Diagnosticarea cu COVID-19 în sarcină ridică riscuri similare diagnosticării cu orice alt tip de infecție virală similară, fiind cunoscut faptul că există un risc semnificativ de morbiditate și de mortalitate atât maternă, cât și neonatală. Deși nu s-a observat o creștere a riscului ca persoanele însărcinate, spre deosebire de alte categorii populaționale, să se infecteze cu SARS-CoV-2, s-a observat faptul că diagnosticarea cu COVID-19 în sarcină crește semnificativ riscul unei forme mult mai severe de boală, prin comparație cu femeile de aceeași vârstă, însă fără a avea sarcină. Prognosticul pentru COVID-19 în sarcină scade pe fondul existenței comorbidităților și bolilor.
Un aspect relativ bizar al infecției cu SARS-CoV-2 este faptul că apariția COVID-19 în sarcină tinde să fie asimptomatică, cel puțin în primă instanță. În cazul viitoarelor mămici care dezvoltă simptome, acestea sunt de obicei ușoare, incluzând tuse, febră, dispnee și mialgie. Ca orice alt tip de viroză respiratorie, există riscul ca virusul să fie contracarat în timpul sarcinii. Datele de specialitate indică faptul că riscurile de complicații ulterioare, care se pot răsfrânge atât asupra mamei, cât și fătului, scad dacă viroza este contracarată după cel puțin 10 săptămâni de sarcină. Totuși, dezvoltarea COVID-19 în sarcină necesită tratament corespunzător și supraveghere.
COVID-19 în sarcină – riscuri asociate pentru viitoarea mămică
Forma severă a bolii tinde să apară în special când infecția are loc în trimestrul al doilea sau al treilea de sarcină. În sinergie cu factorii de risc, cum ar fi obezitatea, vârsta mai mare de 35 de ani, comorbiditățile cronice preexistente, precum și deficitul de vitamină D, duc la o creștere a riscului ca COVID-19 în sarcină să aibă un prognostic nefavorabil pentru mamă și făt. Femeile însărcinate, diagnosticate cu COVID-19 în sarcină și care prezintă simptome, au un risc crescut de a naște prematur, în special în prezența factorilor de risc. Datele sunt limitate, însă, din ceea ce se poate observa, femeile însărcinate prezintă un risc crescut de boală severă și complicații.
Un studiu de cohortă a concluzionat faptul că diagnosticarea cu COVID-19 în sarcină, asociată formei severe de boală, ar părea să crească riscul de:
- preclampsie;
- naștere prematură;
- diabet gestațional;
- greutate redusă a fătului;
- deces al fătului.
De asemenea, se observă o incidență mai mare a nașterilor prin cezariană în rândul femeilor ce au fost diagnosticate cu COVID-19 în sarcină. Într-un studiu observațional la care au luat parte 1219 paciente însărcinate, testate pozitive pentru SARS-CoV-2, s-a observat faptul că viitoarele mămici cu formă severă a bolii au avut o incidență mai mare a preeclampsiei, precum și nașterii premature, în comparație cu pacientele testate pozitiv cu COVID-19 în sarcină, însă fără a avea și simptome. Pe lângă impactul direct al COVID-19 asupra prognosticului sarcinii, există multe dovezi conform cărora pandemia a avut repercursiuni psihologice negative asupra populației.
Este important de reținut că rezultatul pozitiv pentru COVID-19 în sarcină nu trebuie să ridice îngrijorări exacerbate din partea viitoarei mămici. Prin elaborarea tratamentului specific și prin supraveghere și monitorizare atente, riscurile asociate sunt reduse la minimum. De fapt, pentru că sarcina reprezintă o perioadă sensibilă, orice infecție virală și/sau bacteriană are potențialul de a duce la complicații, în special în lipsa tratamentului. Totuși, medicina modernă dispune de pregătirea necesară pentru a preîntâmpina și evita eventualele scenarii care ar putea apărea.
COVID-19 în sarcină – riscuri asociate fătului
Diagnosticarea cu COVID-19 în sarcină implică și un risc asupra fătului. Deși se pare că SARS-CoV-2 este rareori transmis transplacentar spre făt, există tot mai multe dovezi conform cărora infecția COVID-19 în sarcină poate duce la rezultate obstetricale adverse. Complicația cea mai gravă poate fi reprezentată de decesul fetal și, în unele cazuri, chiar decesul mamei. Nu trebuie evitat acest risc, însă, de cele mai multe ori, este asociat cazurilor de COVID-19 în sarcină care se prezintă cu comorbidități majore și afecțiuni cronice subiacente, care deja implică, pe lângă riscul asociat sarcinii, riscuri semnificative de complicații și un prognostic nefavorabil.
Majoritatea infecțiilor cu SARS-CoV-2 în rândul nou-născuților par a se datora în primul rând contactului cu personalul medical infectat. SARS-CoV-2 competent pentru a se replica chiar în laptele matern nu a fost detectat, chiar dacă, uneori, mostrele de lapte matern sunt pozitive prin reacția de PCR. COVID-19 în sarcină ridică riscuri îndeosebi în rândul persoanelor însărcinate care aleg să nască acasă, însoțite de moașe sau care nu au acces la servicii medicale de urgență. În cadrul unei instituții medicale specializate, prognosticul COVID-19 în sarcină este unul mult mai bun, acesta scăzând odată cu creșterea în severitate a bolii și cu prezența comorbidităților.
Managementul infecției COVID-19 în sarcină
Managementul infecției cu COVID-19 în sarcină ar trebui să implice colaborarea îndeaproape cu medicul specialist și monitorizarea atentă a simptomelor de boală. În cazul unui test pozitiv, care confirmă infecția cu SARS-CoV-2, se recomandă următoarele:
- suplimentarea dietei cu vitamină C și D, hidratarea corespunzătoare și repausul la pat. Este important de reținut că infecțiile virale nu se tratează cu antibiotice, ci cu antivirale, dar nu oricine poate lua astfel de medicamente și sub nicio formă fără indicațiile medicului;
- solicitarea serviciilor medicale de urgență în cazul agravării simptomelor de boală. În cele mai multe cazuri, simptomele se pot agrava la scurt timp după contracararea bolii și prezintă potențialul de a deveni deosebit de severe, ceea ce poate duce la complicații majore.
Formele severă de boală necesită spitalizare de urgență și, în cazurile grave, ventilare mecanică. În continuare, vaccinarea reprezintă cea mai eficientă metodă de a preveni infecția virală, chiar dacă incidența bolii este mult mai mică decât a fost în timpul pandemiei. Cu toate că femeile însărcinate sunt mult mai predispuse să dezvolte forme severe ale infecției, iar contractarea COVID-19 în sarcină crește riscul de avort spontan și naștere prematură, elaborarea precoce a tratamentului și supravegherea medicală reduc riscurile asociate. De reținut este informațiile și studiile în această privință sunt limitate, însă viabilitatea lor nu poate fi pusă la îndoială.
Foto: Shutterstock