Din 2015 trăiește intens, alături de dumneavoastră, emoțiile constructive ale celor mai importante competiții și evenimente sportive. Corina Caragea vă prezintă Știrile din Sport, la PRO TV, de aproape 20 de ani și tot ea o să vă țină la curent cu performanțele de la EURO 2024. Știați, însă, că ceea ce face e mai mult decât un job? E un stil de viață!
Corina Caragea este una dintre persoanele publice care spulberă stereotipurile și prejudecățile de gen. Dintotdeauna a fost discretă și a evitat intrigile. Cu toate acestea, tocmai prin felul să de a fi, pragmatic și sincer, ne intrigă și ne face să ne întrebăm cine e Corina dincolo de micul ecran. Emană feminitate prin toți porii și, în același timp, știe când un ofsaid este considerat abatere. Nu-și refuză plăcerile culinare și cu toate acestea are o siluetă de invidiat. Este mereu o apariție ravisantă, la evenimentele mondene, dar și pe… stadion!
După aproape 20 de ani de activitate, ai devenit jurnalist-emblematic PRO TV. Cum o priveşti pe Corina cea din prima zi şi ce sfat ai avea pentru ea?
Chiar mai am acele imagini de la primul jurnal, le-am și postat pe contul de Instagram, m-am amuzat și să știi că m-am emoționat revăzându-le! Aș sfătui-o să aibă mai mult curaj, mai multă încredere în ea și mai puțină în cei din jur. Au fost 20 de ani plini, frumoși, în care am câștigat mult. Nici nu știu când au trecut…
Deși lucrezi într-un domeniu încă dominat de bărbați, emani o puternică energie feminină. Te-ai confruntat vreodată cu critici sau prejudecăți?
Mereu mi-a plăcut să lucrez cu bărbați, iar prietenii mei cei mai buni sunt tot bărbați. Așa am funcționat eu bine. Și mi-a folosit în dezvoltarea mea. Prejudecăți și critici am tot întâlnit și din partea bărbaților, dar și a femeilor. Cred că acestea din urmă m-au șocat mai mult, dar am învățat să le ignor pe cele care au ca rădăcină invidia, propria frustrare și răutatea și să le rețin pe cele constructive, menite să mă ajute să mă corectez și să evoluez.
Care sunt cele mai mari bucurii pe care ți le aduce jobul tău?
Faptul că nicio zi nu seamănă cu alta, deși programul poate părea ca la armată, cu reguli stricte repetitive. Suntem primii care aflăm informațiile, vizionăm imaginile, împachetăm și livrăm telespectatorilor. Spre deosebire de alte joburi, în cazul meu nu știu unde începe și unde se termină. Eu, și în timpul liber, fără să calculez asta, fac același lucru – cu entuziasm filmez, montez și povestesc ce trăiesc într-un loc nou, în vacanță, la un concert sau pe un stadion, doar că platforma se schimbă – social media.
Ai fost la o mulțime de meciuri jucate pe mai multe stadioane ale lumii. Care e cel mai emoționant moment pe care l-ai cules din aceste experiențe?
Probabil prima iubire a unui microbist nu se uită niciodată – prima mea finală Champions League trăită pe stadion, în 2010, a fost o experiență incredibilă. Poate și pentru că a fost cu multă aventură, am aflat în ultimul moment că am bilet, am luat rapid și bilet de avion și am plecat pentru 24 de ore doar, pe fugă, la Madrid, unde… am pierdut biletul. Am trecut de la extaz la agonie, până l-am găsit! L-am păstrat bine, convinsă ca va fi unic, dar iată că am avut norocul să mai ajung la încă două astfel de finale. Așa cum spuneam, jobul și pasiunile mele se confundă, astfel încât, deși mulți cred că eu merg la aceste meciuri pentru că lucrez la Știrile din Sport de la PRO TV Adevărul este că niciodată nu am mers acolo în calitate de angajat PRO TV. Mi-am cumpărat mereu bilet și am ales să îmi petrec concediul sau weekendul liber în diverse colțuri ale Europei, unde se jucau aceste meciuri.
Pe cine vezi favorită la câștigarea trofeului Campionatului European?
Franța
Exceptând România, cine ai vrea să câștige?
Italia
Ce jucător din naționala României crezi va ieși în evidență?
Stanciu.
Cine crezi ca va fi golgheterul turneului anul acesta? Dar jucătorul turneului?
Mbappe.
Care națională va fi surpriza turneului?
România!
Dacă ai putea să schițezi un dream team din echipele calificate la European, cum ar arăta?
Griezmann, Fullkrug, Morata, De Bruyne, Bellingham, Kroos, Kanute, De Ligt, Drăgușin, Nacho și Oblak.
Cine este Corina Caragea dincolo de micul ecran? Ce relație ai cu tine însăți?
O parte din mine o las să se vadă pe conturile social media, o parte o păstrez pentru mine și cei apropiați. Încerc să păstrez o balanță corectă între limitările jobului meu de la Știri și expunerea din social media. Îmi place să cred că sunt un om absolut normal, cu picioarele pe pământ, cu o mână de prieteni vechi și buni și un constant dor de ducă. Prețuiesc fiecare clipă, așa că am grijă pentru ce și cu cine irosesc timpul meu. Azi știu exact cine sunt, ce pot, ce vreau și sunt foarte mulțumită și fericită că sunt în acest punct al vieții mele în care nu îmi doresc decât să fiu sănătoasă, altfel totul este perfect.
