Revista care te menține sănătos

Coronavirus

COVID-19: sfaturi pentru seniori

Corina Ionescu; sursa: verywellhealth.com
17 decembrie 2021
Share
Exclusiv online
COVID-19: sfaturi pentru seniori

Seniorii și persoanele care au grijă de ei sunt familiarizați cu practicile privind sănătatea și siguranța la domiciliu și în comunitate. Cu toate acestea, în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), aceste măsuri de precauție crescute pot fi copleșitoare.

Vestea bună este că multe lucruri pe care le faceți deja pentru a vă menţine sănătoşi vă vor ajuta, de asemenea, să vă protejați şi de COVID-19, de la a urma tratamentele indicate de medic până la spălatul mâinilor. Iată ce trebuie să știți pentru a fi în siguranţă și sănătoşi în timpul pandemiei de COVID-19.

Sunt seniorii mai expuși riscului de a se îmbolnăvi de COVID-19?

Riscul contractării oricărei infecții, precum și potențialele complicații, este mare dacă nu aveți un sistem imunitar puternic. Dacă aveți o boală cronică, luați tratament și aveți o vârstă înaintată, aceştia sunt factori care vă pot afecta sistemul imunitar.

O persoană care prezenta deja o problemă de sănătate în momentul în care a contractat COVID-19 va avea, probabil, simptome mai grave decât o persoană sănătoasă care s-a îmbolnăvit de COVID-19. Complicațiile posibile includ o infecție secundară, sepsis sau pneumonie.

Bolile cronice

Conform Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), SUA, persoanele cu anumite afecțiuni sunt mai susceptibile să se îmbolnăvească sau să dezvolte complicații dacă sunt infectate cu COVID-19, comparativ cu cele sănătoase.

Afecţiuni care sporesc severitatea COVID-19

  • Afecțiuni cardiovasculare: inclusiv antecedente de atac de cord, insuficiență cardiacă, aritmii, boli ale arterelor periferice și hipertensiune arterială.
  • Boli pulmonare: inclusiv boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), astm și hipertensiune pulmonară.
  • Diabet zaharat: tipurile 1, 2 dar și gestațional (de sarcină).
  • Obezitate.

De asemenea, prezintă risc crescut persoanele care au afecțiuni sau sunt tratate pentru boli care le afectează sistemul imunitar, precum cancer și HIV/SIDA. În plus, beneficiarii de transplant de organe și persoanele care fac tratament pentru anumite boli autoimune pot fi, totodată, mai expuşi riscurilor, deoarece aceste tratamente le pot slăbi sistemul imunitar. Chiar dacă persoane de orice vârstă pot avea aceste afecțiuni, multe dintre ele sunt mai severe la persoanele în vârstă.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că probabilitatea de a deceda din cauza COVID-19 crește odată cu vârsta. Persoanele peste 80 de ani, precum și cele cu probleme de sănătate subiacente, au cel mai mare risc de a deceda dacă se infectează cu noul virus.

COVID-19 la seniori, în directă legătură cu rutina lor zilnică

Factorii de risc pentru persoanele în vârstă au legătură şi cu viața socială și rutina lor zilnică.

  • Necesitatea de a merge la cabinetele medicale. Chiar dacă majoritatea sunt pensionari și nu trebuie să meargă la muncă, este posibil să fie nevoiți să meargă la doctor pentru evaluări sau să primească tratament pentru afecțiunile cronice.
  • Centrele de îngrijire. Multe persoane în vârstă trăiesc singure și sunt independente, dar pot, de asemenea, să locuiască în case de bătrâni sau centre de asistenţă. Deşi se preconizează că aceste locuri au reguli stricte pentru prevenirea infecțiilor la fel ca spitalele, bolile infecțioase, cum ar fi COVID-19, tind să se răspândească rapid oriunde oamenii locuiesc foarte aproape unii de ceilalţi.
  • Centrele de îngrijire paliativă. Cei care sunt în vârstă, cu o sănătate fragilă și în stadii avansate ale unei boli terminale sunt deosebit de vulnerabili la infecție.

Cum să faceţi față singurătății în timpul pandemiei de coronavirus

Ce pot face seniorii

Confuzia, îngrijorarea și chiar anxietatea cu privire la riscul de a contracta noul coronavirus este normală, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate. S-ar putea să vă simțiţi copleșiti, frustraţi și chiar neputincioşi.

Deși nu puteți controla și nici nu cunoașteți fiecare factor care contribuie la acest risc, există unele măsuri pe care le puteți lua pentru a vă proteja pe voi și pe cei dragi.

  • Vorbiţi cu medicul dumneavoastră

Dacă nu sunteți sigur în ce măsură vă influențează vârsta sau starea de sănătate riscul de a vă infecta, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să discutați cu medicul dumneavoastră. Dacă nu puteți merge la cabinet așa cum făceați de obicei, puteți suna, să trimiteți un mesaj sau chiar să folosiți un serviciu tip Skype pentru a avea o conversație.

