Revista care te menține sănătos

Digestie

Constipatia: cum sa ai un tranzit intestinal bun

15 mai 2024
Share

Constipatia este o preocupare cotidiana pentru o femeie din cinci, fiind, de fapt, o problema care ne poate pune in pericol activitatile zilnice. Pentru a intelege cauzele si a gasi un tratament adecvat, cel mai indicat ar fi sa stim cum functioneaza tubul digestiv.

In medie, dupa ce mancam, alimentele ingerate raman cateva minute in esofag, mai putin de sase ore in stomac, intre doua si patru ore in intestin, iar intreg tranzitul la nivelul colonului dureaza intre 20 si 72 de ore. In aceasta perioada, colonul isi exercita functiile pentru a asigura defecarea.

Tranzitul intestinal este reglat de mai multe tipuri de contractii: de amestec (haustratiile) si cele propulsive (propulseaza continutul catre rect). Aceste miscari la nivelul colonului aproape ca lipsesc cand o persoana doarme, insa incep din momentul in care persoana in cauza se trezeste.

 

Legatura dintre colon si creier

In cazul in care nu stiati, colonul este un organ care comunica cu un altul, creierul. In cazul in care apar stresul, emotiile, colonul comunica cu creierul si influenteaza majoritatea functiilor digestive: o simpla conversatie despre un subiect culinar este de ajuns pentru a creste motilitatea (contractiile muschilor intestinali si miscarile continutului) colonului. Insa hormonii au, de asemenea, o influenta notabila, mai ales serotonina, care stimuleaza receptorii contractiilor si relaxarea colonului.

 

Fibrele nu sunt suficiente pentru a accelera tranzitul intestinal

Ceea ce mancam are foarte mare importanta: fibrele care nu sunt digerate pot intarzia tranzitul, iar apa este si ea esentiala, pentru ca il accelereaza si ne hidrateaza. Puteti alege sa beti o apa bogata in magneziu, cu efect osmotic (conserva apa in interiorul colonului). Pe parcursul unei zile trebuie sa consumati intre 6 si 8 pahare de apa. In plus, ar mai trebui sa stiti ca cimbrul mentine echilibrul florei intestinale. Va puteti prepara o infuzie, unde sa adaugati, la jumatate de litru de apa, o lingurita de flori de cimbru. Uneori, schimbarea modului de viata, medicamentele, calatoriile, toate acestea duc la instalarea constipatiei, insa daca apar durerea si umflaturile trebuie sa apelati obligatoriu la ajutorul unui medic. Constipatia cronica poate afecta colonul.

 

Boala laxativelor

Atunci cand sunt folosite foarte des, dau pur si simplu dependenta. In momentul in care o persoana le intrerupe, apare constipatia severa. Iritarea colonului poate fi uneori sursa unor anomalii, precum deficitul de potasiu. Anumite boli inflamatorii intestinale ar putea fi catalogate drept efectele secundare ale suprautilizarii laxativelor. Sunt de evitat, de asemenea, daca exista suspiciunea unei ocluzii intestinale, dureri abdominale, perforatie intestinala etc.

 

Dieta indicata in caz de constipatie

Daca prezentati aceasta problema, indicat ar fi sa renuntati la cacao, ciocolata, carne, paine, branzeturi sarate. Alimentele bogate in celuloza: dovleceii, morcovii, telina, castravetii, prazul, merele, portocalele, painea tip graham sunt cele mai indicate. Polenul este si el indicat in caz de constipatie. In plus, mierea de albine este foarte buna. Reteta este simpla: doua linguri de miere de albine, doua linguri de smantana, doua mere rase, doua linguri de nuci macinate si doua linguri de tarate de grau. Toate acestea se amesteca si se iau cate doua linguri dimineata, pe stomacul gol.

 

Ruxandra Raica

Sursa: www.topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.