Conjunctivita reprezinta inflamatia conjunctivei, membrana subtire, transparenta ce captuseste suprafata globului ocular (albul ochiului) si pleoapele la interior. Poate fi produsa de virusuri, bacterii, fungi, diversi alergeni sau substante iritante (fum de tigara, praf, sampoane, clorul din piscine).
Conjunctivitele virale sunt produse de adenovirusuri si virusuri herpetice. Transmiterea se face pe cale respiratorie (tuse, stranut), prin secretii oculare diseminate, prin prosoape, fete de perna, maini murdare, instrumente, solutii contaminate. Cauza conjunctivitelor alergice este un raspuns imun al organismului la anumite substante numite alergeni. Ochiul este supus in permanenta alergenilor transmisi pe calea aerului, dar si prin contact – cosmetice, solutii de intretinere pentru lentilele de contact, administrarea topica de antibiotice.
Conjunctivitele virale
Sunt contagioase, se transmit foarte usor mai ales in comunitati – scoli, gradinite, spitale, iar perioada de incubatie poate dura pana la 10 zile. Debutul este initial unilateral, ulterior fiind afectat si celalalt ochi. Este importanta prevenirea contaminarilor multiple, mai ales in comunitati, prin respectarea unor reguli stricte de igiena si izolarea pentru cateva zile.
Semnele conjunctivitei virale
Printre acestea se numara lacrimarea, inrosirea ochilor, disconfortul si fotofobia. Exista situatii cand aceste conjunctivite apar in contextul unei afectiuni generalizate, adeno-faringo-conjunctivita, cu stare generala proasta, febra, ganglioni preauriculari mariti, faringita. Pot deveni agresive si asociaza edeme mari la nivelul pleoapelor, edemul conjunctivei, pete rosii subconjunctivale. Una dintre complicatii este keratita virala, ce poate duce la scaderea acuitatii vizuale si fotofobie.
Tratament simptomatic
Se folosesc picaturi cu antiinflamator, lacrimi artificiale, diverse geluri de protejare a corneei impotriva invaziei virale. In conjunctivitele virale agresive se administreaza picaturi/geluri antivirale in incercarea de a opri multiplicarea virala. Pe fondul unei imunitati locale scazute poate aparea suprainfectarea cu bacterii a unui ochi cu conjunctivita virala, de aici si necesitatea administrarii picaturilor cu antibiotic.
Soarele, prietenul sau dusmanul ochilor?
Tipuri de conjunctivita alergica
Din cauza schimbarilor climatice, a poluarii, a modificarii reactivitatii individuale, conjunctivitele alergice sunt din ce in ce mai frecvente. Afecteaza ambii ochi, dar uneori un ochi este mai grav afectat decat celalalt, insa nu este contagioasa.
- Conjunctivita alergica sezoniera – cea mai comuna forma. Conjunctivita alergica sezoniera este intermitenta, apare ca reactie la polenul plantelor si la mucegai, fiind adesea insotita de rinita alergica („febra fanului”).
- Conjunctivita alergica perena – o forma mai putin frecventa, in care simptomele sunt prezente pe tot parcursul anului. Principalii alergeni implicati sunt parul animalelor, praful si penele.
- Conjunctivita vernala – o forma cronica de conjunctivita, apare cel mai frecvent primavara si toamna, mai des in familiile cu istoric de atopie (astm, rinita, eczema); poate afecta vederea.
- Keratoconjunctivita atopica – un tip de conjunctivita alergica ce asociaza dermatita atopica a pleoapelor si fetei. Simptome: roseata, mancarime, arsuri, lacrimare, secretii vascoase si umflarea pleoapelor.
Simptomele conjunctivitei alergice
Conjunctiva devine tumefiata si rosie, dar vederea, de obicei, nu este afectata. Poate sa apara singura, dar adesea este asociata cu rinita alergica. Principalul simptom este pruritul (mancarimea). De asemenea, sunt resimtite senzatia de arsura la nivelul ochilor, umflarea pleoapelor, lacrimarea excesiva, roseata, secretiile oculare apoase sau mucoase, fotofobia, vederea neclara (uneori), cearcanele, insomnia.
Tratament
Tratamentul are ca scop ameliorarea simptomatologiei; se folosesc frecvent antihistaminice, corticoizi locali etc. In cazul in care se cunosc alergenii, evitarea si prevenirea expunerii la acestia reprezinta o masura esentiala. Mentinerea igienei este foarte importanta. Tratamentul local se face prin aplicarea de comprese reci, decongestive, coliruri antiseptice sau dezinfectante usoare, lacrimi artificiale si alti lubrifianti oculari cu efect de spalare a alergenilor.