Uleiul de palmier, derivat din fructul palmierului de ulei, a devenit un ingredient omniprezent într-o gamă largă de produse de consum, de la produse alimentare la produse cosmetice. Este utilizat la scară largă datorită rentabilității și a proprietăților sale versatile. Cu toate acestea, expansiunea rapidă a producției de ulei de palmier a stârnit preocupări semnificative legate de sănătate, mediu și etică. Iată ce beneficii şi ce riscuri asupra sănătății are consumul de ulei de palmier.
Ce este uleiul de palmier
Uleiul de palmier este una dintre cele mai răspândite grăsimi comestibile din lume. Palmierul de ulei produce două tipuri de ulei. Unul este extras din pulpa fructului de palmier, iar celălalt din semințe sau din miez.
Oamenii folosesc ulei de palmier de câteva milenii, însă, în ultimele decenii, a devenit și mai popular, pentru că este extrem de versatil. Este semisolid la temperatura camerei, astfel încât e tartinabil, este rezistent la oxidare, astfel încât poate prelungi termenul de expirare al produselor alimentare, rezistă la temperaturi ridicate, deci este perfect pentru prăjirea alimentelor.
Uleiul de palmier, beneficii
Uleiul de palmier a fost asociat, de-a lungul timpului, cu mai multe beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre ele:
O sursă bogată de vitamine
Uleiul de palmier e deosebit de bogat în vitaminele A și E. Vitamina A este esențială pentru menținerea unei vederi bune, a unui sistem imunitar sănătos și pentru buna funcționare a organelor. Vitamina E acționează ca un antioxidant. Protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi și menținând sănătatea pielii.
Proprietăți antioxidante
Tocotrienolii și tocoferolii (forme de vitamina E) din uleiul de palmier au proprietăți antioxidante puternice. Acești antioxidanți contribuie la reducerea stresului oxidativ, care e asociat cu bolile cronice, cum ar fi cancerul sau bolile cardiovasculare.
Grăsimi bune pentru sănătatea inimii
Deși uleiul de palmier conține grăsimi saturate, are o cantitate semnificativă de grăsimi mononesaturate, care sunt sănătoase pentru inimă. Unele studii sugerează că uleiul de palmier poate îmbunătăți nivelul colesterolului prin creșterea colesterolului HDL (colesterolul „bun”) și scăderea colesterolului LDL (colesterolul „rău”).
O sursă de energie
Uleiul de palmier este o sursă densă de calorii, asigurând un aport energetic rapid și susținut, ceea ce e benefic pentru dietele în care nevoile energetice sunt ridicate.
O bună absorbție a nutrienților
Conținutul de grăsimi din uleiul de palmier ajută la absorbția vitaminelor liposolubile (A, D, E și K).
Sănătatea creierului
Tocotrienolii din uleiul de palmier au efecte neuroprotectoare, protejând creierul de leziuni cerebrale și de declinul cognitiv.
Efecte antiinflamatorii
Anumite componente din uleiul de palmier, cum ar fi carotenoidele și vitamina E pot contribui la reducerea inflamației din organism și la scăderea riscului de boli inflamatorii.
Proprietăți cosmetice
Multe produse cosmetice, precum cremele hidratante, șampoanele sau balsamurile de păr, au în compoziție ulei de palmier, datorită proprietăților acestuia de hidratare, antiîmbătrânire și reparare.
Ulei de palmier, riscuri pentru sănătate
Pentru că e foarte bogat în calorii, uleiul de palmier poate avea efecte negative asupra anumitor persoane. Luați în considerare potențialele riscuri înainte să folosiți ulei de palmier în prepararea mâncărurilor.
Creșterea nivelului de colesterol
Deși unele studii sugerează că uleiul de palmier scade nivelul de colesterol, altele sugerează că acesta poate crește nivelul colesterolului „rău”. Uleiul de palmier este, probabil, mai sănătos decât untul, dar nu ar trebui să adăugați ulei de palmier peste alte tipuri de ulei.
Poate crește riscul de ateroscleroză
Uleiul de palmier reîncălzit prezintă mult mai puține beneficii decât uleiul de palmier proaspăt. Mai mult decât atât, poate crește riscul dezvoltării unor boli de inimă, cum ar fi ateroscleroza. Dacă sunteți predispus la boli de inimă, evitați să consumați ulei de palmier reîncălzit sau alimente care conțin ulei de palmier reîncălzit.
Conținut ridicat de grăsimi saturate
În comparație cu alte uleiuri lichide, uleiul de palmier e bogat în grăsimi saturate, care sunt asociate cu un risc crescut de boli de inimă și de afecțiuni cronice de sănătate.
Procesarea
Multe dintre uleiurile de palmier disponibile în comerț sunt rafinate, albite și deodorizate. Această procesare poate reduce conținutul de nutrienți al uleiului și poate introduce grăsimi nocive pentru sănătatea inimii.
Creșterea în greutate și obezitatea
Din cauza densității calorice ridicate, consumul excesiv de ulei de palmier poate contribui la creșterea în greutate și la obezitate, care sunt factori de risc pentru diverse boli cronice, inclusiv diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.
Substanțe contaminante
În timpul procesării, uleiul de palmier poate fi contaminat cu substanțe nocive, cum ar fi esterii glicidilici și esterii 3-MCPD, care se formează la temperaturi ridicate și sunt potențial cancerigeni.
Riscuri ecologice
Extinderea plantațiilor de ulei de palmier este un factor major de defrișare, în special în regiunile tropicale precum Asia de Sud-Est. Acest lucru duce la pierderea biodiversității și la distrugerea habitatelor pentru speciile pe cale de dispariție, cum ar fi urangutanii, tigrii și elefanții. În plus, defrișările contribuie în mod semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră, care exacerbează schimbările climatice. Producția de ulei de palmier contribuie și la poluarea apei din cauza pesticidelor și a îngrășămintelor utilizate în plantații.
Ulei de palmier, alternative existente
Iată câteva alternative mai sănătoase, cu proprietăți similare, care pot fi folosite în diverse contexte în locul uleiului de palmier:
- utilizări culinare: ulei de măsline, ulei de nucă de cocos, ulei de floarea soarelui, ulei de canola;
- utilizări cosmetice: unt de shea, unt de cacao, ulei de argan, ulei de jojoba.
Așadar, nu e ușor de răspuns la întrebarea dacă e bine sau nu să consumăm ulei de palmier. Modul în care afectează sănătatea depinde în principal de consum, adică de cantitatea consumată și frecvența cu care îl consumați, cât și de dieta dumneavoastră generală.
Foto: shutterstock.com