Crăciunul este un moment de bucurie, celebrare şi dragoste, care pentru foarte mulţi reprezintă un eveniment suficient de important încât să presupună o pregătire specială, după scenarii şi planuri care să fie cât mai aproape de perfecţiune. De la ce cadou să cumpere pentru a-i surprinde plăcut pe cei dragi până la tema împodobirii bradului sau alegerea preparatelor culinare.
Pentru ca totul să fie perfect, ca într-o imagine de colecţie, sunt necesare în recuzită o serie de elemente inevitabile: cumpărături, liste interminabile, căutări febrile prin magazine, aglomeraţie, criză de timp, vizite, rude, cadouri, de rezolvat totul la serviciu pentru că este sfârşit de an şi nimic nu mai poate fi amânat. La aceasta se adaugă întâlniri cu prietenii sau petreceri cu colegii de serviciu pentru a marca sfârşitul de an. Dar acestea, la rândul lor, necesită pregătiri, ţinută specială sau mici cadouri care impun creativitate, din dorinţa de a surprinde.
Idealizarea momentului
Trăim presiunea pregătirii din dorinţa noastră lăuntrică de a excela, pentru a fi cât mai aproape de un standard care poate nu îşi are întotdeauna un corespondent în experienţa trecută, ci mai curând pentru că idealizăm momentul. Ceea ce ne ajută să ne mobilizăm ţine de idealizare – un proces psihic intern prin care calităţile şi valoarea momentului sunt inflaţionate considerabil până la nivel de perfecţiune. O imagine internă ideală, care ne exaltează şi ne mobilizează pentru a conserva ceva ce a devenit atât de sacru: Crăciunul ca cea mai importantă sărbătoare alături de cei pe care îi preţuim.
Nostalgie sau speranţă?
Dar acest proces intern de idealizare contribuie la conservarea unei imagini pe care o apărăm ca pe ceva atât de preţios, pentru momente pe care le-am trăit, dar mai ales la care sperăm. Mintea noastră construieşte o imagine internă sub influenţa unui număr de factori: retrăirea „acelui“ moment de cândva, poate din copilărie sau, din contră, pe care nu l-am trăit niciodată, dar la care încă sperăm; impactul mediatic al reclamelor, atmosfera oraşului în care trăim care devine brusc mai colorată şi mai luminoasă, cinematografia care insinuează scene de familie calde şi copleşitoare sau momente magice alături de persoana iubită. Mai simplu, nostalgie pentru ceva ce poate am avut cândva sau sperând la ceva ce nu am avut niciodată.
7 metode prin care puteti tine departe depresia de Sarbatori
Cui nu-i place Crăciunul?
Realitatea ar putea arăta diferit şi în unele cazuri poate fi o deziluzie, mai ales cu cât investim mai mult într-un Crăciun idealizat peste măsură. Poate că de multe ori „acel” moment se lasă aşteptat sau este amânat pentru o dată ulterioară. Constatăm că ceea ce ne doream să se întâmple nu este diferit de unele scene casnice obişnuite.
Uneori, o reuniune de familie este şi un prilej de a readuce în discuţie genul acela de conflicte minore, sâcâitoare, dar nerezolvabile. O altă categorie distinctă dintre cei cărora le displace Crăciunul sunt cei care sunt singuri şi, mai mult decât oricând, comparativ cu oricare altă perioadă a anului, sunt în faţa acestei situaţii care îi face să rememoreze cu nostalgie momente din trecut sau se gândesc cu îngrijorare la viitor pentru că pentru ei este la fel, iar în jurul lor pluteşte o stare către care doar speră.
Stresul de Sarbatori: ponturi pentru a-l tine sub control
Bucuria Sărbătorilor, o alegere
Sărbătoarea Crăciunului poate avea perspectiva celor două faţete ale unei monede: pe de o parte, poate fi cea mai frumoasă perioadă din an, pentru că este o bună ocazie de a fi cu cei dragi şi de a trăi sau retrăi momente plăcute, dar la fel de bine poate fi un moment dificil pentru cei care se lasă prinşi în diferite situaţii benigne şi ratează momentul.