Să ne imaginăm că nu ești Corina Caragea, ci altcineva. Ce ai admira la femeia Corina? Dar la îndrăgita prezentatoare?
Sinceritatea. Naturalețea.
Pasiunea ta pentru călătorii este deja bine cunoscută de toată lumea. Ce ne poți spune despre modul în care se schimbă un om atunci când descoperă bucuria excursiilor?
Se îmbogățește, efectiv. Nu știu un manual mai bun de dezvoltare pe toate palierele. Înveți enorm cu fiecare călătorie. Întâlnești oameni atât de diferiți de tine și ce ai acasă, ieși din spațiul tau confortabil și cunoscut, te lovești de diverse situații, esti forțat să te adaptezi, să te organizezi, să socializezi, să te descurci, să cunoști culturi noi, să apreciezi ce ai acasă și poate nu vedeai până acum. De asemenea, îți testezi toate limitele și relațiile. Fie că sunt ele de prietenie, de iubire, de familie. Unde altundeva poți cunoaște cu adevărat un om, dacă nu în astfel de ipostaze și când ești lângă el, 24 de ore din 24?
Ce nu-ți lipsește niciodată din bagajul pentru vacanță?
Prosopul meu, lenjeria intimă și trusa de medicamente. Și desigur, telefonul, care astăzi joacă o multitudine de roluri, de mult nu mai este doar un obiect care mijlocește comunicarea.
Au existat și incidente mai puțin plăcute în vacanțele tale? Ce ai făcut pentru a depăși situația de criză?
Mai multe, nu știu dacă îmi vin acum în minte toate. Am pierdut avioane, am ajuns la spital, am fost jefuită, am crezut că mor pe mare, în Grecia, în timpul unei furtuni, am petrecut o vacanță de patru zile doar în pat și baie – vomitând, alta de o săptămână doar în cameră, plângând de usturime, căci m-a ars soarele în prima zi și toată vacanța nu am putut să mă îmbrac cu nimic și chiar simplul dormit pe așternut era un chin. Ce puteam să fac? Am încercat să găsesc o ieșire cât mai puțin dureroasă, din toate aceste încurcături. De la probleme cu actele, la goana după medicamentele potrivite. Am învățat lecții din toate. De aceea, astăzi sunt mult mai grijulie – unde îmi țin documentele, banii, ce mănânc, ce medicamente iau la mine, când stau la soare etc.
Care este locul tău preferat din întreaga lume?
Fără să stau pe gânduri, Barcelona.
Ce îți dă energie întreaga zi atunci când te trezești dimineața?
Cine zice că am energie? Prea frumos nu este când alarma sună la ora 4. Partea mai puțin văzută a jobului meu. Cred că faptul că fac ceea ce îmi place, mă ajută să merg înainte, fără să simt că este greu. Plus că am colegi amuzanți și, chiar și la 5 dimineața, este veselie și zarvă pe holuri, înainte de jurnal.
În ce relație ești cu micul dejun? Ce nu-ți lipsește niciodată din farfurie?
Nicodată nu îl sar. Știu că este la mare modă să stai cât mai mult nemâncat, mai ales prima masă a zilei să dispară, dar eu cred că în cazul meu cel puțin, micul dejun este esențial. Îmi place să îl prepar, să îl savurez în tihnă și cred că îmi dă un start bun în zi. Chiar și când nu am timp, îl prepar și îl iau la pachet.
Care sunt plăcerile tale vinovate în materie de mâncare?
Pâinea caldă, pastele și prăjiturile.
Spune-mi, te rog, preparatele din care destinație turistică te-au cucerit pentru totdeauna?
Am mai multe preferate și abia aștept să le servesc atunci când ajung acolo. Îmi place mult bucătăria spaniolă, dar și cea thailandeză, libaneză sau italiană. Uite câteva preferate: Mango Sticky Rice, din Thailanda, Pasteis de Nata din Portugalia, Pulpo a la Gallega, din Spania.
Faci parte din categoria vedetelor care nu-și arată vârsta. Cu siguranță moștenirea genetică are o contribuție importantă. Cu toate acestea, suntem curioși ce faci pentru a avea grijă de tine?
Păstrez un echilibru în toate. Fără să îmi refuz vreo plăcere, dar având totuși o disciplină – fac sport, mănânc echilibrat, nu pierd nopți, nu am avut vreodată vreun viciu.
Care sunt din punctul tău de vedere pilonii unui stil de viață sănătos?
Odihnă, sport și socializare. Am citit, de curând, cartea „Ikigai – secretele japonezilor” și acolo sunt 10 sfaturi prețioase pentru a trăi cât mai mult, dar nu oricum – o viață frumoasă și sănătoasă.
La care dintre aceste principii simți că poți aduce îmbunătățiri în viața ta de zi cu zi?
Aș putea face mai mult sport, recunosc.
Un gând pentru cititorii noștri.
Trăiţi clipa!