În 2024, COVID-19 continuă să fie o problemă de sănătate globală, chiar dacă impactul a fost diminuat semnificativ datorită eforturilor colective de vaccinare și a dezvoltării unor tratamente eficiente. Pandemia, care a început la sfârșitul anului 2019, a trecut prin multiple valuri, cauzate în principal de apariția variantelor noi ale virusului SARS-CoV-2. În prezent, infecțiile sunt cu eficiență gestionate prin combinația de măsuri preventive, tratamente medicale avansate și, mai mult decât atât, printr-o monitorizare continuă a noilor cazuri de infecție care apar. Din fericire, cazurile de COVID-19 nu sunt la fel de multe ca în trecut, limitându-se transmiterea virusului.
COVID-19 în 2024 – care este situația actuală?
Chiar dacă au trecut aproape 4 ani de la începutul pandemiei, există cazuri de COVID-19 și în 2024. Totuși, unul dintre cele mai mari succese în lupta împotriva virusului l-a reprezentat atât dezvoltarea, cât și distribuția rapidă a vaccinurilor în rândul populației. Până în 2024, un mare procent din populația globală a primit cel puțin o doză de vaccin și multe persoane au beneficiat de rapeluri periodice pentru a-și menține statusul imun. Vaccinurile disponibile au fost ajustate pentru a oferi protecție împotriva variantelor emergenti, inclusiv cele mai recente, ale acestui virus. Imunizarea colectivă împotriva COVID-19 a redus semnificativ rata de transmisie.
Totuși, SARS-CoV-2 continuă să evolueze, generând noi variante. Aceste variante pot prezenta mutații care le oferă capacitatea de a scăpa parțial de răspunsul imun indus de vaccinuri sau de infecții anterioare cu agentul viral. Tocmai din acest motiv, în 2024 specialiștii monitorizează, din punct de vedere genetic, tulpinile virale noi apărute, pentru a identifica rapid noile variante apărute și pentru a ajusta specific strategiile de vaccinare și tratament. În 2024, se pare că sunt predominante în special variantele cu risc crescut de transmisibilitate și contagiozitate. Cu toate acestea, ca urmare a imunizării colective, severitatea bolii COVID-19 este mult mai redusă.
COVID-19 în 2024 – sfaturi pentru protecție împotriva infecției
Comparativ cu primele valuri ale pandemiei, infecțiile actuale sunt relativ mai rare și, mai mult decât atât, mai puțin severe. De asemenea, în momentul de față există tratamente țintite în cazul infecției, cum ar fi administrarea de antivirale – remdesivirul și molnupiravirul -, terapiile care includ anticorpi monoclonali și altele. În plus, terapiile de suport – cum ar fi ventilația mecanică și administrarea oxigenului – continuă să joace un rol esențial în gestionarea infecțiilor severe. În acest context, chiar și în 2024 se ridică necesitatea respectării sfaturilor pentru prevenția atât a infecției, cât și a răspândirii COVID-19, mai ales în contextul creșterii numărului de cazuri.
Vaccinarea și rapelurile pentru COVID-19
Vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a COVID-19 în 2024. Este important să se respecte recomandările autorităților sanitare în ceea ce privește rapelurile (sau vaccinarea inițială, în cazul persoanelor care nu s-au vaccinat anterior), pentru a menține un nivel cât mai mare de imunizare colectivă. De asemenea, chiar dacă anterior s-a trecut prin boală, vaccinarea rămâne importantă pentru a asigura protecție împotriva noilor variante de SARS-CoV-2.
Respectarea normelor de igienă în caz de COVID-19
Măsurile de igienă personală rămân fundamentale și în 2024 pentru a preveni infecția și, pe de altă parte, răspândirea virusului. Spălarea și dezinfectarea mâinilor folosind agenți speciali care au efect virucid este esențială pentru a preveni infecția căilor respiratorii. Chiar dacă măsurile acestea nu sunt promovate la fel de mult ca în timpul pandemiei, este necesar să se adopte, cel puțin la nivel personal, pentru a reduce la minimum riscul de COVID-19 în vremurile actuale.
Purtarea măștii de protecție
Chiar dacă la momentul actual purtarea măștii de protecție nu mai este obligatorie, acestea încă rămân un instrument eficient pentru a preveni infecția și răspândirea virusului, în special atunci când vorbim de spații aglomerate, închise sau slab ventilate. Măștile de tip N95 sau FFP2 oferă protecție superioară împotriva infecției, comparativ cu măștile chirurgicale obișnuite. Mai mult decât atât, măștile pentru protecția împotriva COVID-19 ar trebui schimbate regulat.
Distanțarea socială și evitarea spațiilor aglomerate
Distanțarea fizică și evitarea locurilor aglomerate, cu flux crescut de persoane, continuă să fie, și în 2024, măsuri importante pentru a reduce riscul de infecție și răspândire a virusului. Astfel, se recomandă menținerea distanței de cel puțin 2 metri față de alte persoane în spațiile publice, și în special în contextul unei perioade în care se înregistrează o creștere a incidenței cazurilor de COVID-19.
Ventilarea spațiilor interioare
În continuare, se recomandă ventilarea adecvată a spațiilor interioare, pentru a reduce eventuala încărcătură virală din aer. SARS-CoV-2 este un virus vehiculat pe cale aeriană, acesta fiind de fapt principalul motiv pentru care s-a extins atât de rapid la nivel mondial. Astfel, se recomandă deschiderea ferestrelor și aerisirea zilnică, utilizarea sistemelor de ventilație, mai ales în spațiile publice și în cele în care există aglomerări de oameni, unde riscul de COVID-19 este mai mare.
Monitorizarea sănătății, testarea și izolarea
Este important să se monitorizeze starea de sănătate, în vederea identificării oricăror simptome asociate cu COVID-19. Infecția cu SARS-CoV-2 poate imita foarte ușor răceala comună sau o gripă. Testele rapide pentru detectarea antigenului în salivă și testele PCR încă sunt folosite în vederea diagnosticării infecției. Este esențial să se identifice o infecție actuală, atât pentru a se solicita un tratament, cât și pentru a preveni riscul de a transmite COVID-19 altor persoane.
Adoptarea unui stil de viață sănătos
Ca un sfat final, dieta echilibrată, somnul adecvat și exercițiile fizice regulate pot ajuta deosebit de mult la protecția împotriva COVID-19. Având un stil de viață echilibrat, se îmbunătățește și capacitatea organismului de a lupta cu agenți infecțioși, cum ar fi SARS-CoV-2.
Normele de a preveni infecția și răspândirea COVID-19 nu s-au schimbat, chiar dacă acum nu mai sunt obligatorii (cum ar fi purtarea măștii). Totuși, rămân esențiale în a preveni atât infecția, cât și răspândirea SARS-CoV-2.
foto: shutterstock.com