Încă un studiu ştiinţific confirmă că nasul este un punct de intrare în organismul uman pentru noul coronavirus. În acest context, măştile devin un factor esenţial pentru protejarea cadrelor medicale, dar şi a cetăţenilor.
Cercetarea aparţine oamenilor de ştiinţă de la Wellcome Sanger Institute, Cambridge, Marea Britanie. Chiar dacă părea simplu de anticipat că noul coronavirus poate pătrunde prin cavitatea nazală, oamenii de ştiinţă au aflat că ACE2, o proteină de care se leagă coronavirusul, este mai prezentă în nas decât în alte părţi ale sistemului respirator, precum gâtul sau gura.
MERS nu avea ca punct de intrare cavitatea nazală
În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au aflat şi că un alt coronavirus, MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu – aproximativ 2.500 de cazuri confirmate) nu avea ca punct de intrare principal nasul, tocmai de aceea numărul infectărilor a fost incomparabil mai mic. La acelaşi rezultat a ajuns în februarie şi un om de ştiinţă chinez, însă studiul britanic este mult mai concludent pentru populaţia din Europa.
Revenind la SARS-COV-2, există până în acest moment suficiente studii ştiinţifice care să confirme faptul că pacienţii cu COVID-19 pot infecta o altă persoană, prin picături de salivă, doar vorbind şi respirând, spun cercetătorii. Tocmai de aceea, tot mai multe state din Uniunea Europeană, dar şi din întreaga lume, au lansat o serie de recomandări sau obligativităţi privind folosirea măştilor de protecţie. Acest lucru nu este însă simplu de realizat, în condiţiile în care în foarte multe ţări există un deficit important de măşti de protecţie ce pot fi folosite în lupta împotriva coronavirusului.
La cumpărături de minimum 30 de lei, Catena oferă CADOU o mască medicală de protecţie!