Coronavirusul (COVID -19) și gripa au simptome asemănătoare, dar se transmit diferit. În primă fază, COVID-19 dezvoltă simptome inofensive sau poate fi asimptomatic. Începe precum o gripă, cele mai frecvente simptome fiind tusea, febra și oboseala.
Pe parcurs, pot apărea și complicații, precum starea de vomă sau diareea. Astfel, prin transmitere și apariția complicațiilor, cele două boli respiratorii începând să se diferențieze.
Simptomele gripei
Gripa sezonieră apare brusc și se poate manifesta prin:
- febră și frisoane (însă nu e obligatoriu să se înmple asta la toată lumea);
- tuse;
- durere în gât;
- nas înfundat;
- dureri musculare;
- dureri de cap;
- oboseală;
- stare de vomă și diaree (în special la copii).
Simptomele coronavirusului
Simptomele COVID-19 pot apărea de la prima până la a 14-a zi de când virusul a fost contractat. El se poate manifesta astfel:
- febră;
- tuse seacă;
- oboseală;
- respirație îngreunată.
Unii pacienții infectaţi mai pot simți și:
- durere în gât;
- nas înfundat;
- dureri musculare;
- diaree.
Studiile realizate până în acest moment arată că una din șase persoane infectate cu COVID-19 va deveni grav bolnavă.
Fiţi informaţi! Mituri demontate despre noul coronavirus – COVID-19
Complicații
În data de 3 martie, în cadrul unei conferințe, directorul general al OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că, la nivel global, COVID-19 este un virus care provoacă afecțiuni mai grave decât cele provocate de gripa sezonieră. Din cauza faptului că acest tip de virus este unul nou, oamenii nu au organismul pregătit și imunitatea crescută pentru a-i face față.
Complicațiile gripei pot fi moderate sau severe:
Moderate – sinuzită, otită;
Severe – pneumonie, probleme cardiovasculare, probleme cronice, rabdomioliză (distrugerea ţesutului muscular striat), cedarea mai multor organe, septicemie.
Complicațiile coronavirusului (COVID-19):
- pneumonie;
- sindromul respirator acut sever;
- insuficiență renală.
În ambele cazuri (de gripă şi coronavirus) poate interveni decesul. Rata mortalității la nivel global din cauza gripei sezoniere este de 1%, pe când cea provocată de COVID-19 ajunge la 3,4%. Până în acest moment, este greu de estimat o rată exactă a mortalității, răspândirea coronavirusului fiind încă în creștere.
Modalităţi de transmitere
Atât gripa, cât și COVID-19 pot fi transmise pe cale respiratorie, de la o persoană infectată la una sănătoasă. OMS susține că această afecțiune nu se transmite la fel de ușor ca gripa. Gripa poate fi transmisă cu o zi înainte ca simptomele să apară, în timp ce COVID-19 poate fi transmis doar de persoanele simptomatice.
Tratamentul
O diferență majoră dintre gripă și COVID-19 este faptul că prima afecțiune are tratamente preventive și curative, iar coronavirusul nu. Simptomele ușoare ale ambelor afecțiuni pot fi tratate cu medicamente împotriva durerii, febrei și tusei.
Prevenirea și tratarea gripei
Vaccinarea antigripală anuală este recomandată tuturor. Deși eficacitatea vaccinurilor variază de la an la an, studiile recente arată că vaccinurile reduc riscul de apariție a gripei cu 40-60%. În cazul diagnosticării cu gripă după vaccinare, persoanele vor fi mai protejate împotriva complicațiilor, iar simptomele vor fi diminuate.
Medicamentele antivirale sunt eliberate doar pe baza unei prescripții medicale și pot scurta perioada gripei doar dacă sunt luate cu cel mult 48 de ore de la apariția primelor simptome.
Prevenirea şi tratarea COVID-19
Specialiștii sunt încă în curs de testare a unui antivirus împotriva COVID-19. Deocamdată, nu există niciun vaccin sau medicament antiviral în combaterea acestuia. Un studiu european realizat recent, publicat în International Journal of Infectious Diseases (publicaţie medicală), sugerează că medicamentele existente ar putea fi capabile să trateze COVID-19.
Autorii au analizat 120 de agenți antivirali cu spectru larg, iar 31 dintre aceștia ar putea face parte din tratament. Cu toate că lipsa tratamentului a generat isterie în întreaga lume, 80% dintre pacienții cu COVID-19 reușesc să se recupereze fără un tratament special.