Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat din punct de vedere social, cat si personal. In aceste context, oamenii de stiinta de la Universitatea din Edinburgh (Marea Britanie), au realizat un studiu ce arata, in premiera, faptul ca persoanele cu depresie au diferente evidente in creier, fata de cele sanatoase. Practic, substanta alba a creierului (lat. Substantia alba), ce are rolul de a procesa gandurile si emotiile, are o structura diferita, de o calitate mai slaba, la cei diagnosticati cu depresie. Cercetarea a fost efectuata pe 3.500 de persoane si reprezinta cel mai mare studiu din istorie, pe aceasta tema.
Descoperirea poate duce la noi tratamente pentru „boala secolului”
Oamenii de stiinta au realizat o harta detaliata a creierului si au observat ca persoanele cu depresie au suferit schimbari majore in integritatea si calitatea substantei albe. „Exista o nevoie urgenta de a putea oferi tratamente pentru depresie, iar intelegerea mecanismelor acestei afectiuni ne vor ajuta sa dezvoltam noi tratamente. Pasul urmator va fi sa observam daca absenta acestor schimbari din creier inseamna o mai buna protectie impotriva stresului si a starilor de spirit negative”, a declarat Heather Whalley, coordonatoarea studiului.
Atentie la simptomele depresiei!
Confundata de multe ori cu o stare de tristete trecatoare, depresia poate fi recunoscuta, conform Centrului Medical de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babes”, dupa oboseala permanenta, scaderea capacitatii de concentrare si a increderii in sine, insomnii, lipsa poftei de mancare, viziuni negative, pesimiste asupra viitorului, iar in cazurile grave ganduri de suicid. Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca la nivel mondial, in 2017, peste 300 de milioane de oameni au depresie, in timp ce in tara noastra, 5% din populatie sufera de „boala secolului”.
Sursa: futurism.com