Revista care te menține sănătos

Îngrijire

Cu alunitele sub lupa. Protectia solara in vacanta de vara

Dr. Loredana Cosmina Popescu, Medic specialist dermatovenerologie, Centrul Medical Sanador, www.sanador.ro
29 iunie 2022
Share
Cu alunitele sub lupa. Protectia solara in vacanta de vara

Alunitele sau nevii melanocitari sunt leziuni benigne si apar ca urmare a proliferarii celulelor ce produc pigmentul numit melanina. Ele pot fi prezente inca de la nastere (congenitale) sau pot aparea pe parcursul vietii (dobandite).

Majoritatea populatiei are alunite, acestea fiind mai frecvente la persoanele cu pielea deschisa la culoare. Alunitele care se dezvolta pe parcursul vietii sunt declansate cel mai frecvent de radiatiile UV, prin expunerea la soare sau solar si statusul imunitar. In ceea ce priveste cancerul de piele, s-a demonstrat ca expunerea la radiatiile UVA si UVB cauzeaza aproximativ 90% dintre cazuri, cel mai periculos fiind melanomul. Arsurile solare repetitive, prin daunele pe care le provoaca la nivel celular (keratinocite si melanocite) pot fi precursoare ale melanomului.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Sun System, gama completă pentru protejarea tenului şi a pielii corpului de acţiunea nocivă a razelor solare, atât UVA, cât şi UVB.

Stati fara griji sub soare

Protectia solara trebuie sa tina cont de cateva reguli simple. Evitati expunerea la soare in intervalul 11:00-16:00, cand radiatiile UV ating intensitatea maxima. Hainele pe care le purtati vara trebuie sa fie confectionate din fibre naturale, lejere, deschise la culoare, iar palariile sa aiba boruri largi. Consumati cel putin 2 l de apa pe zi pentru o hidratare corespunzatoare. Alimentatia bogata in fructe si legume de sezon aduce un aport important de antioxidanti, vitamine A, C, E, precum si de Omega-3.

Factorul de protectie solara

Factorul de protectie solara – FPS masoara timpul in care pielea este protejata impotriva ultravioletelor. Daca expunerea neprotejata duce la aparitia rosetii in 10 minute, o crema cu FPS 15 va impiedica aparitia eritemului in aceleasi conditii, timp de 150 de minute. Alegerea depinde de specificul pielii fiecarui individ. Persoanele cu pielea sensibila trebuie sa utilizeze creme cu FPS 50+ atat contra radiatiilor UVB, cat si celor UVA.

Ingrediente recomandate

Cele mai eficiente produse sunt cele care contin oxid de zinc si bioxid de titan. Aceste ingrediente raman la suprafata pielii (nu se absorb in piele), formand o bariera invizibila impotriva ultravioletelor. Nu ar trebui sa contina in schimb alcool etilic, parabeni (conservanti), ftalati, fenoxietanol, glicerina, coloranti sintetici, parfum, ulei de parafina, silicon. Aceste substante ar putea determina alergii, dermatite etc. Hidratarea pielii postexpunere solara se realizeaza cu lotiuni calmante, reepitelizante.

alunite protectie solara 2

Crema, ulei, lotiune sau spray?

In ceea ce priveste forma de prezentare, alegerea depinde de preferintele fiecaruia si de tipul de piele. Cremele sunt hidratante si usor de aplicat, fiind indicate pentru persoanele cu pielea uscata, in timp ce lotiunile sunt mai greu de absorbit. Spray-urile se aplica cu usurinta si au formule non-grase, iar uleiul de plaja impiedica deshidratarea pielii.

Riscurile bronzului artificial

Sursele artificiale de lumina emit radiatii UVA si UVB, iar cantitatea produsa in timpul bronzarii este similara cu cea produsa de soare, in unele cazuri chiar mai puternica. Studiile arata ca expunerea la dispozitivele de bronzat este asociata cu un risc crescut de cancer de piele, iar o singura sedinta de bronzare creste riscul de aparitie a melanomului cu 20%. Este important sa va monitorizati alunitele, sa observati modificarile care intervin (marginile, culoarea) si sa mergeti regulat la control dermatologic.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.