Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Creatinkinaza (CK). Ce este. Ce roluri are. Niveluri normale

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
8 octombrie 2024
Share
Creatinkinaza (CK). Ce este. Ce roluri are. Niveluri normale

Creatinkinaza (CK) este o enzimă care există în principal în inimă și mușchii scheletici, cu cantități mici în creier. Celulele din mușchii scheletici, mușchii inimii sau creierul eliberează creatinkinază în sânge atunci când sunt deteriorate.

O enzimă este o proteină care acționează ca un catalizator pentru a produce o reacție biochimică specifică.

Cantitatea mică de creatinkinază care se află în mod normal în organism provine în principal din mușchii scheletici (mușchii care sunt atașați de oase și tendoane). Orice afecțiune, vătămare sau eveniment care provoacă leziuni musculare și/sau interferează cu producerea sau utilizarea energiei musculare crește nivelul de CK din sânge. De exemplu, exercițiile fizice intense pot crește nivelul creatinkinază sau bolile musculare (miopatii), cum ar fi distrofia musculară, pot crește de asemenea și nivelul CK.

Există trei tipuri de enzime CK:

  • CK-MM: Se găsește mai ales în mușchii scheletici.
  • CK-MB: Se găsește mai ales în mușchiul inimii.
  • CK-BB: Se găsește mai ales în țesutul creierului.

Ce arată această analiză?

Prin analiza creatinkinazei (CK) se măsoară cantitatea de creatinkinază din sângele, iar nivelurile crescute de CK pot indica leziuni ale mușchilor scheletici, inimii sau creierului sau degenerare – fie cronică (pe termen lung), fie acută (pe termen scurt).

Alte nume pentru un test de creatinkinaza includ: CK total, CK creatina, Fosfokinaza CPK.

Ce funcție are creatinkinaza (CK)?

Funcția obișnuită a creatinkinazei (CK) nu este cu adevărat legată de ceea ce nivelurile crescute ale acesteia pot indica într-un test de sânge. Sarcina creatinkinazei este să adauge un grup fosfat, un grup de substanțe chimice naturale, la creatină, o substanță din celulele musculare care ajută mușchii să producă energie. Când creatinkinaza adaugă fosfați la creatină, transformă creatina în molecula cu energie înaltă, fosfocreatina, pe care organismul o folosește pentru a genera energie.

Creatinkinaza intră în fluxul sangvin atunci când mușchii, inima sau creierul suferă leziuni acute sau degenerare cronică. Când mușchii sunt deteriorați, celulele musculare se deschid, iar conținutul lor, inclusiv creatinkinaza, se scurge în sânge.

Analiza creatinkinazei (CK) este cerută de obicei pentru a diagnostica și monitoriza bolile musculare, leziunile musculare, inflamația musculară (miozită) etc.

Deoarece simptomele legate de mușchi pot fi simptome ale mai multor afecțiuni diferite, medicul poate recomanda și alte teste împreună cu un test CK, inclusiv electroliți, creatinină, mioglobina urinară.

distrofie musculară

Boli musculare

Bolile musculare (miopatiile) includ:

  • Distrofia musculară Duchenne (DMD) – o afecțiune ereditară rară care provoacă slăbiciunea, deteriorarea și pierderea funcției mușchilor scheletici. Cel mai frecvent afectează persoanele desemnate de sex masculin la naștere.
  • Rabdomioliză – afecțiune implică o deteriorare rapidă a țesutului muscular. Poate fi cauzată de o vătămare gravă, boală musculară sau altă afecțiune.

Leziuni musculare

Leziunile musculare pot rezulta din următoarele situații:

  • Mușchi zdrobiți, comprimați, rupti sau încordați în urma accidentelor sau a exercițiilor intense.
  • Arsuri de gradul trei.
  • Electrocutare.
  • Inflamație musculară.

Tipurile de inflamație musculară (miozită) includ:

  • Polimiozita – boală inflamatorie a mușchilor care cauzează slăbiciune musculară, de obicei în mușchii cei mai apropiați de trunchiul corpului.
  • Dermatomiozita –  afecțiune rară care provoacă slăbiciune musculară și o erupție cutanată.
  • Piomiozita – infecție bacteriană rară a mușchiului care formează adesea un abces.

