Revista care te menține sănătos

Știri

Consumul de avocado scade riscul bolilor cardiovasculare

Mădălina Cristea; sursă: sciencedaily.com
5 aprilie 2022
Share
Consumul de avocado scade riscul bolilor cardiovasculare

Fruct sau legumă? Gust de gălbenuş, unt, seminţe de pin sau de iarbă proaspătă? Poate fi consumat atunci când coaja are culoarea verde, maro sau violet închis? În ciuda faptului că stârneşte suspiciuni în rândul consumatorilor, avocado este benefic organismului. Consumul a cel puţin două porţii pe săptămână din acest superaliment ar putea reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Concluzia a fost publicată recent în Journal of the American Heart Association de către o echipă formată din specialişti de la Harvard Medical School şi instituţii afiliate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioSuport Naturalis, recomandat pentru îmbunătăţirea sănătăţii cardiovasculare şi reducerea îmbătrânirii celulare.

Un motiv în plus să consumăm avocado

După un studiu care a durat 30 de ani, cercetătorii au scos la iveală un motiv întemeiat pentru care ar trebui să mâncaţi avocado. Aceştia sugerează că fructul oferă protecţie în faţa afecţiunilor cardiace. Ipoteza pare a fi confirmată după ce specialiştii au urmărit comportamentul de consum a peste 110.000 de profesionişti din domeniul sănătăţii. Se pare că participanţii care au mâncat săptămânal cel puţin două porţii de avocado au prezentat un risc de boli cardiovasculare mai mic în comparaţie cu cei care au mâncat rar superalimentul. De asemenea, înlocuirea anumitor produse de origine animală (spre exemplu: unt, brânză sau slănină) cu acest fruct a fost asociată reducerii riscului de apariţie a afecţiunilor cardiace.

Există deja cercetări anterioare prin intermediul cărora s-a descoperit că avocado are un impact pozitiv asupra factorilor de risc cardiovascular, inclusiv a colesterolul ridicat. De această dată, specialiştii au adus în faţa noastră cel mai amplu studiu prospectiv de până acum prin care se urmăreşte legătura dintre consumul fructului şi reducerea riscului apariţiei unor eventimente cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană și accidentul vascular cerebral.

“Studiul nostru oferă dovezi suplimentare că aportul de grăsimi nesaturate de origine vegetală poate îmbunătăți calitatea alimentaţiei și este o componentă importantă în prevenirea bolilor cardiovasculare”, consideră dr. Lorena S. Pacheco, autorul principal al cercetării.

De-a lungul a 30 de ani, cercetătorii americani au urmărit evoluţia stării de sănătate a peste 68.780 de femei cu vârste cuprinse între 30 și 55 de ani și peste 41.700 de bărbați cu vârste între 40 și 75 de ani. Toți participanții la studiu lucrau în domeniul sanitar. La începutul cercetării, în istoricul medical al acestora nu se aflau cazuri de cancer, boli coronariene și accident vascular cerebral. De-a lungul timpului, cercetătorii au identificat 9.185 de evenimente de boală coronariană și 5.290 de accidente vasculare cerebrale. Specialiştii au evaluat dieta participanților prin intermediul unor chestionare de frecvență alimentară oferite la începutul studiului, apoi la fiecare patru ani. Cercetărorii au calculat aportul de avocado prin intermediul unei întrebări despre cantitatea și frecvența consumării acestuia. O porție echivalează cu jumătate de fruct.

În urma analizei, cercetătorii au constat următoarele lucruri:

  • participanții la studiu care au consumat cel puțin două porții de avocado în fiecare săptămână au prezentat un risc cu 16% mai mic de boli cardiovasculare și un risc cu 21% mai mic de boli coronariene, în comparație cu cei care au consumat rar sau deloc fructul;
  • înlocuirea zilnică a unei jumătăți de porție de margarină, unt, ou, iaurt, brânză sau cărnuri procesate cu aceeași cantitate de avocado a fost asociată cu un risc cu 16% până la 22% mai mic de evenimente cardiovasculare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Un fruct controversat, o mulţime de beneficii

Avocado este, cu siguranţă, unul dintre cele mai controversate fructe. Acesta are peste 500 de soiuri, motiv pentru care poate fi găsit în magazine sub diferite mărimi, gusturi, texturi, forme şi momente ale maturării sale. Ceea atrage cu adevărat atenţia cercetătorilor asupra lui sunt proprietăţile sale. Avocado conţine potasiu, magneziu, sodiu, vitaminele A, C, E şi K1, vitamina B9 (acid folic), vitamina B6, bitamina B3 (niacina), zeaxantină, fibre, proteine şi grăsimi mononesaturate.

Ştim despre el ajută la scăderea colesterolului “rău” (LDL), favorizează creșterea colesterolului “bun” (HDL), neutralizează efectul radicalilor liberi, susţine sistemul imunitar, reglează tensiunea, ajută digestia, susţine procesul de slăbire şi contribuie la sănătatea pielii.

Avocado: beneficii uimitoare pentru sănătate

avocado, beneficii avocado, retete avocado, protejeaza inima, avocado fruct, boli cardiovasculare,

Versatilitate în farfurie

Alegerea unui avocado bun pentru consum poate fi o adevărată provocare (coaja trebuie să fie uşor denivelată, iar pulpa să fie moale, însă fermă, astfel încât degetele să nu se afunde în ea), iar prepararea acestuia poate da chiar şi mai mari bătăi de cap. Iată câteva idei despre cum îl puteţi strecura în farfuria dumneavoastră:

  • pe pâine prăjită, asezonat cu sare, piper sau boia;
  • sub formă de guacamole
  • la cuptor (cu câte un ou adăugat în fiecare jumătate de fruct);
  • în loc de maioneză;
  • în salate, supe sau sushi;
  • în smoothieuri;
  • în hummus;
  • în pâine sau clătite;
  • în loc de sos pentru paste;
  • pe grătar;
  • sub formă de îngheţată.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.