Revista care te menține sănătos

Wellness club

Cromoterapia – culoare pentru sanatate

17 mai 2024
Share

Culorile iti influenteaza viata. Fie ca esti stresata, irascibila, ori poate numai obosita, culorile te ajuta sa iti revii. Ele actioneaza nu doar la nivel psihic, unele afectiuni medicale putand fi cu succes ameliorate cu ajutorul terapiei prin culori.

Cromoterapia este o metoda naturala de tratament prin culoare ce se poate practica de oricine cu usurinta, atat prin contemplarea unei anumite culori, cat si prin baia de culori ori proiectarea unei culori pe o anumita zona a trupului, in functie de efectul pe care dorim sa-l obtinem.

Rosu

Culoarea rosie este stimuleaza inmultirea globulelor rosii, regenereaza celulele, intareste vointa si curajul si actioneaza asupra glandelorsexuale, imbunatatindu-le functionalitatea. Va fi folosita in sedinte scurte. Este contraindicata persoanelor colerice sau

hipertensive, in stari inflamatorii sau stari emotionale.

Portocaliu

Portocaliul dinamizeaza energiile vitale, stimuleaza sistemul respirator, reduce starea de oboseala si actioneaza asupra glandelor corticosuprarenale care secreta adrenalina, hormonul agresivitatii. Culoarea portocaliu este contraindicata in: isterie, stres, spasmofilie, halucinatii, dementa senila, pietre la vezica biliara (litiaza), astm bronsic, bronsita.

Galben

Stimuleaza sistemul limfatic, cel nervos central, energia mentala, intensifica energia digestiva, faciliteaza autocontrolul si actioneaza asupra secretiei pancreatice. Este contraindicat in cazurile de febra, palpitatii cardiace si constipatie.

Verde

Considerat marele calmant al nevroticilor, verdele diminueaza stresul, anxietatea, destinde si relaxeaza corpul si mintea. Sanatoriile de recuperare pentru nevroza sunt situate in zona montana, unde verdele este prezent si iarna. Aceasta culoare este indicata celor iuti la manie, irascibili cronici, celor cu idei fixe, obsesive, care sunt dominati de angoasa, de frica. Verdele mai semnifica introspectie, concentrare (intoarcerea gandului spre sine, spre propria fiinta), indrazneala, detasare. Din punct de vedere medical, verdele ajuta la scaderea tensiunii sangvine si este culoarea glandei tiroide. Aceasta nuanta nu are contraindicatii.

Albastrul

Preferinta pentru albastru sugereaza un om pasnic, inteligent si afectuos. Aceasta culoare creste capacitatea de adaptare a organismului, usureaza regenerarea celulara, este odihnitoare, predispune la meditatie si reverie, confera liniste interioara, faciliteaza detasarea, senzatia de spatialitate, de departare in spatiu. Aveti grija, insa, pentru ca excesul ei poate dauna! Albastrul corespunde si stimuleaza glandele paratiroide si este contraindicat in diabet zaharat si insipid.

Indigo

Aceasta culoare are actiune anestezica, diminueaza durerile de cap, vajaieturile in urechi, faciliteaza instalarea echilibrului interior, favorizand autocontrolul. Indigo este folosit cu succes in tratamentul obsesiilor. Din punct de vedere medical, indigo actioneaza asupra glandei tiroide.

Violet

Intareste sistemul de aparare imunitar, tonifica sistemul nervos si este purificator al gandurilor. De asemenea, culoarea violet estedetoxifianta si stimulanta. Pe plan fiziologic, medical, intensifica activitatea cardiovasculara si accelereaza respiratia. Este contraindicata in nevroze si in tulburarile mentale.

Surse

www.terapii-naturiste.com
http://www.surya.ro/terapii/lumanari.html

Carmen Rusu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.