Indiferent ca vorbim de culoarea hainelor pe care le purtam, a obiectelor pe care le detinem sau a felului in care alegem sa ne zugravim locuinta, culorile au un mare impact asupra noastra. Cromoterapia sau terapia prin culoare foloseste culorile pentru a influenta in mod benefic starea de sanatate fizica si mentala a omului.
Mai mult, in functie de preferinta pentru unele culori, putem trage o concluzie in legatura cu unele aspecte ale personalitatii noastre.
Cum se foloseste cromoterapia
Metoda cea mai eficienta este folosirea unei lampi de cromoterapie. Aceasta trebuie sa fie de mare putere, asemenea celor folosite de fotografi. La aceasta lampa se ataseaza filtre de culori diferite, in functie de necesitati, unde corpul este expus in fiecare zi intre 5 minute si 2 ore.
O alta metoda, mai accesibila, este aceea a sticlelor colorate. Se iau sticle in culorile de care este nevoie, se umplu cu apa, se astupa si se expun la soare un timp cat mai indelungat. Apoi se bea continutul. De asemenea, va puteti bucura de efectele cromoterapiei si prin intermediul amenajarilor interioare si vestimentatiei purtate.
Rosul simbolizeaza energia, increderea, forta
Pentru a profita din plin de beneficiile terapiei prin culoare, este necesar sa cunoasteti semnificatia fiecarei culori in parte.
Culoarea rosie este asociata cu energia, puterea, increderea, vivacitatea, buna dispozitie, provocarea, actiunea, forta. Drept urmare, aceasta culoare poate alunga depresia sezoniera aflata in elementul ei in acest anotimp. Mai mult, culoarea rosie faciliteaza regenerarea celulara, stimuleaza intelectul si ajuta la asocierea de idei. In consecinta, va recomandam ca la birou sau in camera de studiu sa aveti cateva obiecte rosii. Aceasta culoare este considerata un stimulent universal. Purtati rosu daca aveti tensiunea scazuta. S-a dovedit stiintific ca in prezenta acestei culori creste presiunea sangelui si ritmul respiratiei. Puteti apela la rosu pentru a combate oboseala, anemia, depresia. Excesul de rosu poate duce la stres, agitatie si neliniste.
Portocaliul, tonic si stimulent sexual
Culoarea portocalie este cunoscuta pentru efectele benefice asupra sanatatii, in special asupra digestiei, inimii si sistemului endocrin. Portocaliul ajuta in combaterea oboselii si este un excelent stimulent sexual. Expunerea la aceasta culoare va ajuta sa asimilati mult mai usor si mai rapid informatiile noi. Totodata, portocaliul este util in combaterea astmului, epilepsiei, febrei, isteriei, ipohondriei, reumatismului cronic, stresului, tusei.
Verdele: viata, fertilitate, renastere
Culoarea verde este benefica sistemului nervos, simbolizand viata, fertilitatea, cresterea si renasterea. Scade presiunea sangelui si relaxeaza. Obiectele verzi, ca si cele rosii, binedispun si inveselesc. Purtati verde daca vreti sa va regasiti echilibrul interior. Culoarea verde este indicata in caz de gripa, insomnie, ulcer, dureri de cap, hipertensiune, nevralgie.
Albastrul indeparteaza stresul
Albastrul este o culoare cu multe proprietati curative, calmeaza, ajuta la vindecarea pneumoniei si amelioreaza insomnia. Albastrul simbolizeaza incredere, loialitate, intelepciune si credinta. Aceasta culoare imbie la calm si meditatie, dar sa nu fie folosita in exces deoarece duce la instalarea depresiei.
Violetul, culoarea cumpatarii
Violetul este culoarea masurii si a cumpatarii. Culoarea violet are efecte benefice asupra sistemului imunitar, pe care il intareste. Este indicata in tratarea insomniei, reumatismului, sciaticii, epilepsiei, meningitei, nevrozei. Evitati violetul daca suferiti de tulburari psihice.
Loredana Ionascu, psiholog clinician
E-mail: [email protected]