Veşti bune pentru cafegiii care nu-şi pot începe ziua fără licoarea preferată! Cercetătorii de la Edith Cowan University au investigat impactul îndrăgitei băuturi asupra declinului cognitiv. Descoperirile sunt promiţătoare: consumul unor cantităţi mari de cafea ar putea reduce şansele dezvoltării bolii Alzheimer!
O echipă de cercetători australieni a efectuat un studiu prin care a urmărit modul în care băutura neagră afectează rata declinului cognitiv a peste 200 de oameni în decursul a zece ani. Autoarea studiului, Dr. Samantha Gardener, sugerează că rezultatele investigaţiei indică o legătură între cafea și câțiva markeri importanți de-ai bolii Alzheimer.
Cafeaua de dimineaţă, un obicei sănătos
„Am descoperit că participanții care la începutul studiului consumau cantităţi mari de cafea şi nu aveau probleme cu memoria au prezentat un risc mai mic decât ceilalţi de a dezvolta un deficit cognitiv minor sau de a face boala Alzheimer.”, explică Dr. Gardener.
Consumul îndrăgitei băuturi poate avea efecte cognitive benefice în special asupra funcţiei executive care include planificarea, autocontrolul și atenția. De asemenea, acest obicei pare a fi legat de încetinirea acumulării proteinei amiloide în creier, un factor cheie în dezvoltarea bolii Alzheimer.
Deşi Dr. Gardener consideră că sunt necesare cercetări suplimentare, rezultatele studiului sunt deja încurajatoare. Consumul de cafea ar putea fi o modalitate la îndemână de a întârzia apariția bolii Alzheimer.
Ceaşcă suplimentară, memorie ideală?
Dacă obişnuiţi să consumaţi doar o cafea pe zi, rezultatele studiului indică faptul că ar fi bine să vă răsfățați cu o ceașcă suplimentară. Cu toate acestea, din cercetările actuale, oamenii de ştiinţă australieni nu indică o cantitate maximă care ar trebui consumată în fiecare zi pentru a obţine beneficiile cognitive.
„În contextul în care cana de cafea are 240 g, creșterea consumului la două astfel de căni pe zi ar putea reduce declinul cognitiv cu opt la sută după 18 luni (…) De asemenea, în aceeaşi perioadă, s-ar putea observa o scădere cu cinci procente a acumulării de amiloid în creier” a constatat Dr. Gardener.
Cercetătorii încă nu au putut face diferența între efectele date de cafeaua cu cofeină și cea decofeinizată şi nici beneficiile sau consecințele modului în care licoarea a fost preparată. Cu toate acestea, relaţia dintre cafea şi funcţia cerebrală ar trebui urmărită în continuare.
Momentan, oamenii de ştiinţă nu au stabilit cu precizie care compuşi de-ai cafelei se află în spatele efectelor sale aparent pozitive asupra sănătății creierului. Deși cofeina pare a fi legată de rezultate, cercetările preliminare arată că este posibil să nu fie singurul constituent care contribuie la amânarea potențialului bolii Alzheimer.