Analiza creatinkinazei în atacurile de cord – era o analiză uzuală pentru diagnosticarea unui atac de cord, dar în prezent se folosește o alta analiză, troponina, care este mult mai bună pentru detectarea leziunilor cardiace.

Motive pentru analizarea creatinkinazei (CK) – poate fi solicitată de medic pentru a vedea  dacă pacientul are simptome ale unei tulburări musculare, care includ: dureri musculare și/sau crampe, slăbiciune musculară, probleme de echilibru, amorțeală sau furnicături, urină închisă la culoare.

Analiza CK poate fi solicitată în urma unei leziuni musculară sau unui accident vascular cerebral. Este posibil ca nivelul de creatinkinază să nu atingă vârful până la două zile după anumite leziuni, așa că poate fi necesar să fie refăcută de mai multe ori.

creatinkinază test

Care sunt nivelurile normale de creatinkinaza (CK)?

La un adult sănătos, nivelurile normale ale creatinkinazei (CK) pot varia în funcție de câțiva factori, printre care sexul, rasa, nivelul de activitate etc.

Intervalele variază, de asemenea, de la laborator la laborator datorită diferitelor metode de testare, iar intervalele normale ale creatinkinazei (CK) sunt în general mai mari la persoanele desemnate de sex masculin la naștere decât la persoanele desemnate de sex feminin la naștere. De asemenea, persoanele care au o masă musculară mai mare au în mod normal niveluri mai mari de CK decât cei care nu au.

Pentru creatinkinaza totală au fost stabilite valori de referință în funcție de sex.

SexValori (U/L)
Femei<192
Bărbați<308

Ce semnifică un nivel ridicat de creatin kinază (CK)?

Având un nivel ridicat de creatinkinază (CK) sau o creștere a nivelurilor în testele CK ulterioare, indică în general leziuni musculare recente. Un test CK nu poate indica care mușchi(i) a fost deteriorat sau cauza leziunii. Dacă aveți mai multe rezultate ale testelor care ating un vârf și apoi încep să scadă, înseamnă de obicei leziunile musculare s-au diminuat. Dacă nivelul CK crește sau rămâne la un nivel ridicat în mod persistent, poate indica faptul că aveți leziuni musculare în curs sau degenerare musculară.

Dacă rezultatele indică niveluri mai mari decât cele normale de CK, pot fi făcute analize suplimentare pentru a verifica nivelurile de enzime CK specifice pentru a determina tipul de mușchi afectați, inclusiv:

  • Enzime CK-MM – nivelurile ridicate pot indica o leziune sau o boală musculară, cum ar fi distrofia musculară sau rabdomioliză.
  • Enzime CK-MB – nivelurile ridicate pot indica o inflamație în mușchiul inimii sau ut un atac de cord recent.
  • Enzime CK-BB – nivelurile ridicate pot indica un accident vascular cerebral în antecedente sau leziuni cerebrale.

Alte cauze ale creșterii nivelului de creatinkinază (CK)

Anumite afecțiuni și leziuni care nu sunt direct legate de mușchii pot cauza niveluri crescute de CK, inclusive tulburări hormonale (endocrine), cum ar fi boala tiroidiană, boala Addison sau sindromul Cushing, operații prelungite, convulsii, infecții (virale, bacteriene, fungice sau parazitare), tulburări ale țesutului conjunctiv, cum ar fi lupusul și artrita reumatoidă, boala celiacă, Insuficiență renală, febră mare însoțită de frisoane, un cheag de sânge etc.

Dacă rezultatele analizei arată un nivel ridicat de CK, nu înseamnă neapărat că este vorba de o afecțiune medicală. Mulți alți factori, cum ar fi exercițiile fizice, anumite medicamente și injecțiile, pot crește temporar nivelul CK.

Statinele pot provoca mialgie, slăbiciune musculară și rabdomioliză. Până la 5% dintre utilizatori dezvoltă creșterea CK, de obicei de 2 până la 10 ori limita superioară a normalului.10 CK scade de obicei după oprirea statinelor, dar poate necesita săptămâni până la luni pentru a se normaliza. Rareori, utilizatorii de statine dezvoltă o miopatie necrozantă gravă mediată imun.

La interpretarea analizei trebuie luați în considerare mai mulți factori, inclusiv eventual medicație, stilul de viață și simptomele

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.