Adoptarea încă din tinereţe a unei alimentaţii centrate pe produse vegetale este un obicei pe placul inimii şi al arterelor. Concluzia le aparţine cercetătorilor de la The American Heart Association Diet and Lifestyle. Oamenii de ştiinţă au evaluat în două studii distincte care sunt beneficiile pe termen lung ale consumului de fructe şi legume.
Specialiştii de la The American Heart Association Diet and Lifestyle consideră că un stil de viaţă sănătos ar trebui să presupună o alimentaţie care cuprinde fructe şi legume, cereale integrale, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, păsări de curte și pește fără piele, nuci, leguminoase (linte, fasole, mazăre etc.) și uleiuri vegetale non-tropicale. În acelaşi timp, aceştia recomandă consumul limitat de grăsimi saturate, grăsimi trans, sodiu, carne roșie, dulciuri și băuturi cu zahăr.
Un prim studiu în acest sens poartă denumirea O dietă centrată pe plante și riscul de boli cardiovasculare incidente în perioada de vârstă tânără până la vârsta mijlocie. În cadrul acestuia, cercetătorii au evaluat impactul unei alimentaţii bazate pe fructe şi legume asupra sănătăţii inimii. Mai exact, ei au urmărit dacă există vreo legătură între adoptarea unei astfel de diete încă de la o vârstă tânără şi declanşarea unor boli cardiovasculare la vârsta de mijloc.
În acest sens, cercetătorii au examinat alimentaţia şi apariţia bolilor de inimă ale unui eşantion de 4.946 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani. Din 1987 până în 2016, participanţii au fost supuşi unor investigaţii care au inclus teste de laborator, măsurători fizice, analiza istoricului medical și evaluarea stilului de viață. Spre deosebire de studiile controlate, voluntarii nu au fost instruiți să mănânce anumite lucruri și nu li s-a spus scorul lor asupra măsurilor de dietă.
Importanţa alimentelor benefice
După interviuri detaliate despre istoricul dietei, calitatea alimentaţiei participanților a fost evaluată pe baza A Priori Diet Quality Score (APDQS), un sistem compus din 46 de grupuri de alimente din anii 0, 7 și 20 ai studiului. Grupurile de alimente au fost clasificate în alimente benefice (cum ar fi fructe, legume, fasole, nuci și cereale integrale); alimente adverse (cum ar fi cartofi prăjiți, carne roșie bogată în grăsimi, gustări sărate, produse de patiserie și băuturi răcoritoare); alimente neutre (cum ar fi cartofii, cerealele rafinate, carnea slabă și crustaceele) pe baza asocierii lor cunoscute cu bolile cardiovasculare.
Participanții care au primit scoruri mai mari în cadrul examinării sunt cei care au consumat o varietate de alimente benefice, în timp ce persoanele care au avut scoruri mai mici au mâncat alimente adverse.
Femeile care consumă zilnic băuturi îndulcite au un risc mai mare de boli cardiovasculare
Alimentaţia bazată pe plante, benefică pentru sănătatea cardiovasculară
Între anii 7 și 20 ai studiului, când vârstele participanților au variat între 25 și 50 de ani, cei care și-au îmbunătățit cel mai mult calitatea dietei au prezentat cu 61% mai puține șanse de a dezvolta ulterior boli cardiovasculare decât participanții a căror calitate a dietei a scăzut cel mai mult în acea perioadă.
“O dietă bogată din punct de vedere nutrițional, centrată pe plante, este benefică pentru sănătatea cardiovasculară. O dietă centrată pe plante nu este neapărat vegetariană”, explică Yuni Choi, autoarea studiului. Aceasta recomandă ca indivizii să păstreze moderaţia atunci când consumă alimente de origine animală.
Simptome-cheie in afectiunile cardiovasculare
Dieta Portfolio şi beneficiile ei
Cel de-al doilea studiu este denumit Relaţia dintre o dietă pe bază de plante şi riscul de boli cardiovasculare. La acesta au participat 123.330 de femei sănătoase din SUA, aflate în perioada de postmenopauză.
În comparație cu participantele care au urmat dieta Portfolio mai puțin frecvent, cele cu cea mai apropiată aliniere au fost cu 11% mai puțin susceptibile de a dezvolta orice tip de boală cardiovasculară, cu 14% mai puțin probabil să dezvolte boli coronariene și cu 17% mai puțin probabil să dezvolte insuficiență cardiacă.
Dieta Portfolio include nuci; proteine vegetale din soia, fasole, tofu; fibre solubile vâscoase din ovăz, orz, vinete, portocale, mere și fructe de pădure; steroli vegetali din alimente îmbogățite; grăsimi mononesaturate găsite în uleiul de măsline și avocado.