Anticonceptionalele combinate, dispozitivele intrauterine, implantul subdermic, contraceptivele injectabile si sterilizarea chirurgicala sunt cateva dintre tipurile de contraceptie destinate femeilor peste 30 de ani.
Inainte de a opta pentru una dintre acestea, este indicat sa consultati un specialist. Astfel, veti putea face alegerea corecta, luand in calcul atat avantajele, cat si dezavantajele fiecarui tip de contraceptie.
Anticonceptionalele orale, cea mai sigura metoda de contraceptie
Contraceptivele orale combinate reprezinta cea mai sigura metoda de contraceptie la femeile fara factori de risc asociati (diabet zaharat, tulburari ale metabolismului lipidic, hipertensiune arteriala, fumat). Acestea au rolul de a inhiba ovulatia, cu efecte asupra mucusului cervical pe care il ingroasa pentru a preveni patrunderea spermei in uter, asupra endometrului si a functiei tubare.
Ca si reactii adverse, pot aparea: sangerari intermenstruale, greata, dureri de san, migrene, depresie, infectii ale tractului urinar, candidoze vaginale, colecistopatii. In cazuri rare, se poate ajunge si la complicatii severe: tromboze, infarct miocardic, accident vascular cerebral, in cazul persoanelor cu risc. Contraceptivele se pot folosi pana la perimenopauza.
De asemenea, pilula monohormonala (numai pe baza de progesteron) este o alta metoda eficienta de contraceptie orala. Ea se poate administra in perioada alaptarii si pana la perimenopauza. Ca si contraceptivele orale combinate, pilula monohormonala poate avea reactii adverse, si anume: sangerari intermenstruale, amenoree, risc crescut de aparitie a chisturilor ovariene functionale.
Dispozitivul intrauterin pe baza de cupru, 99% eficient
Exista doua tipuri de dispozitive intrauterine: pe baza de cupru si pe baza de levonorgestrel. Contraceptia intrauterina pe baza de cupru sterilizeaza orice spermatozoid ce patrunde in mediul respectiv. Mai mult, are capacitatea unica de a preveni sarcina chiar daca este introdus de la 5 pana la 7 zile dupa contactul sexual neprotejat. In cazul in care este agreat, dispozitivul poate fi mentinut de la 5 pana la 8 ani. Contraceptivele intrauterine pe baza de cupru sunt eficiente in proportie de 99%.
Pe de alta parte, dispozitivul intrauterin pe baza de levonorgestrel, un hormon cu eliberare lenta care imita efectele progesteronului, are rolul de a inhiba faza secretorie a endometrului. In ambele tipuri de contraceptie pot aparea efecte secundare, precum: dismenoree, tulburari ale ciclului menstrual, amenoree, cervicita, anexita, risc de sarcina extrauterina. Inainte de montare, trebuie efectuat obligatoriu examenul Papanicolau si cel de secretie vaginala.
Contraceptie injectabila
Reprezentantele sexului frumos aflate la a doua tinere pot opta pentru contraceptivele injectabile. Ca orice metoda de contraceptie, poate avea si efecte secundare, si anume: sangerari menstruale impredictibile si amenoree dupa aproximativ 10 injectii. De asemenea, metoda este contraindicata femeilor care au acnee, depresie, tulburari hepatice.
Implantul subdermic ofera protectie maximum 5 ani
Implantul subdermic este o alta metoda recomandata femeilor peste 30 de ani. Procedeul consta in implantarea sub piele, in partea superioara a bratului, a 6 capsule de cativa milimetri, ce contin progesteron. Hormonul din capsule se elibereaza treptat in sange, in cantitati foarte mici, asigurand astfel protectie impotriva sarcinilor nedorite pe o perioada de maximum 5 ani. Implantul actioneaza asemenea contraceptivelor orale, singura diferenta fiind aceea ca nu mai exista administrare zilnica. Pentru femeile care vor sa ramana insarcinate, este suficient sa intrerupa tratamentul, extractia implantului fiind efectuata doar de personal medical avizat. In ceea ce priveste dezavantajele implantului subdermic, pot aparea ca efecte secundare sangerarile intermenstruale.
Sterilizarea trompelor, o procedura permanenta
Sterilizarea trompelor este o metoda la care recurg femeile care nu doresc sa aiba ori sa mai aiba copii. Printr-o incizie la nivelul abdomenului, chirurgul leaga trompele uterine, creand astfel un blocaj permanent al traseului ovulului spre uter. Sterilizarea se poate face prin minilaparotomie, in timpul operatiei cezariene sau laparoscopic. Aceasta metoda nu afecteaza apetitul sexual, actul sexual, nivelurile hormonale sau menstruatia, asa cum o pot face alte tipuri de contraceptie.
Elena Diaconu
Consultant: Dr. Oana Mantoiu,
Medic ginecolog,
Spitalul Universitar de Urgenta Elias,
0765.494.813