Ar trebui să fiți la curent cu recomandările pentru persoanele în vârstă și pentru cei cu afecțiuni cronice, identificate de agențiile naționale și globale precum CDC și OMS, iar medicul dumneavoastră va poate oferi sfaturile cele mai potrivite. Vă cunoaşte istoricul medical și circumstanțele sociale.

De exemplu, medicul vă poate ajuta prin a vă spune ce vă trebuie pentru a vă menține în siguranță și sănătoşi, inclusiv:

• medicamente cu sau fără prescripție medicală

• suplimente

• trusă de prim ajutor completă

• dispozitive medicale, echipamente și consumabile (cum ar fi rezervoarele de oxigen și materialele de îngrijire a rănilor etc.)

• asistență medicală la domiciliu

Dacă vă faceţi griji că nu vă vor ajunge medicamentele, spuneți medicului dumneavoastră. Acesta vă poate ajuta cu o rețetă din timp, să aveţi tratament la domiciliu, să evitaţi spitalul sau vă poate ajuta să găsiți medicamentele de care aveți nevoie, care pot fi foarte solicitate în această perioadă.

De asemenea, medicul vă poate reprograma sau anula programările pe care le-ați făcut pentru teste de rutină sau proceduri care pot fi amânate. În cazul în care ați fost expus la virus sau aveți simptome, medicul vă poate oferi informații despre testare / teste COVID și tratament la domiciliu.

Ce să faceţi dacă vă îmbolnăviţi de COVID-19

  • Limitarea expunerii

Chiar dacă a fost numită „distanțare socială”, crearea și menținerea distanței fizice față de alte persoane vă ajută să vă reduceți expunerea la COVID-19. Limitarea cât de mult se poate a ieșirilor, precum și limitarea persoanelor care intră în casă ajută la reducerea riscului de a intra în contact cu cineva infectat. De asemenea, dacă locuiți într-un cămin, activitățile de grup pot fi anulate și este posibil ca oaspeții să nu vă poată vizita.

Practicarea distanțării sociale este importantă, deoarece este posibil să intrați în contact cu cineva asimptomatic, care a fost infectat cu virusul și vă poate infecta fără să vă dați seama. Sau aţi putea fi infectat chiar dumneavoastră și să infectaţi, la rândul vostru, pe alţii.

  • Comandaţi la domiciliu. În loc să mergeți la magazin, puteţi să faceți comandă online, cum ar fi alimente și medicamente.
  • Ieşiţi cât mai puţin. Dacă trebuie să ieșiți, evitați să mergeți în zone aglomerate. Încercați să stați la cel puțin 1.5 m distanță (două lungimi de braț) față de alte persoane  sau mai mult dacă este posibil. Este posibil să fiţi tentaţi să vă opriţi, ca de obicei, la o discuție cu un vecin la magazin, dar cel mai bine este să luați rapid ceea ce aveți nevoie și să vă îndreptați spre casă.
  • „Rămâneți în legătură” prin mijloace virtuale. Distanțarea socială înseamnă să nu intrăm în contact fizic cu ceilalți, dar nu înseamnă că sunteţi complet izolat de cei dragi. De fapt, menținerea contactului emoțional prin telefon, camera de la telefon, e-mail sau alte aplicaţii de mesagerie este și mai importantă dacă staţi în casă, mai ales singuri.
  • Atenție la escrocherii

Nu răspundeți la apeluri telefonice, e-mailuri sau mesaje pe social media care vă solicită informații personale sau bani, ori care vă oferă vaccinări, medicamente sau tratament pentru COVID-19.

Nu uitați că escrocii pot face ca un apel sau un mesaj să pară că provine de la cineva din comunitatea dumneavoastră sau chiar de la un membru al familiei sau prieten. Dacă nu sunteți siguri cine vă contactează și credeți că ar putea fi o înșelătorie, anunţaţi imediat poliţia.

  • Spălaţi-vă cât mai des pe mâini

Spălarea corectă a mâinilor este un obicei care poate salva vieți (a voastră și a altora) – și nu doar atunci când există o pandemie. Igiena adecvată a mâinilor nu înseamnă doar spălarea întotdeauna a mâinilor înainte de a mânca și după ce folosiți baia; înseamnă, de asemenea, să vă spălați mâinile în mod corect.

Dacă nu aveți apă curată în apropiere, iar mâinile nu sunt vizibil murdare, puteți folosi gelurile dezinfectante sau șervețele umede care au cel puțin 60% alcool. Nu sunt la fel de eficiente ca spălatul pe mâini cu apă şi săpun, dar sunt mai bune decât nimic.

Produsele dezinfectante pot fi utile și pentru ștergerea obiectelor și a suprafețelor din mașină și de acasă, precum și telefonul, portofelul sau geanta.

