Creierul uman poate fi antrenat sa prefere alimentele sanatoase, in detrimentul mancarurilor de tip fast-food, conform unui studiu al cercetatorilor britanici, publicat in revista Nutrition & Diabetes.
„Nu ne incepem viata cu o pofta de cartofi prajiti si respingand din prima alimente precum pastele din faina integrala”, a spus autoarea studiului, Susan Roberts, profesor la Universitatea Tufts din Marea Britanie. „Aceste preferinte se instaleaza in timp, ca raspuns la alimentatia constanta nesanatoasa”, a explicat Roberts.
Cercetatorii cred ca este posibila crearea unei diete care sa poata anula dependenta de alimente nesanatoase, creata in timp, si sa creasca preferinta pentru o hrana sanatoasa. Anterior, specialistii considerau ca efectele unei alimentatii nesanatoase prelungite asupra creierului, in termeni de dependenta, sunt foarte greu de anulat.
Dependenta inversata
Studiul a fost realizat folosind sesiuni de rezonanta magnetica nucleara asupra creierului, in special asupra zonei asociate cu mecanismul recompenselor, in cazul a 13 femei si barbati obezi si supraponderali. Opt dintre participanti erau inclusi si intr-un program de scadere in greutate, conceput de cercetatorii de la Universitatea Tufts, iar ceilalti cinci au fost folositi drept grup de control. Tuturor le-a fost scanat creierul prin rezonanta magnetica nucleara, la inceputul si la sfarsitul perioadei de sase luni cat a durat studiul.
Dupa cele sase luni, creierul celor implicati in programul de slabire a prezentat schimbari in regiunile unde se afla centrul recompenselor, asociat cu invatarea si cu dependentele. Zona cerebrala in cauza a devenit mult mai sensibila cand venea vorba despre alimente sanatoase, sarace in calorii, in timp ce sensibilitatea la alimentele nesanatoase a scazut.
Mircea Doaga
Sursa: dailymail.co.uk