Potrivit unui studiu recent, persoanele cu COVID-19 prezintă un risc crescut de accident vascular cerebral (AVC). Cercetătorii americani au analizat datele a peste 20.000 de adulți spitalizați cu COVID-19 în perioada ianuarie-noiembrie 2020. Concluzia a fost că riscul lor de accident vascular cerebral a fost mai mare decât la persoanele cu alte tipuri de infecții, inclusiv gripa.
Noul studiu a constatat că 1,4% dintre pacienții cu COVID-19 au avut un accident vascular cerebral confirmat prin imagistică. Dintre aceștia, 52,7% au avut un accident vascular cerebral ischemic (cauzat de blocarea fluxului sangvin către creier); 45,2% au avut sângerări sau un tip de accident vascular cerebral nespecificat; iar 2,5% au avut un atac ischemic tranzitoriu (numit și mini-accident vascular cerebral).
Efectuarea RMN-ului cerebral post-COVID-19
Accidentul vascular cerebral mai întâlnit la bărbaţii cu COVID-19
Persoanele cu COVID-19 care au suferit un accident vascular cerebral au fost în principal bărbați (64%) și de vârsta medie (65 de ani).
44% dintre pacienții cu accident vascular cerebral ischemic au avut diabet de tip 2. Iar 8 din 10 persoane cu accident vascular cerebral ischemic au avut tensiune arterială crescută.
Spitalizarea persoanelor cu AVC a durat în medie 22 de zile; cu 12 zile mai mult decât în pacienții care nu au avut un accident vascular cerebral.
Decesele în spital au fost de peste două ori mai multe în rândul pacienților cu AVC (37%) decât al persoanelor fără AVC (16%).
Pentru că favorizează formarea cheagurilor de sânge, infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate provoca, pe lângă accidente vasculare cerebrale, și alte neuropatologii. De aceea, în cazul pacienților care sufereau anterior de afectare neurologică, este extrem de important să se efectueze un RMN cerebral pentru monitorizarea sănătății creierului.