  • Aveți grijă de minte, corp și spirit

Faceți tot posibilul să continuați toate lucrurile pe care le făceați în mod normal pentru a rămâne sănătos, cum ar fi să mâncați bine, echilibrat, să beți apă, să dormiți suficient și să faceți exerciții fizice. Dincolo de asta, există mai multe modalități relativ ușoare de a avea grija de voi:

Mențineți o rutină

Încercați să mențineți o rutină cât mai mult posibil. Dacă nu aveați una, s-ar putea să vă fie de ajutor să vă faceţi un program. Poate fi util si practic pentru a vă asigura că sarcinile sunt îndeplinite, dar poate ajuta și la atenuarea anxietății pe care o puteți simți în legătură cu necunoscutele situaţiei.

Ieşiţi la aer

Cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă sfătuiește în mod special să nu ieșiți în fiecare zi – fie să lucrați în grădină, să citiți în curte, dacă aveţi aşa ceva, fie să ieşiţi la o plimbare scurtă în jurul blocului – vă vor ajuta, de asemenea, să vă mențineți într-o formă fizică și mintală bună.

seniori, persoane în vârstă, coronavirus, COVID-19, ingrijitori, sanatate,

Sfaturi pentru îngrijitori

Dacă aveți grijă de o persoană în vârstă în timpul pandemiei de COVID-19, este posibil să aveți întrebări legate de nevoile lor. De multe dintre măsurile pe care le luați pentru a vă proteja pe voi și pe cei din casă poate beneficia, de asemenea, şi un membru al familiei mai în vârstă, pentru care există precauții suplimentare.

  • Ţineţi legătura cu medicul de familie. Aflați ce trebuie să știți despre nevoile medicale ale persoanelor pe care le aveţi în grijă. Asigurați-vă că au rețetele, medicamentele, proviziile și echipamentele de care au nevoie și că știți de unde si cum să vă reaprovizionaţi cu cele necesare. Asigurați-vă că înțelegeți cum să-i ajutați să gestioneze, de exemplu, o afecțiune cronică și că știți când trebuie să apelați la medic sau 112.
  • Fiți la curent cu instrucțiunile date de autorităţi legate de COVID-19. Dacă persoana îngrijită prezintă semne de boală sau a fost în apropierea unei persoane bolnave, asigurați-vă că știți când, unde și cum să primiți îngrijire.
  • Păstrați legătura şi de la distanță. Dacă aveți un membru al familiei în vârstă care locuiește singur, găsiți o modalitate de a rămâne în contact cu el şi de la distanță. Puteţi să faceți un program să îl sunaţi zilnic, să folosiţi o cameră video, să intrați zilnic în legătură prin Skype sau să le puteți la dispoziţie un telefon pentru urgență sau un dispozitiv de alertă medicală. Dacă nu veți putea fi în contact cu regularitate, puteți anunța vecinii, care ar putea fi dispuși să vă informeze cu privire la ruda dumneavoastră.
  • Dacă îngrijiți pe cineva cu o capacitate limitată de a comunica, asigurați-vă că le monitorizați semnele de boală (de exemplu, verificarea temperaturii). O persoană în vârstă cu probleme de vorbire sau cognitive este posibil să nu poată să vă spună că se simte rău.

Discutați cu îngrijitorii calificați

  • Dacă o rudă se află într-o instituţie de îngrijire medicală sau cămin de bătrâni discutați cu medicul lor despre cea mai sigură opțiune pentru îngrijirea ei. Dacă stau în unitatea lor, probabil nu o puteți vizita în timpul focarului. Dacă sunteți îngrijorat de riscul expunerii și preferați să o îngrijiți acasă, trebuie să înțelegeți că nevoile lor medicale pot face ca acest lucru să nu fie posibil. De asemenea, este important să fiţi realişti cu privire la riscurile potențiale ale siguranței pe care ar avea-o acasă, dincolo de expunerea la virusul COVID-19.
  • Dacă persoana beneficiază de asistenţă calificată sau de vizita unui asistent medical la domiciliu sau un însoţitor care o vizitează acasă: asigurați-vă că vorbiți cu organizația sau agenția medicală despre protejarea angajaților și a pacienților. Cooperaţi cu ei pentru a pune în aplicare un plan pentru îngrijirea continuă în cazul în care angajatul care oferă de obicei îngrijire pentru persoana cu nevoi speciale se îmbolnăvește.

Asigurați-vă că ştiţi care sunt riscurile pe care vi le asumaţi

Dacă sunteți responsabil cu îngrijirea unei persoane, trebuie să acordați prioritate sănătăţii și siguranței proprii mai întâi, pentru a vă asigura că puteți fi alături de acea persoană pentru a-i oferi ajutorul. Aceasta cuprinde tot, de la a vă asigura de propria sănătate fizică și mintală până la evaluarea propriului risc. Luând măsuri pentru a reduce riscul de expunere la COVID-19, vă ajută să evitați răspândirea virusului unei persoane vulnerabile de care aveţi grijă și reduceţi riscul de a vă îmbolnăvi chiar voi. Toate acestea sunt importante in egală măsură pentru a vă asigura că dumneavoastră, familia și oamenii din comunitatea dumneavoastră sunt în siguranță.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.