Crampele musculare reprezinta contractiile involuntare si fortate ale muschilor ce nu se pot relaxa. Atunci cand utilizam muschii ce pot fi contractati in mod voluntar, precum cei de la nivelul mainilor si al picioarelor, acestia se contracteaza si se relaxeaza alternativ pe masura ce facem miscari ale membrelor. Muschii de la nivelul gatului, capului si ale trunchiului se contracta similar intr-o forma sincronizata pentru a ne mentine postura.
Un muschi ce se contracta involuntar reprezinta un spasm. Daca spasmul este puternic si sustinut, acesta devine o crampa. Crampele musculare determina, de obicei, aparitia unei “intarituri” palpabile ale muschiului implicat. Crampele musculare pot avea o durata de la cateva secunde pana la 15 minute, insa exista situatii in care acestea dureaza mai mult.
Care sunt tipurile de crampe musculare?
1. Crampele adevarate. Acestea implica un singur muschi sau un grup de muschi ce actioneaza impreuna, precum cei care realizeaza flexia degetelor. Crampele adevarate sunt cauzate de hiperexcitabilitatea nervilor care stimuleaza muschii implicati. Acest tip de crampe pot fi cauzate de anumite leziuni, actionand ca un mecanism de protectie (de exemplu, in cazul fracturilor osoase), de activitate fizica intensa, de deshidratare (in special in timpul exercitiilor fizice intense) sau de un deficit in organism de calciu si magneziu.
2. Distoniile. In acest tip de crampe, muschii ce nu trebuie folositi in mod intentionat pentru actiunea planuita se contracta. Muschii afectati de acest tip de crampe sunt cei mici de la nivelul pleoapelor, gatului, laringelui etc. De asemenea, pot fi afectati si muschii mainilor si ai picioarelor in cazul unor actiuni repetitive, precum scrisul de mana si la calculator sau cantatul la unele instrumente muzicale.
3. Tetania musculara. In tetanie, sunt activate toate celulele nervoase ce controleaza muschii corpului. Aceasta reactie cauzeaza spasme sau crampe la nivelul intregului corp. Numele este derivat de la efectul unei toxine asupra nervilor. In unele cazuri, crampele tetanice nu pot fi diferentiate de crampele adevarate.
Care sunt simptomele crampelor musculare?
In mod normal, crampele sunt dureroase. Trebuie sa renuntati la activitatea pe care o faceti pentru a ameliora durerea. In timpul unei crampe musculare, o persoana nu poate folosi muschiul afectat. Crampele severe pot fi asociate cu umflaturi sau dureri puternice, ce pot persista chiar si cateva zile dupa disparitia crampei.
Care este tratamentul pentru crampele musculare?
Unele crampe pot fi ameliorate daca muschiul poate fi intins. Pentru crampele muschilor de la nivelul mainilor si al picioarelor, crampa poate disparea doar printr-o simpla mica plimbare. In cazul persoanelor care scriu de mana mult si au crampe la nivelul degetelor, se recomanda sa impingeti mana cu degetele flexate intr-un perete, pentru a intinde muschii de la acest nivel.
Masarea blanda a muschilor ajuta la relaxare, precum si aplicarea de caldura locala (de exemplu, cu ajutorul unui prosop cald). Daca o crampa este asociata cu deshidratare (precum cele din cadrul activitatilor fizice intense), hidratarea este necesara. In general, tratamentul medicamentos nu este necesar, avand in vedere ca majoritatea crampelor dispar spontan inainte ca un medicament sa fie absorbit.
Insa, utilizate pe termen scurt, se pot folosi relaxante musculare, in special in cazul crampelor determinate de un traumatism. Aceste medicamente includ ciclobenzaprina, orfenadina si baclofen.
In ultimii ani, au fost folosite ca tratament al distoniilor localizate la anumite grupe de muschi injectiile cu doze terapeutice de toxina botulinica (Botox). Un raspuns favorabil poate dura timp de cateva luni sau chiar mai mult, iar injectia poate fi repetata.
Dr Mateescu Roxana
Medic rezident geriatrie si gerontologie