Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Conjunctivita alergica sezoniera, prevenita prin evitarea alergenului

1 aprilie 2010
Share

Conjunctivita alergica afecteaza aproximativ 15-20% din populatia lumii. Prin cresterea gradului poluarii si din pricina fumului de tigara care amplifica sensibilitatea la alergeni, incidenta conjunctivitei alergice este in crestere.

Conjunctivita alergica sezoniera (SAC) este raspunsul inflamator alergic la nivelul conjunctivei, determinat de agentii obisnuiti din aer (polen, iarba, plante de camp). Aproximativ 70% dintre pacienti dezvolta o afectiune de tipul rinitei alergice, astmului sau dermatitei acute.

Primul semn este senzatia de mancarime
Semnul caracteristic al conjunctivitei alergice este pruritul (mancarimea). Pacientul care se prezinta cu ochi rosu si senzatie de mancarime, fara alte semne, sufera cel mai probabil de conjunctivita alergica. Alte semne ale acestei boli sunt inrosirea conjunctivei, senzatia de arsura si lacrimarea.

SAC se manifesta primavara, vara si toamna
Conjunctivita alergica se manifesta pe o perioada bine definita:
Primavara, alergenul predominant fiind polenul copacilor; Vara, alergenul predominant fiind polenul de iarba; Toamna, alergenul predominant fiind polenul de plante salbatice sau de camp. In mod clasic, persoanele cu aceasta afectiune nu prezinta simptome pe timpul iernii (in zonele cu climat rece), datorita scaderii transmisiei aeriene a acestor alergeni.

Alte semne: fotofobie, lacrimare, spasm al pleoapei
Semnele clasice ale SAC includ accentuarea vaselor conjunctivale, diferite grade de inflamare sau edem conjunctival si al pleoapei. Deseori, conjunctiva are un aspect „laptos”, din cauza neclaritatii vaselor sangvine superficiale determinate de inflamare. Acesta este considerat rezultatul direct al cresterii permeabilitatii vaselor, determinata de eliberarea de histamina din celulele mastocitare conjunctivale. Alte simptome comune sunt: fotofobia (intoleranta la lumina), senzatia de „corp strain”, lacrimare si spasmul pleoapei.

Conjunctivita alergica nu tine cont de varsta
Din punct de vedere clinic, importanta prezinta:
Tipul secretiei: secretia seroasa este in general asociata cu afectiuni oftalmice virale sau alergice. Secretia mucoasa, filamentoasa este caracteristica alergiei sau ochiului uscat; Pruritul este semnul caracteristic al conjunctivitei alergice, care poate fi moderat pana la sever. Ochiul rosu fara senzatia de mancarime nu este determinat de o alergie oculara. Istoricul de prurit recurent, antecedentele personale sau familiale de „febra fanului”, rinita alergica, astmul sau dermatita atopica sunt, de asemenea, sugestive pentru alergia oculara; Bilateralitatea: conjunctivita alergica apare aproape intotdeauna secundar expunerii la alergeni ambientali. Ca urmare, prezinta de obicei simptome bilaterale; Debutul simptomelor este important in diagnosticarea SAC (primavara, vara sau toamna); Varsta: conjunctivita alergica apare la orice varsta. In general, SAC este diagnosticata clinic. Ca in orice afectiune alergica, se poate realiza testul cutanat pentru identificarea alergenului determinant.

Sfaturi generale de tratament
Evitarea alergenului, cea mai eficienta metoda, dar si cel mai rar aplicata. Daca apare SAC, pacientii trebuie instruiti sa foloseasca comprese reci si lacrimi artificiale fara conservanti; Tratamentul medicamentos combina diferite substante active pe mecanismul alergiei: antialergice, antiinflamatoare si substante care reduc simptomele neplacute: lacrimi artificiale sau imunoterapie (pentru cazurile mai grave). Dr. Maria Alanei,
Medic specialist oftalmologie,
Clinica Medicover,
Telefon: 021.310.1599

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.