Revista care te menține sănătos

Știri

Consumul de cacao v-ar putea proteja inima

Mădălina Cristea; sursă: sciencedaily.com
9 iunie 2021
Share
Consumul de cacao v-ar putea proteja inima

Consumul crescut de flavanoli ar putea reduce riscul apariției unor evenimente cardiovasculare induse de stres, precum accidentul vascular cerebral, bolile cardiace și tromboza. Concluzia le aparține cercetătorilor de la University of Birmingham. Mai exact, aceștia au examinat efectele fitonutrienților din cacao asupra modificărilor pe care stresul le cauzează în organism.

Când ați băut, ultima oară, o băutură pe bază de cacao? Poate că ar trebui să vă pregătiți una și să o savurați chiar în timp ce citiți acest articol. Pe lângă rememorarea unor momente delicioase din copilărie, s-ar putea să vă aducă mai multe beneficii decât vă așteptați!

„Consumul unei băuturi pe bază de cacao, aliment cu conținut ridicat de flavanoli, poate reprezenta o strategie eficientă pentru a reduce tulburările temporare, cauzate de stres, ale funcției endoteliale. De asemenea, poate contribui la îmbunătățirea fluxului sangvin în timpul momentelor tensionante.”, explică autoarea studiului, dr. Catarina Rendeiro, profesor la University of Birmingham’s School of Sport, Exercise and Rehabilitation Sciences.

Aceasta consideră că prin utilizarea, în perioadele de vulnerabilitate vasculară acută, a beneficiilor cardiovasculare furnizate de flavanoli, ar putea fi îmbunătățită calitatea vieții în cazul multor persoane.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Cacaua, beneficii surprinzătoare

În cadrul studiului, realizat de doctoranda Rosalind Baynham, un grup de bărbați sănătoși a primit băuturi pe bază de cacao bogată în flavanol. Acestea au fost consumate cu 90 de minute înainte ca subiecții să realizeze o sarcină solicitantă, implicit și stresantă, cu o durată de opt minute. Cercetătorii au măsurat fluxul sangvin al antebrațului și activitatea cardiovasculară în repaus, dar și în timpul activității. Totodată, au evaluat modul în care funcționează vasele de sânge până la 90 de minute după depășirea situației stresante. Astfel, oamenii de știință au descoperit că funcția vaselor de sânge a fost mai puțin afectată decât atunci când participanții nu au consumat o astfel de băutură. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că flavanolii îmbunătățesc fluxul sangvin în timpul stresului.

Stresul este o afecțiune foarte răspândită în societatea actuală. El este strâns legat sănătatea psihică și fizică. Acesta produce creșteri imediate ale ritmului cardiac și ale tensiunii arteriale chiar și în cazul adulților sănătoși. De asemenea, duce la tulburări temporare ale funcției arterelor, inclusiv după ce momentul stresant a încetat.

8 vitamine şi suplimente care spun „adio, stres!”

Ce sunt flavonoidele

Flavonoidele (flavoni, izoflavoni, flavanoli, catechine, antocianine etc.) sunt compuși vegetali care se găsesc în fructe, legume și anumite alimente. Ele au proprietăți antioxidante, protejează sistemul cardiovascular și sistemul nervos. Necesarul zilnic de flavonoide poate fi obținut prin intermediul hranei și al suplimentelor alimentare. Iată câteva alimente care conțin cantități inportante ale acestor fitonutrienți:

  • ciocolată neagră;
  • ceai verde;
  • vin roșu;
  • mere;
  • afine;
  • mure;
  • struguri;
  • căpșune;
  • zmeură;
  • merișoare;
  • roșii;
  • broccoli;
  • pătrunjel;
  • grapefruit;
  • cireșe;
  • migdale.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.