Fenomenul de bullying (intimidare, agresiune, sicanare), prezent in majoritatea scolilor din Romania, are repercusiuni grave asupra copiilor care se confrunta cu el: de la anxietate si depresie pana la abandonul scolar si suicid. Exista o multime de copii cu boli cronice sau cu dizabilitati, uneori chiar copii sanatosi care sunt agresati la scoala de colegii lor fie verbal, fie fizic.
In incercarea de a informa asupra acestei situatii, dar si de a reduce numarul cazurilor de copii agresati in scoli, Asociatia M.A.M.E. a pornit o campanie in scolile si liceele din Bucuresti. Zece scoli au fost vizitate pana in prezent de reprezentantii asociatiei, care au discutat cu aproximativ 1.000 de elevi. Dintre acestia, 60% au povestit situatii reale de bullying in care au fost implicati direct, iar reprezentantii asociatiei au constatat ca nu exista nicio clasa in care acest fenomen sa nu fie prezent.
Cum sunt agresati copiii in scoli?
Maria Culescu, Presedinte Fondator al Asociatiei M.A.M.E., a povestit despre mai multe cazuri de copii agresati ai caror parinti s-au adresat asociatiei. Unul dintre ele este cazul unei fetite bolnave de cancer, care ramasese fara par din cauza chimioterapiei, iar colegii de clasa ii luau esarfa din cap si ii scriau injurii. In alta scoala, o fetita cu piciorul taiat era batjocorita in fiecare zi de colegii care ii luau carjele pentru a o vedea cum merge intr-un picior. „Din pacate, copiii cu nevoi speciale care frecventeaza cursurile scolare sunt agresati sub diferite forme: fizic, verbal sau emotional. In contextul in care elevul respectiv deja duce o lupta cu boala, este pus in situatia de a duce o lupta si cu cei din jurul sau, facandu-i astfel extrem de dificila recuperarea si reintegrarea sociala”, a declarat aceasta.
Puterile cadrelor didactice asupra celor care au comportament agresiv fata de colegii lor sunt limitate. Singurele masuri care pot fi luate in scoala sunt scaderea notei la purtare, iar copilul agresor poate fi trimis la consiliere psihologica doar cu acordul parintilor care, de cele mai multe ori, se impotrivesc.
De aceea, este important ca parintii sa constientizeze efectele extrem de grave pe care le are bullying-ul si sa isi educe copiii in asa fel incat acestia sa nu devina agresivi cu alti copii care au dizabilitati sau afectiuni cronice.
Bianca Badescu