Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Coșuri sub piele versus acnee chistică. Tratament

Ecaterina Lupaşcu; Surse: webmd.com, sknclinics.co.uk, aurorahealthcare.org, kleinmd.com
4 iulie 2024
Share
Coșuri sub piele versus acnee chistică. Tratament

Fie că le numiți puncte negre, coșuri sub piele, papule, pustule, noduli sau chisturi, toate se referă la o afecțiune comună numită acnee.

Această problemă dermatologică afectează persoane de toate vârstele și poate varia de la forme ușoare, cum ar fi prezența de puncte negre sau coșuri sub piele, până la forme severe, cu leziuni dureroase și risc de cicatrici permanente, cum ar fi acneea chistică.

Adesea incomodă și uneori jenantă, acneea, indiferent de severitatea formei, poate arăta și se poate simți diferit pentru fiecare persoană, pentru că ea nu doar afectează aspectul fizic, ci poate provoca și suferințe emoționale, influențând negativ starea de bine și încrederea în sine.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena dermato-cosmeticele Rilastil Acnestil, specializate în tratamentul acneei uşoare şi moderate.

Coșuri sub piele. Ce sunt și cum se formează

Ce înseamnă coșuri sub piele sau comedoane închise? Sunt leziuni acneice care se formează sub suprafața pielii. Coșurile de sub piele apar atunci când foliculii de păr sunt blocați de un amestec de sebum (ulei natural al pielii) și celule moarte. Spre deosebire de punctele negre, care au un cap deschis, coșurile de sub piele nu au o ieșire la suprafața pielii și pot fi greu de observat și tratat. Ele apar ca mici umflături sub piele și pot fi dureroase la atingere.

Formarea de coșuri sub piele are mai multe motive, majoritatea legate de blocarea porilor și inflamația acestora. Una dintre cauzele principale pentru apariția de coșuri sub piele este acumularea de sebum, celule moarte și impurități.

Glandele sebacee hiperactive pot produce o cantitate excesivă de sebum, contribuind la blocarea porilor și apariția de coșuri sub piele. Această hiperactivitate este adesea influențată de factori hormonali, cum ar fi pubertatea, menstruația, sarcina sau utilizarea anumitor contraceptive. În general, fluctuațiile hormonale, în special androgenii, pot stimula glandele sebacee să producă mai mult sebum. Aceasta este o situație frecvent întâlnită în perioada adolescenței, dar poate apărea și la adulți din diverse motive hormonale. Pe lângă sebum, bacteriile de pe suprafața pielii, în special Propionibacterium acnes (P. acnes), pot pătrunde în porii blocați, provocând inflamații și infecții care duc la formarea de coșuri sub piele.

Utilizarea produselor cosmetice, transpirația excesivă, expunerea la poluare, stresul sau o dietă bogată în alimente grase sau zaharuri pot agrava problemele dermatologice și pot duce la formarea de coșuri sub piele. La fel, frecarea constantă a pielii de la haine strâmte, accesorii sau echipament sportiv poate irita porii și poate contribui la apariția coșurilor sub piele.

Predispoziția genetică joacă un rol important, la fel ca și igiena inadecvată, care poate contribui la acumularea de sebum și celule moarte, favorizând formarea coșurilor sub piele.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Acnestil Spumă de curăţare ten cu tendinţă acneică. Asigură curăţarea blândă a tenului. Recomandat tenului cu impurităţi, imperfecţiuni şi tendinţă acneică. Are acţiune emolientă, reglează secreţia de sebum, calmează şi hidratează.

cosuri sub piele, acnee chistica, acnee, dermatolog,

Coșuri sub piele versus acnee chistică

Coșurile sub piele și acneea chistică sunt două tipuri diferite de acnee care pot provoca disconfort și probleme estetice.

Acneea chistică este forma severă, care afectează straturile mai profunde ale pielii și se manifestă prin formarea de chisturi mari, dureroase. Aceste chisturi sunt pline de puroi și pot lăsa cicatrici permanente dacă nu sunt tratate corespunzător.

Ca și coșurile sub piele, și acneea chistică poate afecta atât fața, cât și alte părți ale corpului, cum ar fi spatele și pieptul, însă, pentru acnee chistică, se impune adesea tratament medical pentru a fi controlată eficient.

Tranziția de la coșuri sub piele la acnee chistică

Tranziția de la cosuri sub piele la acnee chistică se produce treptat și este influențată de mai mulți factori. Inițial, acneea poate începe cu puncte negre și puncte albe, care, dacă nu sunt tratate corespunzător, se pot transforma în coșuri sub piele. Inflamația continuă și acumularea de bacterii agravează aceste leziuni, transformându-le în papule și pustule. Pe măsură ce inflamația pătrunde mai adânc, se pot forma noduli și chisturi, caracteristice acneei chistice.

Factori precum fluctuațiile hormonale, predispoziția genetică, stresul și dieta pot contribui la această evoluție. Utilizarea produselor cosmetice nepotrivite și expunerea la factorii de mediu poluanți pot agrava și mai mult situația.

