Revista care te menține sănătos

Seniori

Contraceptia la menopauza

5 martie 2007
Share

Femeile sunt adesea tentate sa opreasca metodele de contraceptie inainte ca ciclurile menstruale sa inceteze. Desi fertilitatea este scazuta in aceasta etapa a vietii, nu este nula.

O sarcina nedorita la o varsta inaintata poate avea efecte negative. Prin urmare, doctorii recomanda ca femeile sa continue administrarea de contraceptive pana cand nu mai sunt sanse de ovulatie.

Ovulele se formeaza in ovare inca de pe cand femeia se afla in uterul mamei. Numarul ovulelor scade odata cu varsta. Astfel, desi ovarele nu mai elibereaza ovule dupa menopauza, ele nu inceteaza complet secretia tuturor hormonilor; continua timp de multi ani secretia unor mici cantitati de estrogeni. In plus, ovarele produc inca testosteron, hormon masculin care este convertit in estrogeni in grasimea corpului.

Glandele suprarenale (situate deasupra rinichilor) produc, de asemenea, hormoni masculini. Cu toate acestea, tipul de estrogeni produsi in postmenopauza difera de cei secretati in perioada premenopauzala si, in general, produc efecte mai slabe asupra tesuturilor reproducatoare.

Modificari fizice

Printre modificarile fizice care se produc la menopauza se numara si incetarea lubrifierii vaginului. Acest simptom are tendinta de a incepe in perioada timpurie a menopauzei, accentuandu-se treptat, pe masura ce scade nivelul estrogenilor.

La 5-10 ani dupa instalarea menopauzei multe femei incep sa constate modificari vulvo-vaginale. Se produce o diminuare progresiva a grasimii subcutanate, ducand la o micsorare a labiilor. Pielea se subtiaza si devine mai sensibila la traumatisme locale ca cele produse de lenjerie si mai putin capabila sa opuna rezistenta unor infectii. In cazuri extreme se poate ajunge la o inflamatie aproape permanenta si chiar la sangerare. Aceste simptome apar din cauza lipsei de estrogeni, care mentin sanatatea tesuturilor vulvare si vaginale.

Diagnosticul de menopauza este totdeauna retrospectiv si poate fi confirmat doar prin absenta menstrelor in decurs de 12 luni. Daca o femeie de 50 de ani nu a mai avut menstre de peste trei luni, probabilitatea menopauzei este de peste 50%. Din pacate, nu exista un test clinic sau sangvin care sa confirme menopauza, de vreme ce la unele femei s-a constatat reluarea pe neasteptate a functiei ovariene. La aceste femei apar sangerari de tipul menstrelor precedate de simptome premenstruale caracteristice.

Varsta medie a femeilor ce intra la menopauza este de 50,7 ani; totusi 5% dintre femei intra la menopauza la 45 de ani, iar 1% la 40 de ani.

Contraceptia este necesara

Fertilitatea unei femei scade trepttat de la varsta de 30 de ani si ajunge la 50% pana la 40 de ani. Cu toate ca sansele de reproducere sunt reduse in perioada menopauzei, contraceptia este inca necesara, mai ales ca exista un risc atat pentru mama, cat si pentru copil.

De asemenea, metodele considerate inainte nepotrivite pot fi urmate acum. De exemplu, femeile care nu mai vor sa aiba copii pot apela la metode contraceptive pe termen lung sau permanent.
Unele contraceptive au si efecte benefice in aceasta etapa a vietii. In perioada perimenopauzala, femeile inregistreaza modificari ale ciclului menstrual, cum ar fi intervale scurte intre menstruatii sau sangerari puternice din cauza functiei scazute a ovarelor.

Factorii care influenteaza o femeie in alegerea metodei de contraceptie:
puterea de actiune; reducerea sangerarilor puternice; nevoia de prevenire a bolilor cu transmitere sexuala; toleranta organismului.

Metode de contraceptie

Metodele bariera – cremele vaginale, inclusiv cremele si lubrifiantii cu estrogeni pot deteriora prezervativele si diafragmele din latex.
Dispozitivele contraceptive intrauterine – daca se introduc dupa varsta de 40 de ani pot oferi protectie pana la menopauza. Oricum, trebuie extrase la 12 luni dupa ultimele menstre.
Sistemul intrauterin eliberator de hormoni (Mirena) – acest sistem contine hormonul levonorgestrel si determina diminuarea pierderii de sange prin menstre. Poate fi deosebit de adecvat pentru femeile in perimenopauza, care au menstre dificile.
Sterilizarea prin legarea trompelor a devenit o optiune tot mai raspandita.

Femeile care se apropie de menopauza sunt nesigure in ceea ce priveste incetarea folosirii contraceptivelor. In general, este recomandat ca o femeie de 50 de ani sau mai putin sa continue administrarea contraceptivelor timp de 2 ani de la ultima menstruatie. Daca aveti peste 50 de ani, contraceptia trebuie continuata un an dupa ultima menstruatie.

Pentru cele care folosesc prezervative, diafragme sau instrumente intrauterine, este mai usor sa recunoasca ultima sangerare.
Daca folositi metode contraceptive pe baza de hormoni (pilulele), trebuie sa stiti ca sangerarea din saptamana fara pastile nu este o menstruatie propriu-zisa si ca va continua chiar si la menopauza. De aceea, cele care folosesc pastile pot intrerupe aceasta metoda pentru a vedea daca menstruatia revine. Daca da, utilizati aceasta metoda in continuare si repetati experimentul dupa o perioada. La 51 de ani insa, puteti sa renuntati la pastilele anticonceptionale, deoarece sunt mult prea puternice.

Femeile sunt sfatuite sa continue folosirea contraceptivelor:
Timp de doi ani dupa menopauza, daca aceasta s-a produs inaintea varstei de 50 de ani. Timp de un an dupa menopauza, daca aceasta s-a produs dupa varsta de 50 de ani.

Diana Geacar

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.