Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Cu alunitele la control. Cand ne ingrijoram?

9 iulie 2013
Share

O alunita sau, in termeni medicali, un nev, este o mica tumora benigna a pielii de culoare roz, maro deschis sau maro inchis, bine delimitata, constituita din melanocite (celule pigmentare din piele). Desi unele alunite pot fi prezente de la nastere, majoritatea apar in copilarie, iar unele continua sa apara catre varsta adulta.

Alunitele care isi schimba culoarea sau sunt asimetrice pot corespunde atat unui nev displazic (atipic), cat si unui melanom, o metoda sigura de diferentiere fiind examenul anatomopatologic, dupa excizia chirurgicala a leziunii. Nevii atipici pot aparea oriunde pe corp, insa frecvent sunt observati pe regiunile expuse la soare, de exemplu, pe partea superioara a spatelui. Totodata, o leziune nou-aparuta trebuie intotdeauna atent evaluata.

Cea mai mare parte a alunitelor nu se transforma in melanom (cancer agresiv de piele cu originea in celulele pigmentare), insa ar trebui sa acordam atentie speciala alunitelor mai mari de 5-6 mm, cu marginea neregulata, asimetrice, neuniform colorate (un amestec de nuante de maro, negru, albastrui, gri, roz etc.).

 

Cand este necesar consultul dermatologic?

Consultul dermatologic trebuie efectuat daca exista un numar mare de alunite, daca vreuna a fost traumatizata, daca s-a observat aparitia unor noi alunite sau daca cele vechi s-au modificat: fie li s-a schimbat culoarea, dimensiunea, textura, consistenta, forma, fie au inceput sa sangereze, sa manance etc. Este important sa nu ignoram schimbarile. Medicul dermatolog va examina alunitele cu ajutorul dermatoscopului, recomandand apoi, in functie de tipul nevilor observati, o schema de monitorizare periodica. Leziunile suspecte pot fi excizate si trimise pentru analiza histologica sau, de la caz la caz, fotografiate si monitorizate pentru eventuale modificari.

 

Numarul de alunite si riscul de melanom

Se considera ca persoanele care au peste 50 de alunite au un risc ridicat de melanom, de aceea se indica monitorizarea frecventa pentru a surprinde cat mai din timp eventualele modificari. De asemenea, prezenta nevilor displazici (in special cand sunt mai mult de 5) creste riscul de melanom.

Alti factori de risc pentru melanomul malign sunt: istoricul familial de melanom, imunodepresia, istoricul de arsuri solare severe, unele afectiuni genetice (de exemplu, xeroderma pigmentosum) etc. In urma consultatiei, dermatologul alcatuieste un profil individualizat al riscului, pe baza caruia se stabileste schema de monitorizare pentru fiecare pacient.

Se spune ca „la alunite nu este bine sa umblam”, afirmatie ce are un sambure de adevar: nu este bine sa umblam de capul nostru, sa aplicam substante caustice, sa incercam sa le indepartam pe cont propriu etc. In schimb, excizia chirurgicala efectuata de medic este o metoda sigura de indepartare a alunitelor suspecte. Examenul histologic este obligatoriu.

 

Fotoprotectia scade mult riscurile

Fotoprotectia este un fel de centura de siguranta: scade mult riscurile, dar nu poate preveni complet accidentele.In general, este bine sa evitam expunerea exagerata la soare si solariu, dar pentru cei diagnosticati cu nevi displazici aceasta recomandare este si mai importanta. Indicatiile generale se mentin:

  • Evitarea expunerii la soare in intervalul 10:00-16:00;
  • Utilizarea produselor fotoprotectoare cu SPF 50 si spectru larg (UVA+UVB), si reaplicari periodice.
  • In plus, nu trebuie uitate mijloacele fizice de protectie: haine, palarie cu boruri late, ochelari de soare cu filtru UV.

 

Madalina Geanta

Medic specialist dermato-venerologie

Clinica LaurusMedical

www.laurusmedical.ro

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.