Este important să tratați acneea chistică cât mai curând posibil pentru a minimiza riscul de apariție a cicatricilor. Iar cea mai bună abordare este să căutați îndrumare specializată de la un dermatolog. Pentru că, spre deosebire de coșurile sub piele, tratamentul pentru acnee chistică necesită adesea intervenția medicului pentru a obține rezultate eficiente. Abordările de la domiciliu, de obicei, nu sunt suficiente pentru a trata cu succes acneea chistică și pot fi necesare tratamente mai puternice și mai specializate pentru a gestiona această afecțiune dermatologică severă.

cosuri sub piele, acnee chistica, acnee, dermatolog, tratament,

Cum să tratăm coșurile de sub piele

Tratamentul pentru coșuri de sub piele poate fi o provocare. Primul și cel mai important sfat însă este: Nu stoarceți coșurile! Stoarcerea poate agrava inflamația și poate duce la răspândirea infecției sau la formarea de cicatrici.

Acasă, compresele calde și umede sunt cele mai potrivite. Acestea pot ajuta la deschiderea porilor și la reducerea inflamației. Puteți folosi un prosop curat și moale sau șervețele de bumbac înmuiate în apă caldă sau infuzie de plante, cum ar fi ceai de mușețel sau ceai verde. De asemenea, după ce aţi folosit plicurile de ceai, le poți pune în apă caldă și apoi aplica pe coșurile de sub piele.

Este important ca apa să nu fie prea fierbinte pentru a evita arsurile. Compresele calde aplicate timp de 10-15 minute de câteva ori pe zi ajută la ameliorarea inflamației și la vindecarea acestor coșuri de sub piele.

Sub formă de cremă, gel sau loțiune, indicate sunt și produsele cu acid salicilic sau peroxid de benzoil. Se ia o cantitate mică de produs, se aplică și se masează delicat pe zonele afectate, după curățarea și uscarea pielii, evitând zona din jurul ochilor. Unguentele se folosesc de două ori pe zi, dimineața și seara. După ce produsul s-a absorbit complet, se aplică o cremă hidratantă non-comedogenică pentru a menține pielea hidratată.

Dacă folosiți aceste produse în timpul zilei, aplicați și un produs de protecție solară non-comedogenic, pentru a feri pielea de efectele nocive ale razelor UV. În general, se recomandă să folosiți produse cosmetice și de îngrijire a pielii non-comedogenice, care nu blochează porii.

Tot ca tratamente locale, mai puteți utiliza și produse care conțin retinoizi sau alte substanțe antiinflamatoare.

Dacă coșurile sub piele persistă sau devin severe, consultați un dermatolog. Unele proceduri dermatologice, cum ar fi injecțiile cu corticosteroizi sau procedurile de drenaj, pot fi eficiente.

Cum să tratăm acneea chistică

Tratamentul pentru acnee chistică necesită adesea o abordare specializată și consecventă, deoarece medicamentele eliberate fără prescripție medicală destinate acneei ușoare nu sunt de regulă eficiente în tratarea acestei forme severe.

Un tratament recomandat pentru acneea chistică este Isotretinoina, un medicament puternic folosit în tratarea acneei severe și rezistente la alte terapii. Isotretinoina, un derivat al vitaminei A, acționează prin reducerea producției excesive de sebum în glandele sebacee ale pielii și prin normalizarea procesului de keratinizare a foliculilor de păr. Este necesară însă o supraveghere medicală atentă și monitorizare periodică a analizelor de sânge în timpul tratamentului cu isotretinoină.

În unele cazuri de acnee chistică, medicii pot recomanda antibiotice orale pentru a reduce inflamația și creșterea bacteriilor. Tratamentul medicamentos poate fi completat și cu tratamente topice, precum produsele cu retinoizi sau peroxid de benzoil, care ajută la controlul acneei și la reducerea inflamației.

În plus, tratamentele la cabinet pot fi necesare în unele cazuri, cum ar fi peelingurile chimice sau injecțiile cu steroizi. Aceste tratamente reduc prezența chisturilor dureroase și încăpățânate și promovează vindecarea țesuturilor pielii.

Rezultatele nu sunt imediate, unele tratamente pot oferi îmbunătățiri vizibile după șase săptămâni, dar altele pot necesita mai mult timp. În plus, acneea se poate schimba în timp, ceea ce înseamnă că planul de tratament ar putea necesita ajustări periodice.

cosuri sub piele, acnee chistica, acnee, dermatolog,

Cum să preveniţi apariția de coșuri sub piele și acnee chistică

Curățați și hidratați pielea în mod regulat, fără a exagera și fără a utiliza produse agresive. Folosiți un demachiant delicat și selectați produse de îngrijire a pielii și de machiaj care sunt etichetate ca non-comedogenice și fără ulei.

Îndepărtați-vă întotdeauna machiajul înainte de a merge la culcare! Machiajul persistent poate bloca porii și poate contribui la apariția coșurilor sub piele și acneei.

Purtați întotdeauna protecție solară cu spectru larg, în fiecare zi, indiferent de vreme, hidratați-vă bine și evitați stresul excesiv.

Și, nu în ultimul rând aveți răbdare și consecvență. Tratamentul pentru coșuri sub piele sau acnee chistică poate dura ceva timp. Fiți răbdători și consecvenți, faceți rutină din îngrijirea pielii. Doar așa puteți reduce riscul de apariție a coșurilor sub piele și acneei chistice și vă puteți menține pielea sănătoasă.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.