Oamenii de stiinta intentioneaza sa construiasca un creier artificial cu ajutorul unui supercomputer. Masinaria revolutionara ar reproduce toate mecanismele creierului uman pana la nivelul moleculelor si ar oferi indicii pentru tratamentul unor afectiuni neurologice, precum Alzheimer si Parkinson, descifrand totodata modul in care gandim si luam decizii.
Una dintre provocarile acestui proiect o va reprezenta energia necesara pentru functionarea sa, intrucat creierele noastre au aproximativ 100 miliarde de neuroni, fiecare efectuand miliarde de „calcule” pe secunda. Pentru a simula aceasta capacitate computationala, creierul artificial va avea nevoie de o cantitate imensa de energie, egala cu cantitatea totala produsa de o centrala nucleara.
„Complexitatea creierului, ce contine miliarde de neuroni interconectati, face dificila intelegerea sa de catre specialistii in neurostiinte. Simularea sa va face acest lucru mult mai usor, permitand oamenilor de stiinta sa manipuleze si sa masoare fiecare aspect al creierului”, a explicat profesorul Henry Markram de la Institutul Elvetian de Tehnologie din Lausanne, coordonatorul proiectului.
Se estimeaza ca acest creier artificial va fi gata in aproximativ 12 ani, iar in momentul respectiv va putea fi folosit pentru testarea medicamentelor noi, reducand in mod semnificativ timpul necesar aprobarilor si permitand astfel noilor tratamente sa fie disponibile mult mai repede pe piata.
Cristina Ionescu
Sursa: Daily Mail