Revista care te menține sănătos

Digestie

Crizele biliare: la adapost de Sarbatori!

Dr. Victor Stoica, medic primar gastroenterologie, Centrul Medical Neolife, Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie – Institutul Clinic Fundeni; foto: 123rf, stockphoto
8 ianuarie 2024
Share
Crizele biliare: la adapost de Sarbatori!

Colica biliara, definita ca durere subcostala dreapta, cu origine la nivelul cailor biliare, este o problema relativ frecventa, ce poate afecta pana la 10% din populatie. Bila (fierea) este un complex de substante produse de ficat, avand un rol extrem de important in digestia grasimilor din alimentatie.

Bila este drenata din ficat prin caile biliare intrahepatice, stocata in colecist intre mese si eliberata in timpul meselor. In limbajul popular, prin „fiere” se intelege lichidul verde-galbui produs de ficat, dar si rezervorul numit colecist in termeni medicali. De aici si confuzia pacientilor cand li se spune ca au reflux de fiere in stomac dupa extirparea colecistului, ei sustinand ca nu mai poseda asa ceva, fierea (lichidul) fiind insa produsa de ficat in continuare. Altfel, digestia ar fi mult mai dificila.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Bil-Ex, recomandat pentru suplimentarea producţiei de bilă a ficatului, uşurarea digestiei şi reducerea disconfortului abdominal care poate apărea dupa mesele copioase sau în cazul exceselor culinare.

Cauza colicii biliare

Cauza cea mai frecventa o reprezinta calculii (pietrele) din colecist sau din caile biliare extrahepatice. Exista situatii particulare in care criza dureroasa poate fi declansata de alti factori (ischemie, diabet, corticoterapie, chimioterapie, traumatisme severe). Stadiul intermediar in formarea calculilor de colesterol il reprezinta „namolul biliar”. Compozitia chimica a calculilor poate fi diferita in functie de unele conditii patologice (infectii de cai biliare, anemie hemolitica).

Litiaza sau colica biliara? Iata cum le depistati

Factori de risc

Factorii care pot duce la aparitia calculilor de colesterol sunt de natura genetica, de asemenea frecventa bolii este mai mare la femei. Nu trebuie sa uitam de alimentatia de tip „occidental”, bogata in grasimi saturate si saraca in fibre, de tranzitul intestinal incetinit, diabet, obezitate. Odata prezent namolul biliar sau calculii, orice masa bogata in grasimi, tocaturi, prajeli poate declansa o colica biliara.

Criza de colica biliara

Colica biliara apare atunci cand colecistul se contracta pentru a elimina fierea si pentru a ajuta digestia. Prin aceasta contractie, se vor mobiliza namolul si calculii prezenti la acest nivel. Calculii de dimensiuni mai mici pot migra din colecist, generand dureri in zona abdomenului superior, greata si varsaturi. Calculii peste 5 mm nu pot fi eliminati, provocand dureri ce pot disparea dupa cateva ore daca vor cadea din zona infundibulara in zona corpului vezicii biliare.

O criza dureroasa de acest gen nu poate fi tratata la domiciliu decat cu riscuri majore. Este necesara internarea intr-o sectie de medicina interna sau de gastroenterologie, atat pentru un prim tratament de urgenta al crizei, cat si pentru a elimina probabilitatea altor boli cu simptomatologie inselatoare (infarct miocardic, ulcer gastric sau duodenal, pneumonie).

Afectiunile biliare: semne si simptome

crizele biliare diagnostic si tratament

Diagnostic si tratament

Diagnosticul se stabileste rapid, calculii fiind vizibili ecografic, afectarea colecistului putand fi cuantificata. Pentru calculii care deja au migrat in afara colecistului, diagnosticul nu mai este atat de usor, fiind necesare alte metode de diagnostic – endoscopice sau prin rezonanta magnetica. In urma tratamentului medicamentos (antibiotice, antiinflamatoare, antispastice), simptomele dispar in scurt timp.

Cazurile mai complicate (cu febra, frison, icter) necesita un tratament mai indelungat sau chiar interventii care se pot efectua acum si endoscopic. Dupa tratarea crizei dureroase, se va face o evaluare generala a pacientului pentru a realiza un bilant preoperator. Pentru calculii din colecist, metoda de tratament care previne aparitia unor noi crize dureroase este interventia chirurgicala.

Ce trebuie sa stiti despre colecistectomie

Preventie

Se recomanda modificarea stilului de viata, o alimentatie saraca in grasimi saturate, cu evitarea sedentarismului, cresterea consumului de fructe si legume. Din acest punct de vedere, perioada Sarbatorilor de Craciun este riscanta, intrucat tentatia alimentelor interzise este foarte mare. Oricat de gustoase ar fi preparatele specifice, acestea trebuie evitate. In meniu se va introduce carnea slaba de curcan, vita, peste, preparata la cuptor. Fara maioneza si rantasuri! Prin cumpatare se va evita suprasolicitarea camerelor de garda, iar Craciunul va putea fi petrecut in liniste, alaturi de cei dragi!

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.