Consumul regulat de peşte gras poate contribui la prevenirea apariţiei bolilor cardiovasculare în cazul persoanelor care prezintă un risc crescut în faţa acestor afecţiuni. Concluzia le aparţine cercetătorilor canadieni şi a fost desprinsă în urma analizei unor studii de amploare în care au fost implicaţi participanţi din peste 60 de ţări.
Există multe controverse cu privire la beneficiile consumului de peşte gras, însă o descoperire făcută recent s-ar putea să lămurească lucrurile. Potrivit oamenilor de ştiinţă, consumul acizilor graşi Omega-3 ar reduce cu aproximativ o şesime riscul de declanşare a unor evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi atacurile de cord şi accidentele vasculare cerebrale, în cazul persoanelor predispuse la astfel de afecţiuni.
Acizii graşi Omega-3, beneficii pentru copii
Două porţii de peşte gras săptămânal, ajutor în prevenirea bolilor cardiace
Secretul constă în consumarea a două porţii de peşte gras pe săptămână. Acest lucru indică faptul că prin creșterea consumului de pește, pacienții cu boli cardiovasculare s-ar putea bucura de un beneficiu modest, dar promiţător.
Concluziile s-au bazat pe datele centralizate din patru studii, efectuate în ultimii 25 de ani, în care au fost implicaţi aproape 192.000 de participanţi. Dintre aceştia, aproximativ 52.000 de indivizi figurau cu boli cardiovasculare în evidenţele medicilor.
Acizii graşi Omega-3: beneficii pentru tulburarile de dispozitie
„Acesta este cel mai amplu studiu realizat vreodată cu privire la consumul de pește şi efectele sale asupra sănătăţii. Totodată este și singurul studiu cu un număr suficient de reprezentanți din țări cu venituri mari, medii și mici de pe toate continentele locuite ale lumii.”, consideră unul dintre autorii studiului, Dr. Salim Yusuf.
Nu s-au remarcat beneficii considerabile ale consumului de peşte în cazul persoanelor care nu au fost diagnosticate vreodată cu boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale. Cu toate acestea, autorii studiului consideră că indivizii cu risc scăzut de boli cardiovasculare se pot bucura şi ei de o protecție modestă împotriva unor astfel de afecţiuni. În această situaţie, beneficiile aduse sănătăţii inimii vor fi mai puţin pronunțate decât în cazul persoanelor cu risc ridicat.
Acizii graşi Omega-3 sunt grăsimi sănătoase care ajută la buna funcţionare a metabolismului. Aceştia nu pot fi produşi, în mod natural, de organismul uman. De aceea, aportul necesar trebuie să fie asigurat prin intermediul hranei şi al suplimentelor alimentare.
Din categoria peştilor bogaţi în acizi graşi Omega-3 fac parte: somonul, sardinele, macroul atlantic, codul, heringul, stridiile, anşoa şi păstrăvul de lac. De asemenea, o sursă importantă este reprezentată şi de uleiul din ficat de cod.