Revista care te menține sănătos

Psihologie

Crăciunul în vremea pandemiei. Cum să ne bucurăm, totuşi, de Sărbători

Anca Maftei Bulancea, Psihoterapeut sistemic
20 ianuarie 2021
Share
Crăciunul în vremea pandemiei. Cum să ne bucurăm, totuşi, de Sărbători

Majoritatea dintre noi îşi imagina la debutul pandemiei că, în câteva luni, va scăpa de virusul COVID-19, la fel cum scapă de gripa sezonieră şi viroze. Nu eram pregătiţi pentru o cursă de anduranţă, însă acum e clar tuturor că trebuie să ne reconfigurăm planurile şi să ne adaptăm unei noi realităţi, inclusiv unei modalităţi atipice de a petrece Sărbătorile de iarnă.

Cu siguranţă că târgurile de Crăciun vor arăta altfel (asta dacă vor exista), mersul la colindat va fi diferit (în grupuri foarte restrânse sau deloc), întâlnirile cu familia extinsă şi prietenii vor fi limitate, cel mai probabil cei mici nu îl vor mai întâlni pe Moş Crăciun în cadrul serbărilor şi diverselor evenimente organizate de către companii şi lista lucrurilor care anul acesta nu vor mai fi la fel poate continua. Pe lângă toate aceste lucruri, mulţi dintre noi au suferit deja suficiente pierderi în acest an, de la vacanţe şi evenimente anulate/amânate la pierderi financiare sau, mai grav, pierderea unor persoane dragi. Toate vor veni la pachet cu tristeţe, furie, frustrare, dezamăgire, teamă, neputinţă, care vor fi greu de tolerat, după o perioadă lungă şi foarte solicitantă din punct de vedere emoţional. Ei bine, ce e de făcut?

Sărbători, Crăciun, pandemie,

Crăciun în pandemie. Sfaturi pentru a privi partea plină a paharului

Foarte la îndemână ar putea fi să ne plângem de milă, să ne victimizăm, însă nu ne va fi de un real folos nici nouă, nici celor din jur. În schimb, am putea să:

  • acceptăm emoţiile pe care le simţim. Chiar dacă ceea ce simţim nu e chiar în spiritul Crăciunului, negarea emoţiilor, ascunderea lor nu face ca realitatea să fie diferită şi nici nu face loc emoţiilor pozitive. Pentru a ne restabili echilibrul emoţional şi starea de bine avem în primul rând nevoie să ne recunoaştem stările şi emoţiile, să vedem ce ne transmit ele, să ne acceptăm vulnerabilităţile şi să vedem ce putem face pentru a ne simţi mai bine. A fi viu înseamnă a fi vulnerabil.
  • vedem care sunt lucrurile pe care le putem controla. De multe ori, ne consumăm resursele pentru găsirea unor soluţii la probleme ce nu sunt în controlul nostru, nu depind de comportamentele şi abilităţile noastre sau ale căror variabile sunt greu de anticipat şi controlat. Ce putem cu adevărat controla e felul în care reacţionăm la ce ni se întâmplă aici şi acum. Prin urmare, ar fi cu adevărat util să trăim în prezent şi să facem tot ce ţine de noi ca reactiile şi comportamentele noastre să fie în concordanţă cu valorile, nevoile şi resursele noastre, cu felul în care ne dorim să fim trataţi şi să-i tratăm pe ceilalţi
Sărbători, Crăciun, pandemie,
  • păstrăm pe cât posibil obiceiurile şi tradiţiile pe care le aveam de Crăciun. Ne oferă sentimente de predictibilitate, control, bucurie. Chiar dacă vom fi nevoiţi să renunţăm la unele lucruri sau să le adaptăm, e important să păstrăm cât mai multe dintre obiceiurile pe care le aveam în trecut de Sărbători. De asemenea, putem crea obiceiuri noi: de exemplu, să oferim cadouri făcute de noi sau să ne punem la dispoziţie serviciile dacă nu ne mai permitem să facem daruri. Mai putem pune în scenă propriile scenete, să inventăm jocuri noi pentru copii, să încercăm reţete noi – de fapt, să ne creăm atmosfera de Crăciun.

Sănătate la pachet: 11 idei de cadouri altfel

  • fim recunoscători pentru ce avem. Frecvent, suferim foarte mult, întrucât realitatea nu e în concordanţă cu planurile noastre şi felul în care ne imaginăm noi lucrurile. Cu atât mai mult de Crăciun, când se presupune că ar trebui să petrecem cu multă veselie, în case frumos decorate, cu bucate alese desprinse din revistele culinare precum în filmele americane. Impactul aşteptărilor create de mintea noastră prin combinarea unor amintiri din trecut cu imaginea reclamelor şi filmelor de Sărbători, a oraşelor gătite de sărbătoare, pozelor postate de prieteni pe reţelele de socializare este unul extrem de păgubos pentru noi. La cea mai mică inadvertenţă, apare suferinţa, dezamăgirea şi victimizarea (toată lumea se simte bine, petrece cum se cuvine, mai puţin noi, nu suntem fericiţi nici măcar de Crăciun etc.). Soluţia ar fi să avem aşteptări realiste, însă acest lucru nu e tocmai uşor de obţinut. Pe lângă acest lucru, practicarea recunoştinţei este extrem de benefică. Conform studiilor ştiinţifice, recunoştinţa este esenţială pentru o viaţă sănătoasă atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional. Are un impact major asupra relaţiilor noastre, ajută la scăderea anxietăţii şi depresiei, ne ajută să ne simţim mai optimişti, mai empatici şi mai satisfăcuţi de propria viaţă. Vă recomandăm să vă creaţi o nouă rutină (individual sau în familie): la final de zi să alocaţi câteva minute pentru a mulţumi şi aprecia toate lucrurile bune din ziua respectivă, atât cele mari, cât şi cele mărunte.
  • cerem ajutor şi să fim alături de alte persoane. Dacă vă simţiţi copleşiţi de situaţie, nu ezitaţi să cereţi ajutor. În aceeaşi măsură, puteţi să vă oferiţi sprijinul altor persoane. Activităţile prin care dăruim din timpul şi resursele noastre au un efect benefic şi asupra moralului.
  • ne păstrăm simţul umorului, să facem haz de necaz. Râsul este un foarte bun medicament, ne ajută să ne detensionăm, scade anxietatea, ajută la reglarea nivelului de cortizol (hormonul stresului) şi adrenalină din sânge. Păstrarea umorului mai ales în contexte de viaţă dificile e o resursă foarte importantă.

Vremuri noi, obiceiuri noi

Absenţa unui precedent pentru astfel de Sărbători este un moment bun să le imaginăm şi să le facem memorabile. Astfel, să rămână o referinţă despre felul în care situaţii de viaţă mai dificile pot fi depăşite adoptând o atitudine potrivită.

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.