.

Este necesar ca persoanele care acuză dureri de cap să acorde o atenție deosebită factorilor care au potențialul de a le declanșa și asigura recurența. Evitarea expunerii la factorii de risc este un pas esențial în tratarea diferitelor dureri de cap.

Cu ce trece durerea de cap?

Există dureri de cap care se consumă de la sine, odată cu trecerea timpului. Dacă acestea, totuși, persistă și sunt recurente, cu atacuri cu debut brusc și violent, este esențial consultul unui medic specialist, în vederea stabilirii unui tratament personalizat, în funcție de simptomele respectivei dureri de cap. Scopul tratamentului este reducerea gravității simptomelor, precum și încercarea de a trata afecțiunea care stă la baza acesteia.

Managementul eficient al durerilor de cap implică și:

  • tratament medicamentos (sub prescripția medicului specialist);
  • evitarea factorilor de risc, care declanșează durerea de cap și duc la recurența acesteia;
  • practicarea exercițiilor fizice susținute, la intensitate adaptată capacităților;
  • managementul corect al somnului și stresului;
  • odihna corespunzătoare;
  • renunțarea la fumat, consumul de alcool;
  • managementul corect al stilului de viață, cu evitarea factorilor declanșatori.

În funcție de intensitatea, tipul și recurența unei dureri de cap, medicul specialist oferă sfaturile necesare gestionării eficiente a acestora. De obicei, prognosticul pentru cefalee este favorabil, puține cazuri fiind cele care necesită spitalizare, efectuarea unor teste suplimentare, chiar și cu potențial chirurgical. Gravitatea durerilor de cap se concretizează în special din prisma duratei, recurenței și violenței acestora: cu cât durata și intensitatea sunt mai mari, cu atât este necesară vizita de urgență la medicul specialist.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.