Un studiu vast anunta faptul ca femeile aflate la postmenopauza, care consuma doar 9 grame de carne procesata pe saptamana au un risc cu 15% mai mare de a face cancer de san, fata de cele care nu consuma.
In schimb, consumul de carne rosie neprocesata nu a crescut riscul de a dezvolta cancer mamar. Cercetarea a fost realizata de Universitatea din Glasgow (Scotia), analizandu-se datele a 262.195 de femei, pe o perioada de sapte ani. Studiul, care a fost publicat in Jurnalul European de Cancer, nu a gasit insa dovezi ca un consum regulat de carne procesata ar creste riscul de cancer mamar la femeile tinere.
Mai putina carne procesata inseamna un risc mai mic de cancer mamar
„In plus fata de efectele deja cunoscute ale carnii procesate asupra altor tipuri de cancer, studiul arata dovezi suplimentare ca acest tip de carne este un factor in aparitia cancerului de san, in special la femeile aflate la postmenopauza (…). Asta inseamna ca daca femeile ar manca mai putina carne procesata ar putea reduce riscurile de a dezvolta cancer mamar”, sustine prof. Naveed Sattar de la Universitatea din Glasgow, coautor al studiului.
Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului, institutie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a clasificat in 2015 carnea procesata ca fiind cancerigena, iar carnea rosie neprocesata ca posibil cancerigena. Din cei 22 de oameni de stiinta care au participat la cercetare, sapte nu au fost de acord cu concluziile sau nu au dorit sa semneze, ceea ce inseamna ca studiile ar trebui sa continue.
Cancerul de san poate fi tratat daca este descoperit din timp, iar un stil de viata sanatos reduce semnificativ riscul. Si cum este mai bine sa preveniti decat sa tratati, este important sa nu fumati, sa limitati consumul de alcool, sa va controlati greutatea, sa faceti exercitii fizice regulate si sa aveti o dieta bazata pe fructe si legume.