Persoanele tinere care consuma multe fructe si legume se vor bucura de o inima sanatoasa 20 de ani mai tarziu. Cercetatorii americani au descoperit ca adultii tineri care mananca multe fructe si legume au un risc mai mic cu 26% de a dezvolta placa coronariana.
Studiul a inceput in 1985 si a avut 2.506 participanti catalogati in functie de numarul de portii de fructe si legume consumate. O parte dintre subiecti aveau un consum mediu pe zi de 7 – 9 portii de fructe si legume, iar ceilalti de 2,6 – 3,3 portii. Toate persoanele aveau o dieta de 2.000 calorii pe zi.
20 de ani de cercetare
La inceputul studiului, participantilor li s-a facut un istoric detaliat cu informatii despre stilul lor de viata, pentru a putea determina factorii de risc cardiovasculari. 20 de ani mai tarziu, au facut o scanare CT, pentru a verifica acumularea de calciu pe peretii arterelor inimii si pentru a li se calcula scorul de calciu (cantitatea de calciu şi densitatea lui la nivelul arterelor coronare). Scorurile de calciu mari sunt asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare.
Studiile anterioare au aratat o asociere puternica intre consumul mare de fructe si legume si reducerea riscului de boli de inima in randul adultilor de varsta mijlocie. Dar, acesta este primul studiu care demonstrat ca hrana consumata in tinerete iti afecteaza sanatatea peste ani.
Elena Coroianu
Sursa: American Heart Association Journal