Numeroase studii au demonstrat că ceaiul este un bun aliat al sănătății, ajutând la susținerea bunei funcționări a organismului și la prevenirea diverselor boli, inclusiv a celor cardiovasculare.
Beneficiile consumului de ceai nu se opresc însă aici. În 2017, oamenii de știință de la Universitatea Națională din Singapore anunțau că obiceiul de a bea în fiecare zi ceai contribuie la încetinirea procesele degenerative, făcând posibilă reducerea cu 50% a riscului de declin cognitiv la persoanele în vârstă.
Rezultate surprinzătoare
Entuziasmați de cele descoperite, cercetătorii singaporezi au mers mai departe și au explorat efectul ceaiului asupra rețelelor creierului. De data aceasta, în colaborare cu experți de la Universitățile din Essex și Cambridge, ei au recrutat 36 de adulți cu vârste peste 60 de ani, pe care i-au monitorizat timp de trei ani, adunând informații despre sănătatea, stilul de viață și funcțiile cognitive ale acestora.
În cadrul cercetării s-au efectuat periodic mai multe teste neuropsihologice, dar și de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN). Surpriza a venit în momentul analizării datelor. Corelarea lor a relevat că participanții care au consumat ceai verde, oolong sau negru de cel puțin patru ori pe săptămână, vreme de aproximativ 25 de ani, prezentau un creier mai bine organizat. Mai exact, ei aveau zonele cerebrale interconectate într-un mod mai eficient decât cei ce nu au băut ceai ocazional sau deloc.
Pentru a pune în evidență avantajele acestei stări de fapt, autorii cercetării au folosit analogia traficului rutier. „Considerați regiunile creierului drept destinații, iar conexiunile dintre ele drept drumuri. Când un sistem de drumuri este mai bine organizat, circulația vehiculelor și a pasagerilor este mai eficientă și utilizează mai puține resurse. În mod similar, atunci când conexiunile dintre regiunile creierului sunt mai bine structurate, procesarea informațiilor poate fi realizată mai bine și mai repede”, a explicat prof. Feng Lei, coordonatorul studiului.