Tentaţiile nu se referă întotdeauna doar la un consum exagerat de dulciuri, ci şi la un consum de alcool şi tutun în timpul sarcinii. Anumite segmente ale populaţiei consideră că un consum relativ mic de alcool şi tutun în timpul sarcinii nu va avea efecte negative. Nimic mai greşit, spun specialiştii.
În urma unei cercetări, aceştia avertizează că indiferent cât de mică este cantitatea de alcool şi de tutun, aceasta poate afecta serios dezvoltarea creierului fătului. Acesta este primul studiu care arată efectele nocive ale alcoolului şi tutunului asupra creierului micuţului şi aparţine oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Columbia, New York, SUA.
Nicio cantitate de alcool nu este sigură în timpul sarcinii
Imediat după naştere, nou-născuţilor participanţi la studiu le-a fost făcută o electroencefalografie. Cercetarea a arătat că nou-născuţii ale căror mame au consumat alcool în timpul sarcinii sunt mai predispuşi la diverse dizabilităţi intelectuale. În cazul fumatului, a fost observată o morbiditate şi mortalitate perinatală crescute, comparativ cu mamele care nu au fumat. Nicio cantitate de alcool şi de tutun nu este sigură în timpul sarcinii, avertizează cercetătorii care spun că dezvoltarea normală a unui făt este condiţionată de un stil de viaţă sănătos.
„Studiul nostru este primul care a constatat că orice nivel de expunere prenatală la alcool, indiferent dacă este doar în primul trimestru, pe toată durata sarcinii şi indiferent de cantitate, este asociat cu modificări ale activității creierului nou-născutului, măsurate cu EEG (electroencefalografie). De asemenea, suntem primii care raportează efectele oricărei cantităţi de tutun consumate de viitoarea mamă asupra creierului fătului”, a declarat dr. Lauren C. Shuffrey, unul dintre coordonatorii studiului.