Persoanele care consumă un mic dejun consistent ard de două ori mai multe calorii comparativ cu cele care consumă o cină consistentă. Concluzia aparţine unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. În plus, persoanele care consumă un mic dejun consistent au mai puţine pofte alimentare (şi în special pentru dulciuri) şi înregistrează valori mai bune ale glicemiei şi nivelului de insulină pe parcursul întregii zile.
Persoanele care consumă un mic dejun consistent au un metabolism mai activ
Organismul nostru consumă energie atunci când digerăm alimentele pentru absorbția, digestia, transportul și depozitarea nutrienților. Acest proces, cunoscut sub numele de termogeneză indusă de dietă (DIT), este o măsură a cât de bine funcționează metabolismul nostru și poate diferi în funcție de ora mesei.
Potrivit autorilor studiului, orice cantitate de alimente consumată la micul dejun, indiferent de conţinutul de caloric, creează de două ori mai mult termogeneză indusă de dietă decât aceeaşi cantitate de alimente consumată la cină. Această constatare ne priveşte pe toţi, întrucât subliniază importanţa unui mic dejun adecvat.
Un mic dejun consistent arde de 2,5 ori mai multe calorii
În cadrul studiului, timp de trei zile, 16 bărbaţi au consumat un mic dejun sărac în calorii şi o cină cu un conţinut caloric ridicat. După care au inversat, micul dejun ajungând să fie masa bogată în calorii.
Cercetătorii au descoperit că, în medie, DIT-ul participanților a fost de 2,5 ori mai mare după micul dejun consistent decât după cina bogată, arătând în esență că metabolismul oamenilor este mai activ după masa de dimineață. În plus, consumul unui mic dejun bogat în calorii a fost legat de o scădere a senzaţiei de foame şi a poftei de dulce, pe tot parcursul zilei.
Nivelul insulinei – hormonul care ajută la transformarea alimentelor în energie – și al glicemiei au fost, de asemenea, mai mici după micul dejun consistent comparativ cu cel de după cina bogată în calorii.
Descoperirile pot avea implicații uriașe pentru persoanele care doresc să scadă în greutate, împreună cu cele cu diabet zaharat care au niveluri mai ridicate decât cele normale ale glicemiei.
În concluzie, studiul este un motiv în plus să acordaţi atenţia cuvenită micului dejun. Dar şi un semnal de alarmă pentru persoanele care obişnuiesc să facă din cină masa principală a zilei.